Něco se špenátem

8. ledna 2011 v 16:05 | vilemina |  Ostatní teplá jídla a přílohy
Špenát a listové těsto, to je partnerství, které nezlame. Někdy dělám špenátové šneky (ano, ty co stále vytvářejí pozadí stránky), jindy špenátový závin.
Ale špenát se taky dobře snáší s lososem, tak jsem tentokrát pro změnu všechny sýry vynechala a pustila se do varianty špenátovo-lososové, a la quiche. Na ten totiž není třeba dělat tak hustou náplň jako na šneky či závin, klidně může být dosti tekutá, vypeče se a ztuhne bez problémů, je to na přípravu snazší. A může jí být v poměru k těstu více. To by mohlo návštěvě, která si přála špenát, vyhovovat.
Není třeba mnoho surovin:
balíček listového těsta, balíček dobrého špenátu (ne protlak, jinak jak kdo chce), dvě porce syrového očištěného lososa, tři vejce, šlehačka nebo zakysaná smetana (či jejich kombinace) - celkem 1/4 litru, velká cibule, česnek, sůl, pepř, muškátový oříšek.
Nejdřív jsem si rozehřála troubu na 220 stupňů a vyválela těsto, aby na hlubším plechu udělalo okraj, položila jsme ho na pečící papír a propíchala. Dala jsem ho předpéci.
Cibuli na větší kousky jsem vhodila na lžičku oleje, přidala špenát, sůl, kostičky česneku a dusila, až špenát rozmrzl a voda byla co možná odpařená. Dokořenila jsem pepřem a muškátovým oříškem a nechala trochu vychladnout. Přidala jsem vajíčka a smetanu. Měla jsem zrovna jeden kelímek zakysané a půl kelímku šlehačky. Ještě přisolit - a stačí.
Napolo upečené těsto jsem vytáhla z trouby, nadrobila na něj dva lososové medailonky a zalila špenátem.
Koláč se dopekl během cca 25 minut. Náplň byla pevná a okraje opečené.
Koláč je dobrý teplý i studený, dá se i ohřát po porcích na suché pánvičce. Pro přátelskou návštěvu je to pokrm vhodný v brzkém odpoledni i navečer.
Podávala jsem ho už k obědu, doplněný zajímavou polévkou. Pochutnali jsme si velmi dobře!
 

3 lidé ohodnotili tento článek.

Komentáře

1 Elleine Elleine | Web | 8. ledna 2011 v 16:25 | Reagovat

Jejda ty mi děláš chutě... No idu si neco dat než mě začne kručat v břichu :D

2 Hallo-chan Hallo-chan | Web | 8. ledna 2011 v 16:39 | Reagovat

Mně špenát nedělá žádný problém tak jako jiným. Mám ho ráda (až na ten školní, podávaný s bramborami. Brrr..:( Nejraději mám však špenát v palačince. Sladká verze palačinek mi už totiž nešmakuje tak jak kdysi.

3 Alex Alex | Web | 8. ledna 2011 v 16:40 | Reagovat

Ale vypaá to zajímavě :))

4 vilemina vilemina | Web | 8. ledna 2011 v 16:58 | Reagovat

Však vyzkoušejte, je to jednoduchý recept!

5 toffo toffo | Web | 9. ledna 2011 v 15:26 | Reagovat

Píšeš losové medailonky, to jsou ta dvě kolečka na talíři?
Losos a špenát, to je ideální kombinace!

6 vilemina vilemina | Web | 9. ledna 2011 v 20:59 | Reagovat

Ano, ta kolečka - myslím, že při pečení by se rozpadala, ale tohle bylo dobré využití.

7 Pipi Pipi | Web | 10. ledna 2011 v 9:30 | Reagovat

Slané koláče jsou super!!! A špenát je úžasný, mám ho ráda v kombinaci se sýry...

8 petra petra | 14. ledna 2011 v 10:51 | Reagovat

Též pro můj jazýček je tato kombinace chuťovka-tutovka. Mlsnému napověz...:-)

9 Vilemína Vilemína | 14. ledna 2011 v 14:01 | Reagovat

...ano, třeba další možnosti: co takhle uzené kuřecí maso?

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama