Borůvkový koláč

13. dubna 2011 v 18:11 | vilemina |  Dezerty
Zásoba mražených borůvek sice není bezedná, ale nějak na ně nebyl zatím čas. Jednu várku jsem nechala trochu rozmrazit a zatím přemýšlela o těstě - jakmile jsem se rozhodla pro koláčovou formu, bylo to vyřešené, do té udělám nejsnáze křehké těsto a je to.
Na těsto jsem použila 200 g hladké mouky, 100 g tuku (Zlatou Hanou), 1 žloutek a dvě či tři lžíce vody, aby šlo zpracovat. Zadělávám ho v míse, to je praktičtější. Na borůvky samozřejmě musí přijít drobenka. Tu dělám tak nějak odhadem z plátku másla necelý centimetr silného, hrstě cukru a dvou hrstí mouky, řekla bych.
Těsto jsem do formy natlačila ručně, mohlo by ho být i víc - i ze 1/4 kila mouky. Koláč se upekl snadno. Drobenky bylo akorát.
Koláč byl pěkně tenký, šel dobře z formy a zmizel raz dva. Mně se u něj dobře vzpomíná na teplé letní dny a na návštěvu u přítelkyně, která mi tyhle borůvky nasbírala.
Poslední borůvky jsem šetřila pro syna, ale pak to musela být rychlovka - sáhla jsem proto po osvědčené a jednoduché skleničkové buchtě, která si s ovocem a drobenkou spolehlivě rozumí.
Poměr na velký hluboký plech je 2 sklenice polohrubé mouky, 1 sklenice pískového cukru, 1/2 litru kefíru, 1 vejce, 1/2 sklenice oleje, 1 prdopeč. Použila jsem tříčtvrtinové množství do pekáčku 25x30 cm, vyloženého papírem na pečení. Místo jogurtu jsem dala zakysanou smetanu, kterou jsme chtěla taky už spotřebovat, cukru a prášku méně. Těsto je zamíchané hned. Drobenka byla skoro z 50 g másla, té ale není nikdy dost.
Borůvek a rybízu jsem měla celkem jistě půl litru, bylo to tak akorát. Rybíz jsme ještě posypala cukrem, jen na drobenku jsem nespoléhala.
Pekla jsem zvolna na 180 stupňů. Koláč chutnal, na svačinu či k snídani se dobře hodí.

Chcete mě podpořit? Hlasujte ve finále soutěže Jak chutná Praha o můj recept na špekové knedlíky nebo jehněčí na majoránce. Platí až do posledního května.
 

3 lidé ohodnotili tento článek.

Komentáře

1 Aroneka Aroneka | Web | 13. dubna 2011 v 18:54 | Reagovat

Mňam :).

2 Catherine Catherine | Web | 13. dubna 2011 v 19:34 | Reagovat

sKLENICOVÁ BUCHTA... :)

3 Lucia Lucia | Web | 13. dubna 2011 v 19:49 | Reagovat

mňam.. Babička ho umí fakt dobře ... :D  teď mám na něho chuť :)

4 deese-jqoue deese-jqoue | Web | 13. dubna 2011 v 20:10 | Reagovat

mňaaam :D nedělej mi chutě :D:D

5 Catalina Catalina | Web | 13. dubna 2011 v 21:44 | Reagovat

Jo, tak tohle musí být lahůdka :) Kéž bych měla borůvky! Já teda oplývám bezednou zásobou rybízu, ale borůvky jsou borůvky. Křehké těsto je skvělé, taky jsem z něj teď tvořila ( a z toho rybízu :D). A drobenka jako korunka je to nejlepší na povrch každýho koláče :)

6 Madla Madla | Web | 14. dubna 2011 v 10:23 | Reagovat

Koláče z křehkého těsta jsou oblíbenou stálicí i u nás doma. I já jsem si při pohledu na krásné fotky a bezvadný recept posteskla nad absencí borůvek v mrazáku - snad nezbývá, než je koupit.
Každopádně krásný a voňavý recept, který vždy zvedne náladu.

7 Vilemína Vilemína | 14. dubna 2011 v 10:31 | Reagovat

Díky, jen jsem chtěla připomenout využití zásob a dva jednoduché recepty, tak to se  mi asi povedlo:)
Ani rybíz není špatný.
A Madlo, když pár borůvek koupíš a zkoumbinuješ to s rybízem, taky to dopadne skvěle!

8 Emma Emma | 14. dubna 2011 v 19:52 | Reagovat

Souhlasím - drobenky není nikdy dost:-)

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama