Variace na vepřovou pečínku včetně příloh

6. března 2011 v 21:38 | vilemina |  Jídla z masa
Před koncem masopustu jsme si ještě dopřáli pečené vepřové, a to hned dva víkendy po sobě. Taky se ho teď hodně nabízí, čili škoda to nevyužít.
To bylo totiž tak: návštěva, co se objednala na jeden oběd, ho kvůli chorobě musela odložit o týden - a já už měla navařeno a napečeno maso se švestkami a jablky - vestfálské.

Plecko jsem umotala provázkem a ovoce do něj nějak prostrkala, aspoň část. Dala jsem ho péci s cibulí a dost podlité, aby nebylo tuhé. V druhé půli pečení jsme přidala zbylé ovoce i do šťávy. Kořenila jsem už jen pepřem.

Pečené plecko bylo velmi dobré, dost nasládlé, a chutnalo nám nejen s bramborem, ale i s italskými noky. Dovedu si ho představit i bramborovými nebo žemlovými knedlíky.

I na druhý pokus jsem návštěvě pekla na přání vepřové. Měla jsem pěkný kus krkovičky a ještě kousek z libového boku, který jsem jinak pekla naložený v cukru a soli.
Ale jak maso připravit tentokrát? Nasladko bylo minulý týden, chtělo by to změnu - protože mám ráda kuře na pivě dle Zdenka Pohlreicha, zvolila jsem kombinaci houby + pivo, ale na vepřové jsem recept transformovala do silnějších chutí. Použila jsem totiž houby sušené a pivo černé.
To byla dobrá volba. Maso jsem v kuse asi kilovém pekla skoro dvě hodiny, nejdříve prudčeji, pak pomaleji jen na 150-180 stupňů. Houby jsem předem namočila a přidala v půlce pečení. A dosti vydatně jsem podlívala tím pivem, aby maso bylo šťavnaté, což se i podařilo.
K tomu jsem zvolila škubánky, co se do nich dělá sedm šťouchů. Z brambor napůl uvařených jsem slila asi půlku vody a uschovala ji v misce. Brambory jsem posypala vydatně hrubou moukou a opačným koncem vařečka nadělala šťouchy, aby se mouka lépe propařila. Přikryla jsem opět pokličkou a vařila skoro 15 minut.
K zapití pivní pečínky je nejlepší rovněž černé pivo. Návštěva si jídlo pochvaloval, trefila jsem se mu do chuti i s těmi škubánky. Vzpomínali jsme, jaké byly ve školní jídelně. A vůbec nelitoval, že před týdnem neměl tu vestfálskou pečínku.

Další přílohou k témuž masu byla pečená zimní zelenina, kterou jsem nějak pořád odkládala - s výpomocí při krájení byla příprava snadná, jen je třeba počítat s hodinou na upečení, než všechny brambory, mrkve, celery, řepy a cibule změknou.

Stačí osolit a opepřit, přidat olej. Tím se nesmí moc šetřit, má-li být výsledek chutný a křupavý, nikoli blátivý. Zelenina musí být opravdu upečená, nejen udušená, aby se přeměnila v "koncert chutí". Je i pastvou pro oči.
Osobě blízké, který by škubánky nerad, chutnalo nad obvyklou míru.

Obě variace jsou vlastně ryze české a sezónní a nejsou ani nijak náročné na přípravu a kuchyňské znalosti - snad budou inspirovat i někoho z vás, čtenářů.
Další chody, podávané před pečínkou a po ní, se objeví v samostatných článcích.
 

2 lidé ohodnotili tento článek.

Komentáře

1 Mikča Mikča | Web | 6. března 2011 v 21:53 | Reagovat

to se sluší? dělat mí takový chotě před spaním ? :P
všechno vypadá tak dobře... zmínila ses o kuřeti na pivě, my doma děláváme králíka na pivě s rýží a sušenýma švestkama, mňam!

2 Vilemína Vilemína | Web | 6. března 2011 v 21:58 | Reagovat

Aha - pivo a sušený švestky, to si musím pamatovat! Dík za další tip!

3 schiggynsen schiggynsen | E-mail | Web | 6. března 2011 v 22:20 | Reagovat

Pivo se dá použít nejen pod maso, ale i do těsta na štrůdl,a tak jak doma buchty moc nejedí, tak pivní štrůdl berou všichni. Jinak kombonace černé pivo, sušené houby a vepřové super. I když mám radši to kuřecí. Zajímavá kombinace je kuře podlít trochou brendy a medem.

4 Vilemína Vilemína | Web | 6. března 2011 v 22:29 | Reagovat

Ano, pivní štrúdl taky znám, i do těstíček různých se pivo dává. Ale podle Kejřky s chlebem, v pivě rozmočeným, to tak dobré nebylo...
Žádným alkoholem se jídlo asi nezkazí - i švestky v brandy jsou OK, k masu i do koláče...na medu jsme už dlouho nic nedělala, to je fakt.
A to si často ženský stěžujou, že nevědí, co vařit. Já nevím, co vařit dřív...

5 Madla Madla | Web | 7. března 2011 v 11:41 | Reagovat

Hi, jak si tu tak čtu ty komentáře, musím se pousmát, já mám stejný problém, tolik nevyzkoušených receptů mě láká a já nevím, po čem dřív skočit :-)
Jinak obě varianty vepřového vypadají skvěle, masíčko s pivní omáčkou bych si ale také radši dala jen s pečenou zimní zeleninou, kterou doslova miluju jen tak, třeba jako lehkou večeři, ještě něžně zasypanou parmezánem:http://madlinakuchyne.blog.cz/1102/pecena-zimni-zelenina-pod-kurcickou-s-parmezanu
Já mám moc ráda třeba kombinaci vepřového, zázvoru a piva, s jablíčkovo-brambrovo-cibulovou oblohou: http://madlinakuchyne.blog.cz/1001/staroceska-pecene-se-zazvorem-a-pivem
Ale s jakýmkoli alkoholem si nejen maso v kuchyni krásně tyká :-) (už abych ten alkohol mohla k takto upraveným jídlům pít i v té přirozené podobě :-))

6 HaF HaF | Web | 7. března 2011 v 19:06 | Reagovat

U nás je to taky tak, tolik kuchařek, tolik receptů a k tomu vlastních variací! Kdy to stíhat vařit? Oba recepty, vlastně volné variace surovin vypadají skvěle!

7 návštěva návštěva | E-mail | 7. března 2011 v 20:49 | Reagovat

Jsem ta jmenovaná návštěva,co si dala v sobotu nášup Mohu říci, že kombinace škubánky, bůčíček, krkovička, houby a černé pivo, vývar se zeleninou bylo zatím to nejlepší, co Vilemína uvařila.Představte si bůček podle indonézského receptu, libovou krkovičku...Návštěva měla narozky a zapíjeli jsme to balantinkou.Prostě orgasmus.....
Návštěva.

8 Pipi Pipi | Web | 8. března 2011 v 9:19 | Reagovat

Ta pečená zimní zelenina vypadá parádně!!

9 Vilemína Vilemína | 8. března 2011 v 10:42 | Reagovat

5 - Madlo, však vaříš jako o život, aspoň to z toho cítím, i jak bojuješ s časem...

To mě těší, že i ty a Hanka (a asi i další "foodlovers") máte spíš problém s nadbytkem receptů, než naopak - k tomu se holt člověk postupně provaří...a pak ještě zkoušet vlastní variace(aby taky jeden nevymýšlel vymyšlené), to je zábava na leta!
7 - Návštěvo, díky. No jo, na nášup jsem zapomněla - ale to jsou ty nejlepší odměny pro kuchařku!

8 - Neměla jsem dluho odvahu na tu řepu - ale je super, lepší než dýně. A barvu dodá skvělou.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama