Koláče pro lenochy

10. května 2011 v 12:01 | vilemina |  Dezerty
Pravda, takový koláč je téměř sprint - ale u skutečného sprintu jsem si dala jako rozhodující podmínku heslo: Za 15 minut jíme!
S dobou nutnou k zatuhnutí se to nestihne, příprava sama však více času nezabere.
Koláč s jogurtovým želé vypadá pracněji a složitěji, než jaký ve skutečnosti je. Lecjakými strávníky je oceňovaný jako vyšší kuchařské umění, přitom ho zvládne snad každý. Už jsem nějaké variace dělala, tady jsou další.
Může se použít i zakysaná smetana (2 kelímky), ale velmi dobrý je ze smetanového jogurtu - velký kelímek Max, nějaké ovoce (částečně i se šťávou), sáček želatiny do jogurtových dezertů a jeden piškotový korpus. Dala jsem kelímek borůvek jen mírně rozmražených a pár lžic cukru, můžete z mrazáku vydolovat i poslední zmrzlé rybízy nebo použít kompot.
Malý broskvový je osvědčený, využila jsem ho celý - broskve jsem pokladla na korpus kolem dokola, chtěla jsem, aby trochu vykukovaly - ale jak je vidět, nepodařilo se mi udržet tu správnou rovinu a část dílků se utopila :) Do želé jsem dala všechnu šťávu, což tedy bylo trochu moc - i po vychlazení šel krájet jen taktak, stačila by polovina. Na chuť ale bylo želé dobré.
Zkoušela jsem na něj i čokoládovou polevu, umně jsem ji nanesla na povrch, ale pak vypověděly baterky a foto není. Poleva byla naopak dosti tvrdá, leč estetický dojem slušný.
Chuť jogurtového smetanového želé má však takovou moc, že na tyto drobné zádrhele jeho konzumenti vůbec nepomyslí a chválí ještě s plnou pusou...rozhodující práci přitom udělala továrna a línější či zaneprázdněná kuchařka tak snadno nasbírá nějaké body:)

A protože nastává čas rebarborových koláčů, jak vidím i ve svých nejčtenějších článcích, koukněte na jeden skvělý koláč sem.
 

3 lidé ohodnotili tento článek.

Komentáře

1 Madla Madla | Web | 10. května 2011 v 13:08 | Reagovat

Krásné lenošné koláče, jen co je pravda! Já letos opravdu ujíždím na nepečených koláčích - sušenkový podkla, kombinace tvarohu, ricotty a zakysané smetany + ovoce, zkaramelizované Salko, rozpuštěná čokoláda (hořká, bílá), tyhle koinace se mi nikdy nepřejí, trvá to chviličku a všichni pějí ódy :-)
kupovaným korpusuům jsem nějak na chuť nepřišla, zdají se mi dosti suché, drolivé a s divnou pachutí. Ani "práce" se želtainou mi nějak nepřirostla k srdci, ale celek vypadá tak vábně, že asi překonám své "éčkové" předsudky a do nějaké tvé variatny se pustím.
Na rebarboru se už moc a moc těším, vždycky mě zásbuje švagrová, tak až povyrostou řapíky, hurá na tuhle kyselkavou dobrotu!

2 Vilemína Vilemína | 10. května 2011 v 13:42 | Reagovat

Taky jsem chtěla přidat tip na sušenkový základ, byl by dobrý nějaký kakaový - no zapomněla jsem. Zatím jsem nenašla ty správné sušenky, zdají se mi moc sladké.
Korpusy, co používám, pachuť nemají a suché taky nejsou - a navlhčí se i tím želé. Zkus jinou značku třeba.

Hmota s čokoládou je nejmíň o stupeň luxusnější, to je jasné, s tím se ani srovnávat nechci...

3 Jasmína Jasmína | Web | 10. května 2011 v 14:20 | Reagovat

Dala bych si :)

4 TlusŤjoch TlusŤjoch | Web | 10. května 2011 v 15:23 | Reagovat

Reveňový čas mám rád.

5 coco-choc coco-choc | E-mail | Web | 10. května 2011 v 20:42 | Reagovat

V zásadě souhlasím s Madlou. Také nemám ráda kupované korpusy. Resp. koupila jsem jeden, nechutnal a příště už nekupuji. Minulý rok v létě jsem experimentovala s želatinou a výsledky byly leckdy děsivé, takže jsem od ní opustila. Dezerty za studena mám ale ráda. A sušenkové korpusy ještě víc :-). Mám v oblibě celozrnné sušenky Hobbits od Bahlsen. Nebo třeba digestivní sušenky z M&S nebývají tak sladké jako třeba Clubky +-).

6 HaF HaF | Web | 10. května 2011 v 21:06 | Reagovat

Ideální na léto! Rychlé, dobroučké a pěkně vypadající! Taky miluji takovéto rychlé pečení, především při návštěvních přepadovkách!

7 Vilemína Vilemína | 11. května 2011 v 10:48 | Reagovat

6 - no právě, o tu snadnost a rychlost mi šlo.

5 - viz výše, s korpusem není žádná práce a je i mnohem dietnější než jakékoli sušenky spojené tukem...totéž platí pro želatinu. Když se dodrží postup a uvedené teploty, povede se (pachuť žádnou nemá a netvoří se cucky). Motivem k uveřejnění byly právě ty překvapivě nadšené reakce strávníků, neb mně se zdálo, že je to téměř nouzovka:)

8 Catalina Catalina | Web | 17. května 2011 v 22:19 | Reagovat

Koláče jsou moc hezké a u nás by se po nich jen zaprášilo :) Zatím jsem ještě nikdy korpus nekupovala, takže soudit nemohu, ale jogurtovou náplň si už představit umím a ta je výborná :) Myslím, že tady bych mohla využít opět ten svůj zamražený rybíz :D

9 vilemina vilemina | 20. května 2011 v 19:47 | Reagovat

Rybíz určitě bude výborný.
Mně se zdá piškotový korpus lepší než samotné piškoty.

10 Coach Outlet Store Online Coach Outlet Store Online | E-mail | Web | 9. prosince 2011 v 3:40 | Reagovat

Your article is wonderful

11 Petrix Petrix | E-mail | Web | 29. června 2012 v 11:54 | Reagovat

Souhlas

12 affordable wedding dresses affordable wedding dresses | E-mail | Web | 17. ledna 2013 v 13:00 | Reagovat

luxury hotels are always expensive but they offer some very attractive features and packages"
http://www.movedress.com/informal-wedding-dress-wedding-dress-function-occasion.html

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama