Vepřová pečeně v mléce

5. května 2011 v 7:45 | vilemina |  Jídla z masa
Pěkný kus až příliš libového masa, to je vepřová pečeně. karé. Jak ji upravit, aby nebyla suchá? Nedávno jsem pekla jiné kusy vepřového se švestkami a jablky a na pivě s houbami, ale to ještě panovala zima, na to už není chuť. Mohla bych maso hodit do omáčky, to se mi však taky nechtělo...Když jsem otevřela ledničku, utkvěl mi pohled na krabici mléka - a včas jsem si vzpomněla na vepřové v mléce, o kterém jsme už párkrát četla. A bylo rozhodnuto, že ho zkusím právě teď. Nastudovala jsem pár receptů. Všechny vychvalovaly měkkost a šťavnatost takto upečeného masa, tak nebylo co zkazit!
Maso jsem nejdříve sejmula z kosti a osolila, okořenila pepřem a paprikou a pod něj dala jarní cibulku. Recepty radily všechny varianty přípravy: nejprve maso opéci, pak dusit, případně hned dusit v mléce a až ke konci nechat zezlátnout . A snad tam byla i nějaká mezivarianta Většinou to u vepřového vyjde nastejno, ať postupujete tak či naopak. Jednoduše jsem maso podlila mlékem a přiklopila.

Není prý na závadu, když se mléko srazí - ráda bych věděla, jestli se tomu dá vůbec zabránit, že.
V tom však problém nebyl.
Masu jsem dala dost času a přitom ho příležitostně podlévala a obracela, až se docela pěkně upeklo. Takové ty odřezky od kosti chutnaly báječně. Špalík zůstal uvnitř pěkně růžový, šťávy bylo dost a chutnala skvěle, ale maso zůstalo stejně poněkud suché - zkrátka krkovice to není. Někdo má sušší a libovější radši, pro toho je tato úprava pečínky jako stvořená.
A my měli zas dobrý pocit, že jíme o něco zdravěji - zeleninový salát maso se šťávou a bramborami příhodně doplnil.
A jestli chcete podpořit můj recept v soutěži Jak chutná Praha, hlasujte prosím pro špekové knedlíky zde!
Hlasuje se ještě celý květen a špekouny se pomalu dotahují na tvarohové taštičky přede mnou!

 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Komentáře

1 Lucka Lucka | Web | 5. května 2011 v 8:44 | Reagovat

Ochoch! To vypadá báááječně! :-))) Já znám pouze nakládání do mléka přes noc. Když se přidá ještě trochu česneku, je to úplně nejlepší. A k tomu vysušení - většinou to řeším prošpikováním masa slaninou nabo pečení současně s kouskem bůčku. :-)

2 Madla Madla | Web | 5. května 2011 v 10:34 | Reagovat

Vypadá to lahodně. Já mám naopak vepřovou pečeni nejoblíbenější a suchosti většinou předcházím tím, že ji marinuji ve směsi olivového oleje a dalších přísad (koření, čenseku, bylinek nebo vína). Ale takhle v mléce jsem ještě nezkoušela, takže díky za tuto varantu, určitě přijde za čas na řadu :-)

3 Vilemína Vilemína | 5. května 2011 v 10:37 | Reagovat

Dík, jasně.
Nejčastěji to řeším tak, že suché maso tohoto typu vůbec nekupuju -ale za tu cenu:)
Tak jsem si to chtěla ověřit, zda to jde i bez slaninky, jak mi semtam někdo tvrdí...

4 Ovecka Ovecka | E-mail | 5. května 2011 v 15:24 | Reagovat

Vilemíno, dělala jsem maso s mléce dvakrát, poprve také pečeni, kterou normálně moc nemusím. Krájela jsem ji pak hodně natenko (dělala jsem si maso dopředu a studená pečeně šla krájet dobře) a do omáčky jsem přidala lišky opečené na másle. S domácími nudlemi to byla paráda. Podruhé už jsem použila tento recepis na krkovici.

5 Vilemína Vilemína | 5. května 2011 v 15:33 | Reagovat

Ovečko, mluvíš mi z duše:)

6 HaF HaF | E-mail | Web | 5. května 2011 v 21:21 | Reagovat

Vypadá to dobře, já se pro pečeni v mléce rozhodovala nedávno, ale pak vyhrálo místo mléka víno. Vidím, že teď to mléko je na čase vyzkoušet!

7 Vilemína Vilemína | 6. května 2011 v 13:59 | Reagovat

Víno nemá chybu - už mám navařeno a nafoceno jedno populární jídlo, v kterém hraje důležitou roli:)

8 Emma Emma | 7. května 2011 v 19:46 | Reagovat

Já tento druh masa kupuji pouze na ŘÍZKY!!!!! Moje nejoblíbenější jídlo, které můžu kdykoli. Když jsem byla půl roku v Texasu tak už mi bylo (po řízcích) tak smutno, že jsem musela koupit maso, nastoupit k plotně u přidělené americké republikánské rodinky a udělat řízky a hned i s bramborovým salátem.
P.S. nabídky k sňatku se nedali ani spočítat:-)zvlášť když jsem přihodila i tvarohový koláč -  texasanky nevaří, cestou z práce koupí hotovou pizzu, nebo smíchají chipsy s dresinkem - a zásadně na papírových talířích!

9 Vilemína Vilemína | Web | 8. května 2011 v 0:01 | Reagovat

Tak to je hezká příhoda.
Já i řízky dělám z krkovice:)

10 Coach Outlet Online Coach Outlet Online | E-mail | Web | 17. listopadu 2011 v 12:25 | Reagovat

Coach Outlet Onlinesds

11 vrtule vrtule | 3. ledna 2013 v 20:43 | Reagovat

máš tam málo mléka, proto se ti to vysušilo. pečeni v mléce dělám taky, ale maso je  na začátku skoro celé potopené, postupně se zredukuje na docela hustou omáčku. pak je opravdu měkkoučké a šťavnaté.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama