Selečí plec

13. května 2011 v 21:59 | vilemina |  Jídla z masa
Už jsem se zmínila o farmářském řeznictví poblíž bydliště - před Velikonoci jsem tam vyhlížela nějaké "šikovné" masíčko na svátky, trochu jiné než běžně: a nakonec jsem se rozhodla pro selečí pečínku. Už jsme měli jednu vloni, a tak nám chutnala, že jsem ji chtěla upéct znovu.
Celá přední noha vážila něco přes kilo -zadní kýta kolem dvou, to už bylo moc. Tak jsem zvolila plec, zdálo se mi škoda ji porcovat a mrazit. Maso jsem připravovala asi za tři dny, odpočívalo zatím klidně v lednici.
Podložila jsem ho několika špejlemi, předtím omyla a osušila, osolila a pokmínovala. A to je vše. Aby se nespálilo, přikryla jsem pekáček alobalem a dala péci na nějakých 180 stupňů. Podlila jsem vodou a přidala kousek másla a během mírného pečení jsem nohu pilně polívala vždy tak po 15-20 minutách a taky obrátila.
Asi v půlce procesu pečení jsem přidala do šťávy kus nahrubo pokrájené cibule. Po změknutí - je to mladé maso, peče se kratší dobu, celý kus kolem hodiny - jsem alobal odstranila a nechala maso zčervenat. Maso musí jít od kosti. Dbala jsem i na to, aby bylo pořád dost šťávy. Někdo dává rád pivo, aby kůžička více křupala. I takhle chutnala selečí plec úžasně.
Až potkáte někde selečí, neváhejte - je to lahůdka, kterou potěšíte i všechny příznivce vepřového.
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Komentáře

1 Babe Babe | E-mail | Web | 13. května 2011 v 22:36 | Reagovat

myslím, že se ke kanibalismu neuchýlím...

2 baja baja | 14. května 2011 v 9:53 | Reagovat

Nádherná pečínka!

3 Emma Emma | 15. května 2011 v 13:23 | Reagovat

Já si ještě představuji spoustu česneku kolem toho a nemá to chybu :-)

4 Vilemína Vilemína | Web | 15. května 2011 v 19:07 | Reagovat

Česnek samozřejmě, ale spíš bych dala jen trochu, aby nepřerazil vlastní chuť mladého masa...to by bylo škoda:)

5 Haf Haf | Web | 15. května 2011 v 23:19 | Reagovat

Hned bych ochutnala! Manžel dělá bezkonkurenční prase,ale selátko v této úpravě musí být skvělé!

6 Vilemína Vilemína | Web | 16. května 2011 v 9:42 | Reagovat

Myslíém, že je mnohem jemnější a šťavnatější...chutnalo nám víc než telecí.

7 Madla Madla | Web | 16. května 2011 v 12:50 | Reagovat

Hmmm, mňam, slitnám a závidím :-) Štavnaté masíčko s krásně křupavou kůrkou, k tomu mladý špenátek a nové brambory, to je lahoda největší.
U nás na malém městě je dost problém narazit na nějaké "svátečnější" maso, takže mi opravdu nezbyde, než závidět.

8 Vilemína Vilemína | Web | 17. května 2011 v 22:38 | Reagovat

Díky - u nás to řeznictví je taky chvíli. Ještě mám políčeno na líčka...

9 DolceVita DolceVita | Web | 18. května 2011 v 17:42 | Reagovat

Mít dobrého řezníka po ruce je učiněné terno :-) Pečínka krásně voní, hned bych se do pečení pustila. Občas si dopřeji, když je doma dost strávníků :-)

10 vilemina vilemina | 20. května 2011 v 19:53 | Reagovat

9 - však jsem se koukala, že moc masových jídel poslední dobou nenabízíš :)
Řeznictví si budu muset hýčkat, taky nenakupuju každý týden. Pak si vyberu dvě tři masa a je to ažaž...Pěkný víkend!

11 Coach Outlet Store Online Coach Outlet Store Online | E-mail | Web | 9. prosince 2011 v 3:42 | Reagovat

Your article is wonderful

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama