Z vánočních zbytků

3. února 2011 v 21:38 | vilemina |  Dezerty
Už je únor, a já jsem sem ještě ani nedala tipy na využití povánočních zbytků...už to sice není zrovna hot tip, ale třeba se někdy hodí.
Když mi po Vánocích zůstalo v lednici ještě trochu krému do ořechů, k tomu pár prázdných "vianočných" oplatek - co tak s nimi? Ovšemže spojit obé dohromady a oplatky naplnit!
Ten krém je jen z másla, tak se do oplatek hodí. Když se totiž použije nějaký nastavený, oplatky rozmočí, však to známe z pokusů v mládí. Chutnalo to vždy jak rozmočená lepenková škatule...
oplatky
Krém jsem nechala trochu povolit, aby šel lépe mazat, a oplatky jsem jakžtakž pravidelně potřela a uhladila a ještě překrojila a spojila na sebe, aby celý pišingr byl vyšší, asi jako tatranka.
oplatky
Mělo by se to trochu zatížit, aby se vrstvy proležely a srovnaly, ale jen jsem vše trochu stlačila dlaní a navrch potřela zbylou kávovou polevou. Nechala jsem proležet v lednici, poleva dokonce pěkně ztuhla. Malý dezertík ke kávě byl na světě.
Ořechová chuť krému se s oplatkami doplňovala báječně.
oplatky

I další přebytek, zbylou vánočku, jsem plánovala zužitkovat, a to tradičně do žemlovky. Vlastně ji dělám jen jednou ročně, ačkoli  obyčejných rohlíků ji mám dokonce radši. Tu vánočku dostal osoba blízká a byla veliká, odhaduju aspoň z 3/4 kg mouky. Díky počasí však vydržela v chladu celé tři týdny. Než jsem se k žemlovce dostala, zbyla z ní tak třetina. Čili akorát.
Plátky jsem namočila do mléka a rumu, a to v poměru 1:1 dle Jarmily Loukotkové. Velký kastról jsem silně vymazala máslem a namočenou vánočkou jej vystlala, navršila jsem na ni dvě velká jablka na plátky, trochu oslazená, a na ně zas pár plátků vánočky.  Zalila jsem hodně řídkým tvarohem, rozšlehaným s dvěma vejci, mlékem, rumem, trochou cukru a - rozmařile - i vanilkovou trestí. Navrch jsme nadrobila zbylou namočenou vánočku, přidala pár vloček másla a upekla.
Za použití těchto surovin a v tomto množství byla žemlovka velmi chutná, záměrně málo slazená, dobrý zákusek.
žemlovka
 

1 člověk ohodnotil tento článek.

Komentáře

1 coco-choc coco-choc | E-mail | Web | 3. února 2011 v 23:38 | Reagovat

Také se postupně zbavuji vánočních přebytků. Zbylo mi do pytlíčku vanilkových rohlíčků a mysliveckých knoflíků. Strčila jsem je do mrazáku a nyní je používám jako základ (místo sušenek je spojím s máslem) na cheesecake či tvarohové dorty. A shodou okolností jsem včera páchala žemlovku, ale jen z toustového chleba, protože vánočka nám nikdy nezbude :-D.

2 HaF HaF | Web | 4. února 2011 v 13:53 | Reagovat

Vánoce jsme zvládli, ale hned v půli ledna slavil manžel kulatiny a likvidovat dvě obrovské čabajkovo-salámové kytice byl skoro nadlidský výkon. Nikdo z hostů domů nic nechtěl (všichni byli rádi, že se zbavili zbytků z vánoc a silvestra) a nám v lednisi "smrdělo" 5kg čabajek a salámků. Manžel byl spokojený, baštil to k svačině, k večeři, já je dávala do zelňaček, bramboráků, zapékaných brambor a po týdnu je nemusela ani cítit.Zbytek si nabalili na hory a já doma konečně baštím zeleninu a bezmasá jídla!!!

3 Vilemína Vilemína | 4. února 2011 v 14:37 | Reagovat

[1]: Tak to je taky dobré využití. Z cukroví mám již jen pár trvanlivých marcipánek, ty jsou s věkem stále lepší...

2 - Tak to je taky síla - já bych se u čabajek a podobných uzenin spolehla na delší dobu trvanlivosti, těm nějaký ten měsíc nemůže vadit...Je to až nepochopitelné, jak je přednostňují:)

4 HaF HaF | Web | 4. února 2011 v 22:00 | Reagovat

[3]: Lovečák a poličan tam ještě leží, ale problém je v tom, kde to nechat uskladněné, pověsit není kam (navíc do kytky byly ty čabajky rozdělané na jednotlivé nožičky a jak byly napíchané na špejle, byly do nich díry jak do...) a lednice teď nějak zlobí, je v ní dost vlhko, tak jí moc nevěřím. Ale jednou za čas to snad mažel přežije- teda netvářil se, že by mu ten nadbytek uzeniny vadil!

5 vilemina vilemina | Web | 4. února 2011 v 23:07 | Reagovat

A jéje, omluva, že jsem to nějak odeslala pochroumané - myslela jsem, že mužům obecně nadbytek uzenin nevadí.
Taky bych uvítala špajz či sklep, využívám balkón, jak to jde, ale je to jen po část roku. Zrovna je však poměrně ideální teplota, dá se tam šoupnout ledacos.

6 HaF HaF | Web | 5. února 2011 v 0:15 | Reagovat

Závidím balkon, my máme sice dlouhou pavlač, ale tam nemůžu nic nechat, leda o víkendu. Navíc u sousedů mají kopec zedníků, tak si myslím, že by to tam moc dlouho nevydrželo. Ale zase by bylo po problému, co s nimi (s těmi čabajkami)...!

7 Coach Outlet Online Coach Outlet Online | E-mail | Web | 17. listopadu 2011 v 12:39 | Reagovat

Coach Outlet Onlinewer

8 prom evening dresses prom evening dresses | E-mail | Web | 17. ledna 2013 v 10:23 | Reagovat

I agree with your points, wonderful post.
http://www.movedress.com/wedding-dress-function-occasion.html

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama