Malá jídla

24. května 2011 v 10:14 | vilemina |  Ostatní teplá jídla a přílohy
Nevařím pořád a nevařím jen náročná jídla. Ve všední den přijde k chuti i něco jednoduššího a menšího. Tak jich tu aspoň takhle souhrnně pár představím, abych pohled do mé kuchyně příliš nezkreslovala jen předeváděním vybraných specialit.
Brambory-rohlíčky od silnice mi vydržely skoro tři týdny a byly tak dobré, že se daly jíst i s tvarohem. Cibulka jim dodala šmrnc.

Když jsem potřebovala rychlooběd, sáhla jsme po uzeném kuřeti, zelenině a kuskusu. To všechno trvalo chvilku a přitom jsem dala dohromady dosti kompletní jídlo.
Plněné papriky dělám docela často, dobře se hodí k ohřívání do krabiček.
Tentokrát mě zlákaly nejen levné papriky, ale i pěkné maso - mleté krůtí jsem použila se směsí vepřového a hovězího, náplň jsem udělala masovější a paprik upekla celý velký plech. Na omáčku padla celá půllitrová passata. A já zas měla co poslat dalším strávníkům.

Když se ochladilo, ještě jsem jednou uvařila slaninové-špekové knedlíky, abych podpořila své hlasující příznivce....pro můj recept na ně můžete hlasovat v soutěži Jak chutná Praha do konce května! (Už byl na čtvrtém místě, ale dnes ho tvarohové taštičky zase předhonily!) Připravila jsem lehčí verzi, s libovým uzeným a jen střídmě opečenými houskami.
Celé dva týdny po Velikonocích čekal na svou příležitost darovaný bochánek z obyčejnějšího kynutého těsta. Rozkrájela jsem ho na poloviční plátky a navrstvila z něj hned dvě žemlovky do dvou kastrolků, abych taky podělila všechny. Dělám ji třeba takhle. Nechyběl tvaroh ani jablka, bochánek jsem máčela v mléku s rumem. Navrch jsem ještě využila zbylé bílky a žemlovce jsem dopřála pěknou sněhovou čepici.
 

2 lidé ohodnotili tento článek.

Komentáře

1 Petr Petr | Web | 24. května 2011 v 17:42 | Reagovat

Pěkný přehled! Jednoduché rychlovky jsou občas potřeba - někdy není času nazbyt a tak se něco dobrého a rychle hotového hodí. Že bych také udělal někdy podobný článek na svém blogu? ;)

2 vilemina vilemina | 24. května 2011 v 17:50 | Reagovat

Určitě - inspirace pro všední den není nikdy dost.
Už jsem totiž od vícera známých slyšela: Když ty to vaříš moc složitý, fajnový...to já neumím, chci to mít rychle odbyto...

3 TlusŤjoch TlusŤjoch | Web | 24. května 2011 v 18:16 | Reagovat

Zužitkovat se dá vše, když má člověk fantasii jako ty.

4 vilemina vilemina | 25. května 2011 v 12:53 | Reagovat

Když mi vznikne pod rukama mimochodem nějaký fotogenický talíř, vyfotím si ho - a pokud i foto ujde, už se nějak uplatní :)

5 HaF HaF | Web | 26. května 2011 v 17:41 | Reagovat

Já přes týden vlastně taky vařím takovéto rychlovky. Člověk si tak odpočine od těch složitějších receptů a zároveň se na potom více těčí!

6 HaF HaF | 26. května 2011 v 17:42 | Reagovat

Jsem chtěla napsat: a zároveň se na ty specialitky potom více těší!

7 vilemina vilemina | 27. května 2011 v 11:02 | Reagovat

Tak to určitě. A i obyčejná jídla se dají uvařit, aby chutnala. Teď se chystám na koprovku (potrénuju si ztracená vejce), včera byl přírodní řízek na hořčici - taky skoro rychlovka.

8 Catalina Catalina | Web | 27. května 2011 v 15:41 | Reagovat

Jednoduché a určitě výborné :) Brambory jen tak s tvarohem jsem ještě neměla, ale docela mě to láká, takže vyzkouším :) A žemlovka mě doslova uhranula! Nechápu, jak něco tak dobrého může někomu nechutnat. Mám na ni teď strašnou chuť!

9 vilemina vilemina | 28. května 2011 v 10:22 | Reagovat

8 - Ad brambory: tak to je vidět, jak se doba mění :)
Dobrá žemlovka dobrá je - ale mohla být i doslova hnusná, záleží na přípravě jako u všeho.

Já zas mám chutě na ty pancakes...

10 petronilla petronilla | 28. května 2011 v 19:18 | Reagovat

Bože ta Zemlbába mě úplně rozrušila :o)
Sladké miluji v jakékoliv podobě, takže pohled na fotografii u mne vyvolal příšerné slinění - Jste vinna ! !!! - Musím honem utíkat do spíže vyštrachat něco na zub, tudíž se budu opět na noc přes veškerá statečná předsevzetí pěkně nacpávat   ...chjo.
Chtěla bych říci - Za trest mě tu už nikdy neuvidíte, ale... :o)

11 Madla Madla | Web | 28. května 2011 v 20:54 | Reagovat

Krásná a jednoduchá jídla. na ty brambory s tvarohem jsem hned dostala chuť, ty jsem neměla snad sto let, takže děkuju moc zza připomenutí. Přitom bramborová jídla u nás doma mají zelenou.
Žemlovku bych si také hned dala, jenže manžel neuznává sladká jídla jako jídla (přitom u mých různých moučníkových a dezertových pokusech je více než ochotným ochutnávačem :-)), ale vypadá opravdu skvěle.

12 vilemina vilemina | 29. května 2011 v 21:31 | Reagovat

10 - díky, tolik nadšení pro žemlovku se jen tak nevidí!
A další sladké pokrmy taky hned následova nebudou...

11 - však ty tvoje moučníky jsou taky určitě lepší než žemlovka!

13 vintage wedding dresses vintage wedding dresses | E-mail | Web | 17. ledna 2013 v 20:13 | Reagovat

I like things like this blog and this has given me A few inspiration how to succeed, ever so Many thanks. =)
http://www.movedress.com/evening-dress-function-occasion.html

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama