Šparglové menu

18. května 2011 v 16:21 | vilemina |  Jídla ze zeleniny
Ne, nevařila jsem všechna ta jídla najednou, ale postupně, jak jsem se dostala k dalšímu chřestu.
Loupu ho širší "rychloškrabkou", pazoch položím, přidržuju za hlavičku a otáčím - jde to docela rychle. Pak odlomím dřevnatější konce.

Chřest s holandézou
Na první jídlo jsem se moc těšila, a tak jsem si chřest chtěla užít v téhle téměř povinné kombinaci - krom toho že se jeden žloutek šlehá dosti blbě :), to nemělo chybu, spořádala jsem skoro třičtvrtiny balíčku a nechala jen několik stonků na omáčku. Vyzkoušeno už vloni.


Polévka
Z každé várky vařeného chřestu zbyde akorát tak dost těch konců, které je třeba rozvařit o něco více. Použila jsem i část vody (byla dost slaná), přidala pár celých či polámaných stonků. Pokrájela jsem vše na menší kousky a doplnila mlékem (může být i smetana). Zahustila jsem trochou škrobu nebo instantní jíšky, připepřila a servírovala s lžící parmazánového sýra navrch.

Omáčka k nudlím
Tak tu jsem dělala skoro stejně. Zbytky chřestu jsem zalila šlehačkou, sýra jsem dala více a k němu ještě pokrájenou šunku. Vznikly tak pěkné dvě porce, ale osoba blízká a hladová snědla s nudlemi vše.
Zapečený chřest se sýrem a šunkou
Tahle kombinace chutná skoro každému, kdo tedy neodmítá chřest jako takový. Nic komplikovaného, přitom působí docela luxusně.
Vybrala jsem sýr "ementálského typu", šunku sušenou. Vypadá to, že jsem si je poskládala na prkénko - skleněný pekáč na fotce zmizel, jen šikmý stín vlevo napoví...
Chřest narychlo pečený
K téhle novince mě ponoukl pan C tady. Když se mě druhý den po přečtení ptala kolegyně - příležitostná kuchařka na radu, jak s chřestem naložit, hned jsem jí doporučila ho upéci a podávat s máslem...další den podala hlášení, že se vše povedlo a chutnal výborně. Prostě dala kousky chřestu rovnou péci na máslo s kapkou olivového oleje a opečené nechala dojít pod pokličkou.
Může být něco jednoduššího? Zkusila jsem a potvrzuji - chuť výborná, s parmazánem bezvadný předkrm nebo příjemný doplněk studené večeře.
Není třeba se obávat vhodit kousky chřestu do pánve a s kouskem másla je restovat asi pět minut, pak přiklopené nechat chvíli dojít. Chutnaly výrazněji než vařené pazochy, jedním slovem jsem byla nadšená!
A to jsem se ještě nepustila do kombinování s dalšími surovinami - jenže tak často, aby se nám přejedl, chřest zase nemíváme, proto ty jednoduché recepty. Třeba přilákají ke konzumaci chřestu i další váhavce...
A ještě přidám pikantnější informace, které mě poněkud matou: má afrodiziakální účinky a býval zakázán v ženských klášterech.
 

4 lidé ohodnotili tento článek.

Komentáře

1 emina emina | 19. května 2011 v 10:48 | Reagovat

Jak jen v ženském kláštěře mohly vědět, CO jim NEMÁ chřest připomínat?

2 Madla Madla | Web | 19. května 2011 v 11:10 | Reagovat

Poslední douška o ženských klášterech mě také velice pobavila :-) I u nás doma se pilně chřestí o sto šest i o sto sedm, zrovna včera jsem dělala zapečený chřest s česnekem, ančovičkami, saturejkou, zastříknutý troškou olivového oleje a citronové šťávy - prostě fantazie. Ale s holandézou byl taky, to bych se musela stydět, vynechat takovouhle klasiku.
A když jsem se jednou dokonce dostala k chřestu zelenému, střihla jsem si i tento netradiční salátek: http://madlinakuchyne.blog.cz/1105/krupavy-salat-z-cerstveho-zeleneho-chrestu-a-sedmikrasek

3 Olinka Olinka | Web | 19. května 2011 v 19:15 | Reagovat

Já zas nechřestím. Minulý týden jsem nicméně za účelem koupě této zeleniny proběhla Zelňák, abych si ujasnila, že 50 kaček za svazeček nedám, místo toto si koupila ředvičky a jarní cibulky, od babičky čerstvý hlávkový salát (a taky je to všechno moc dobré). Takže teď můžu jen slintat a závodět...

4 vilemina vilemina | 19. května 2011 v 23:00 | Reagovat

Už jsem to o cenách někam psala - asi do diskuze u Cuketky, aha.
V akci měl A. biochřest za 30, to byla cena OK. Jinak je spíš kol 60...v České Lípě za 40, v Žitavě za euro! Nechápu, proč nás tak drtěj?

5 Catalina Catalina | Web | 23. května 2011 v 15:41 | Reagovat

S chřestem se teď úplně roztrhl pytel :D Já jsem ho zatím ještě nejedla, ale zapečený s tím sýrem vypadá moc lákavě a to nemluvím o tvé omáčce na těstoviny :)

6 vilemina vilemina | 23. května 2011 v 23:44 | Reagovat

Dík, jsou to zatím jen nejjednodušší kombinace, sand ještě v té krátké chřestové sezóně nějaký dostanu.

7 petra petra | 24. května 2011 v 20:22 | Reagovat

Úlovek z Kauflandu - a to žádný ovadlík - za dvacku pouhou! Zapečen též se šlehačkou, šunkou a sýrem. Ale extra nadšení z chřestu jako takového se opakovaně ne a ne dostavit, to už mám radši brokolici. :-)

8 vilemina vilemina | 25. května 2011 v 12:49 | Reagovat

Tak to je slušná cena! Hned bych brala - mně chutná, ještě bych chtěla zopáknout ten pečený. A polívku taky. Spíš mi moc nejede broco a fenykl.

9 Luki Luki | E-mail | Web | 28. září 2011 v 3:50 | Reagovat

Pravdu díš....:-)

10 Coach Outlet Online Coach Outlet Online | E-mail | Web | 17. listopadu 2011 v 12:29 | Reagovat

Coach Outlet Onlinedsf

11 levitra levitra | E-mail | Web | 31. března 2017 v 20:29 | Reagovat
12 Moiseshak Moiseshak | E-mail | Web | 17. dubna 2017 v 3:16 | Reagovat

to order cialis

      <a href=http://onlinecialisrxd.com/>cialis super active</a>

    <a href="http://onlinecialisrxd.com/">cheap cialis</a>

    kamagra cialis erfahrungen

13 cialis_online cialis_online | E-mail | Web | Čtvrtek v 3:22 | Reagovat
14 cialis cialis | E-mail | Web | Pátek v 5:39 | Reagovat

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama