2x zapečená zelenina - rajčata a fenykl

19. března 2011 v 16:51 | vilemina |  Jídla ze zeleniny
Na teplý předkrm nebo lehkou večeři se dobře hodí plněná rajčata.
Tedy, pravidelní čtenáři vědí o odložené návštěvě - a právě pro ni měla ta rajčata jako předkrm být. Což nebyla, tudíž jsem je přeložila k večeři. Vyzkoušeno:)

Jako náplň jsem chtěla použít něco bezmasého, sáhla jsem proto po žampionech a pórku, doplnila kuskusem a sýrem. byla to variace na oblíbené plněné papriky s kuskusem. Jen jsem dala větší podíl zeleniny a menší podíl kuskusu. Orestované žampiony a pórek stačí okořenit, zkusila jsem kari a pepř.
Pak se přisype kuskus, zalije vše vodou a nechá chvíli nabobtnat, aby kuskus změkl. Přidala jsem ještě strouhaný sýr.
Rajčata jsem nařízla dole kolem dokola, nechala jsem jim pěkné pokličky. Vnitřky jsem vydlabala, mírně posolila. Vůbec nevadí, že v nich zůstane trochu šťávy, ale zrníčka jsem s klidem vyhodila.
Naplnit rajčata směsí byla hračka, naskládat do misky též. Z dekorativních důvodů jsem je trochu posypala sýrem a zapekla.
Na předrm by stačil jeden kousek, k večeři dle libosti více.

Druhé zeleninové jídlo, na které jsem už nějakou dobu sbíraka odvahu, byl fenykl. Párkrát jsem ho už jedla jako nikoli hlavní součást jiného pokrmu, ale ještě jsem ho sama nepřipravovala. Postrčil mě recept u La Cuocy, který se mi zdál dobře použitelný.
Fenykl je zelenina celkem fotogenická.
Rozebrala jsem ho, spařila, zapekla s parmazánem - a výsledek dosti dobře odpovídal předloze.
Nebudu lhát, chuťově si mě zatím příliš nezískal. Z výrazného fenyklového aroma sice nezůstalo tolik, aby to bylo nepříjemné, ale jiná chuť tím také nevznikla - dá se říci: jemné, velmi jemné...
Jako jednu ze surovin na salát bych ho snad ještě někdy zkusila za syrova, uvidíme, jestli se s fenyklem skamarádím.
 

1 člověk ohodnotil tento článek.

Komentáře

1 leahuntress leahuntress | 19. března 2011 v 18:16 | Reagovat

mňam ;)

2 TlusŤjoch TlusŤjoch | Web | 19. března 2011 v 20:21 | Reagovat

Na plněná rajčata se mi sliny sbíhají, ale ten fenykl mne odrazuje.

3 Vilemína Vilemína | Web | 20. března 2011 v 22:39 | Reagovat

Tak to jsme chuťově naladěni podobně:)

4 La cuoca La cuoca | E-mail | Web | 20. března 2011 v 23:38 | Reagovat

Ještě se přimlouvám za další šanci pro můj oblíbený fenykl :)) Má svérázné aroma, pravda, ale přece jenom výtečně obohacuje zeleninovou škálu... O víkendu jsem opět dělala svou oblíbenou zeleninovou směs: http://cuocadolce.blogspot.com/2011/02/nejjednodussi-zeleninove-jidlo.html a tentokrát jsem k veškeré tradiční zelenině přihodila i jednu bulvu fenyklu. A vůbec to nebylo špatné! Fenykl nasákl šťávu z ostatních zeleninových bratříčků a ztratil něco (ne všechno) ze svého anýzového aroma :))

5 Vilemína Vilemína | 21. března 2011 v 16:09 | Reagovat

Mně zatepla přišel až bez chuti, ale nespařovala jsem ho dlouho - nemám to tak vyzkoušené, asi by snesl ještě méně. Tak ve směsi ho ještě někdy zkusím.

6 Vlček Ondřej Vlček Ondřej | Web | 21. března 2011 v 18:24 | Reagovat

Rajčata mi dráždí chuťové pohárky :) Musím odtud :D

7 Vilemína Vilemína | Web | 21. března 2011 v 20:26 | Reagovat

Doufám, že jen do kuchyně:)

8 Madla Madla | Web | 22. března 2011 v 11:06 | Reagovat

Hmmm, tak fenykl, ten já zase můžu. Také jsem jej nedávno zapékala s parmezánem a byla to dobrotka. Mě naopak sedí víc tepelně upravený, za syrova mám problém právě s tím jeho výrazným anýzovým aroma.
Rajčata vypadají fajn, už se moc těším, až bude dostávat létem vysluněná rajčata z tchánovy zahrádky :-) To pak budu opět páchat rajčata na sto a jeden způsob :-)

9 toffo toffo | 24. března 2011 v 6:04 | Reagovat

Nechápu, jak jsem plněné papriky mohla minout. Sbírám teď samé odlehčené recepty a mám štěstí, u Madly na lososa na páře, u tebe na plněnou zapečenou zeleninu, kterou dám určitě k večeři. Už mám na ní velkou chuť a dám asi ža mpiony místo cukety.

10 Vilemína Vilemína | 24. března 2011 v 9:48 | Reagovat

8, 9 - plnit rajčata jsem začala nedávno, kupodivu jsme zjistila, že se na to dobře hodí i ta zimní, pevnější a masitější. I ta náplň rýžovo masová je dobrá, ta s cuketou, která jí dodá objem a odlehčí tu hmotu, taky - na chuť tam znát nijak není.
A můžeme se těšit na chřest, tedy snad budu mít na něj letos více štěstí.

11 petra petra | 24. března 2011 v 10:11 | Reagovat

Všechno zde zmiňované s mými chutěmi a choutkami ladí náramně. Hlas PRO fenykl-dušený či pečený jsem zkoušela s lososem, jako přílohu k rýži i jako nádivku do kuřete, rozhodně mi to říká víc než chřest. S parmazánem též ochutnám!

12 Mneneznas Mneneznas | Web | 1. září 2011 v 18:40 | Reagovat

zase krásně popsáno a nafoceno, ale fenikl nemusím :-)

13 Vilemína Vilemína | 2. září 2011 v 12:30 | Reagovat

Díky, ta chuť se tepelnu úpravou hodně zěmní, vyprchá.

14 wedding dresses cheap wedding dresses cheap | E-mail | Web | 17. ledna 2013 v 13:55 | Reagovat

I can think of nothing less pleasurable than a life devoted to pleasure. -John D Rockefeller
http://www.movedress.com

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama