Bramboračka

10. března 2011 v 22:42 | vilemina |  Moje polévky
Taková pořádná bramboračka...když jsem pročetla, jak ji vaří Anuše Kejřová, mohla jsem si jen poblahopřát k tomu, že ji dělám úplně stejně - nejspíš ale je to tak známý recept, že se s ním ztotožní většina.
Jenže jak známo, recept není všechno, tak se bramboračky různých rodin přece jen liší - množství a podíly jednotlivých druhů zelenin, jíška, tuk - úplná věda.

Ač jsem se na jejím vaření podílele už tak od pěti let, není výsledek vždy stejný. Jak dopadla tentokrát?
Dobré sušené houby zbarvily bramboračku pěkně dohněda. Samozřejmě jsem je předem namočila. Mrkev mám ráda na kolečka. Brambory a celer jsem pokrájela nadrobno, cibuli nechala vcelku, petržel většinou nedávám. Chybět nesmějí kuličky pepře, nového koření a bobkový list, sůl. A už se to vaří...
Do bramboračky musí přijít dobrá tmavší jíška, nejlépe ze sádla. Měla jsem už jíšku hotovou, tedy studenou, jen jsem ji rozředila horkou vodou. Pamatujete si už tu správnou mantru proti žmolkům, ne? Studená jíška - horká voda, horká jiška - studená voda.
Dávám ji do polévky včas, aby se provařila dřív, než se zelenina moc rozblemcá. Nakonec možno přidat rozmáčknutý česnek, něco zeleného, majoránku, případně kousek másla.
Bramboračka je skutečná žitá tradice, když se vaří stejně už nejméně sto let! Poprávu je i symbolem bezstarostného dětství, klidné domácké atmosféry a poctivého vaření .
A určitě nedá tolik práce, aby bylo nutno ji nahrazovat nějakou pytlíkovou směsí...pro správnou chuť musí jen být dostatek zeleniny, s jíškou však to není třeba přehánět.
 

1 člověk ohodnotil tento článek.

Komentáře

1 Yu Suzukei Yu Suzukei | Web | 13. března 2011 v 11:27 | Reagovat

To vypadá skvěle.:) Hned bych si tu bramboračku dala..
Nejsem ale takový kouzelník jako vy, takže něčeho takového bych asi nebyla schopna.:D

2 Vilemína Vilemína | Web | 13. března 2011 v 15:54 | Reagovat

Jé, to se vůbec nebojte, jen do toho a uvidíte, jak je to snadné, recept pro začátečníky! Vše jsem popsala - další kouzlo je jen v tom, že do toho půjdete s chutí :)
A vždycky se dá přidat koření, sůl nebo voda, když je ho moc...a když to pořád nebude ono, jeden zeleninový bujón v kostce nebo nyní ten v kelímku (bez glutamátů a dalších látek) to zachrání.

3 HaF HaF | Web | 14. března 2011 v 19:15 | Reagovat

Ta bramboračka zavoněla až k nám!Takovéto poctivé domácí polévky mám moc ráda.

4 petra petra | 24. března 2011 v 10:04 | Reagovat

Tak, tak, bramboračka - pilíř domácí kuchyně. V naší nesmí chybět majoránka a mrkvička musí být najemňounko - kdepak kolečka!:-)Ozdobila by okraj talíře.
Někdy ještě přidám i rozšlehané vejce.Houby ji rozhodně korunují.

5 Vilemína Vilemína | 24. března 2011 v 15:35 | Reagovat

No jo - majoránka se mi ztratila, samozřejmě je tam nutná!
Už jsem doplnila.

Já vím, že ty nerada velké kusy zeleniny v polévce, to já zas naopak:)

6 siena siena | 5. listopadu 2011 v 23:18 | Reagovat

Vypadá dobře a asi je i velmi chutná, ale v tomto směru dávám přednost, jak ji vařívá moje babička, která pochází z Moravy.

Mnohem více majoránky, krom sušených hub(hříbky a lišky) přidávají se i čerstvé (pokud jsou k dispozici /nejlepší jsou asi ty, co se jmenují špičky/), zelenina na kostičky, cibule hodně nadrobno (žádná z vnuček nemiluje cibuli:-) ) a na závěr nadrobno nasekaný libeček a pažitka(na ozdobu).

7 Coach Factory Outlet Online Coach Factory Outlet Online | E-mail | Web | 15. prosince 2011 v 9:13 | Reagovat

Great Coach Factory Outlet Online
. A lot of useful information here. I’m sending it to some friends!

8 prom evening dresses prom evening dresses | E-mail | Web | 17. ledna 2013 v 14:02 | Reagovat

I often read your blog and always find it very interesting. Thought it was about time i let you know, Keep up the great worklicensed mortgage banker
http://www.movedress.com

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama