Pokus o dort 2

15. března 2011 v 14:34 | vilemina |  Dezerty
Druhé narozeniny u spřátelené rodiny následovaly krátce po prvních a zadání oslavence bylo: hnědý dort. Základem byl korpus z olejového těsta. Ten jsem připravila předem. S kakaem je těsto pevnější, byla s ním snazší manipulace a proříznout ho nebyl problém.
Hledala jsem taky vhodnou náplň, nakonec jsem se rozhodla zkusit krémovou polevu z čokolády a šlehačky. Připravili jsme ji jednoduše: 200 gramů víceprocentní čokolády na vaření se naláme a přelije se 280 ml téměř vařící šlehačky s dvěma lžícemi cukru. Kluci nevěřícně míchali, já na to taky koukala s trochou pochybností, ale říkala jsem si , že to snad ztuhnout musí, až to zchladne!
Nejdřív tam byly všelijaké cucky, ale povedlo se po chvíli vše umíchat dohladka. Jen foto se mi nezdařilo. Poleva byla dosti dlouho hodně tekutá, tak jsem ji nedokázala na korpus a dovnitř umístit všechnu. Oslavenec se samozřejmě na jejím natírání podílel.
Na ozdobení jsem vybrala míchaný kompot. Dali jsme ho trochu okapat a oslavenec pak ovoce úhledně rozmístil po povrchu.
Z kupované tvrdé polevy jsme ještě zkoušeli nějaké ozdoby, ale to se nám moc nevedlo. Aspoň jeden patvar a torzo devítky vydržely, umístili jsme je na střed dortu. Nepovedené kousky si hoši bratrsky podělili a vzápětí je zlikvidovali.
Nechali jsme dort odpočívat v lednici a pustili se do hlavního chodu, smažených řízků a bramborové kaše. Jeden z kluků obaloval řízky, druhý škrábal brambory a udělal nakonec kaši úplně sám - na 9 let slušný výkon.
Dort vypadal velmi hezky a mísa řízků je zkrátka mísa řízků, symbol všeho, co si oslavenec přál.
Foťák stále chvílemi trucoval, tak aspoň pro ilustraci menší obrázek. Poleva zatuhla a byla krásně lesklá. Na dort ještě přišly svíčky a před nakrojením byly pečlivě zapáleny a bezproblémově naráz i sfouknuty...
A dort se mohl podávat. Nebyl špatný.
Jen pro příště či pro čtenáře - mohla jsem ještě s polevou chvíli počkat a naplnit jí dort více. Zbytek tedy nazmar nepřišel, kdepak, kluci se jím nadšeně nacpali, že byli od čokolády doslova za ušima...Tak si tu polevu nejpíš užili ještě líp než jen v dortu.
Šlehačku jsme si nedali záměrně, aby to nebylo už moc těžké. Samozřejmě by ji dortík snesl, stejně jako kopeček vanilkové zmrzliny.
 

1 člověk ohodnotil tento článek.

Komentáře

1 Kiwi Kiwi | Web | 15. března 2011 v 14:52 | Reagovat

No vypadá to úžasně. Škoda, že já nemám ráda čokoládové věci ;)

2 Uzavřená Uzavřená | Web | 15. března 2011 v 15:17 | Reagovat

Je to vcelku povedené. =)

3 AnnaaChan AnnaaChan | Web | 15. března 2011 v 15:26 | Reagovat

To vypadá opravdu dobře *-* ...hned bych si kousek dala

4 Catalina Catalina | Web | 15. března 2011 v 16:32 | Reagovat

Tak takový dort bych si nechala líbit :) I když zrovna teď mě ještě víc láká ta mísa plná řízků :D Ale věřím, že kluci byli spokojení na 250% :) A navíc ta čokoláda...mmmm :D

5 Vilemína Vilemína | Web | 15. března 2011 v 20:56 | Reagovat

1 - Tak to nezapomeňte sledovat stránky v dalších týdnech - snadné a dobré ovocné moučníky se již chystají!

2, 3 - Díky, klukům vyřídím:)

4 - řízky jinak skoro vůbec nedělám, ale povedly se. Vyklepané dotenka, obalené za pomoci sáčku a dětských rukou, chutnaly ty z krkovice i z kuřecích prsíček.

6 coco-choc coco-choc | E-mail | Web | 16. března 2011 v 7:33 | Reagovat

Čokoládový dort vypadá tak roztomile dětsky :-D. Musel klukům nesmírně chutnat. Úplně vidím hnědé pusiny a boule za ušima :-).

7 Pája Pája | 16. března 2011 v 10:48 | Reagovat

Tento typ náplně se zásadně připravuje den předem. Šlehačku a čokoládu dám do vodní lázně, převařím a dám do chladu. Druhý den se vyšlehá. Je to skvělá náplň, vydrží a u nás velmi oblíbená. Korpus podmažu rybízovou nebo meruňkovou marmeládou a pak náplň. To stojí ještě za jeden pokus.

8 Emma Emma | 16. března 2011 v 14:09 | Reagovat

Já rozpustím čokoládu v horké šlehačce normálně na sporáku, žádná vodní lázeň, dám do ledničky a druhý den vyšlehám - prostě boží!!! Ale stejně jako Catalina musím napsat - řízky se salátem :-) to je to co láká nejvíc!!!

9 Epolika♥ Epolika♥ | Web | 16. března 2011 v 17:59 | Reagovat

Vypadá to dobře! ;)

10 Daniela Daniela | E-mail | 17. března 2011 v 8:15 | Reagovat

...šikovní chalani, len aby im to vydržalo aj v dospelosti:-)

11 Vilemína Vilemína | 17. března 2011 v 11:38 | Reagovat

6, 9, 10
Máte úplnu pravdu! A třeba jim to vydrží, zatím kuchařské povolání preferují...

12 Vilemína Vilemína | 17. března 2011 v 11:40 | Reagovat

7, 8 Měla jsem recept z Apetitu
http://www.apetitonline.cz/recepty/1458-nejlepsi-cokoladovy-dort.html
a tam se o druhém dnu ani dalším šlehání nic nepíše - variant bude asi hodně. Příště zkusím tu šlehanou a hlavně, víc vychladit.

13 petra petra | 24. března 2011 v 10:14 | Reagovat

Připomínku čokodortu už mám ve výši očí na nástěnce připevněnou červeným špendlíkem! Ani nebudu hledat nějakou zvláštní příležitost, jen čas, těším se na premieru. Fotečky a článek potěšily!

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama