Gastronomické metafory

18. ledna 2011 v 14:47 | vilemina |  Jídlo v umění
Jídlo a vše kolem něj, příprava, konzumace a zdravotní důsledky dobré i špatné se dotýkají každého člověka. Není divu, že takové zásadní téma je i zdrojem nejrůznějších metafor.
good food
ilu obr. - wikimedia

Krásně o tom hovoří Alberto Manguel v Dějinách čtení:
"Abychom mohli čtení porozumět, musíme samo čtení poznat prostřednictvím metafor. Tak jako spisovatel mluví o tom, že upeče příběh, že text je slabým odvarem, že některé myšlenky jsou nedovařené, že přikoření scénu nebo že z pikantních přísad vyšla nemastná neslaná próza, že se čtenáři mohou zakousnout do plátku života opepřeného náhražkami, tak my čtenáři mluvíme o tom, že si knihu vychutnáváme, že je kniha výživná, že knihu zhltneme na posezení, že je nám z textu na zvracení, že převalujeme básníkova slova na jazyce, že si užíváme hostiny poezie, že máme předepsanou detektivkovou dietu. V eseji o umění studovat Francis Bacon tento postup sepsal: Některé knihy mějte jen na ochutnání, jiné ke spolknutí, a jen málo jich opravdu přežvýkejte a hleďte zažít."

Gastronomické metafory však užíváme běžně a hojně v mnoha jiných souvislostech.

Má máslo na hlavě
Má v tom guláš
Dělá z toho bramboračku
Nadělal z něj fašírku
Dej to k ledu, uležet
Tváří se kysele, sladce, hořce
Holka krev a mlíko
Dusil se ve vlastní šťávě
Byl tam pečený vařený
Semlelo ho to
Dobrej tak do buřtů
Mandlové oči
Čokoládové oči
Je to oříšek
Je to maso
Je to soda
Je to slabej čajíček, vyvařenej čaj, silný kafe
Je to pěkně vypečené
Vypekl ho
Je to tvrdej chlebíček
Starej paprika
Ostré, peprné vtipy
Hořký úsměv


Přidám ještě nějaké barvy:
smetanová
jahodová, malinová
borůvková, ostružinová, lilková
meruňková, žloutková, pomerančová
melounová, banánová, citrónová, vanilková,
kávová, cikorková, kakaová, karamelová, kaštanová, skořicová, pepř a sůl
hrášková, pistáciová
lososová

Tolik první nástřel, určitě Vás při čtení napadnou další a další...budu se těšit na zajímavé příspěvky! Metafora pojmenovává rovnou (tedy bez jako, to jsou přirovnání, ta zatím pomineme)
 

2 lidé ohodnotili tento článek.

Komentáře

1 TlusŤjoch TlusŤjoch | Web | 18. ledna 2011 v 15:24 | Reagovat

ostré, peprné vtipy = chillivtipy (neb máme čilirok)

2 toffo toffo | Web | 18. ledna 2011 v 19:48 | Reagovat

A já si zrovna na další nevzpomenu. .... jako štoudev :-D!

3 HaF HaF | Web | 18. ledna 2011 v 22:36 | Reagovat

Já v mém případě poopravila rčení na "holka krev a smetana"!

4 Olinka Olinka | Web | 18. ledna 2011 v 23:29 | Reagovat

Překousnu to, sežrala jsem to (i s navijákem), leží mi to v žaludku, nestrávila jsem to (další fáze trávení raději vynechám:-)). Ještě mě napadá  pěkná buchta (=dívka:-). Třešnička na dortu:-). Ne zcela o jídle by snad bylo "vylít si srdíčko":-)

5 Vilemína Vilemína | 19. ledna 2011 v 11:28 | Reagovat

Zatím díky!

Ještě jeden skoro:
pěknej nádiva

6 La cuoca La cuoca | E-mail | Web | 19. ledna 2011 v 22:16 | Reagovat

To je "osvěžující" článek :))) pořád tvrdím, že psaní je stejně kreativní jako vaření (nebo naopak? :), není divu, že se obě oblasti prolínají a navzájem inspirují :)

7 Vilemína Vilemína | 20. ledna 2011 v 11:08 | Reagovat

To určitě.
Pro blog vlastně všechno dění filtruju jídlem a nacházím mnoho oblastí zájmu (ne všechny jsou zveřejněné), ale je toho dost: v umění, cestování, zvycích, dějinách - i v jazyce.

8 Pipi Pipi | Web | 2. února 2011 v 13:13 | Reagovat

Moc pěkné, Vilemíno :-)

9 Kubíno Kubíno | E-mail | Web | 16. listopadu 2011 v 9:49 | Reagovat

Jo jo , moje řeč

10 on-line on-line | Web | 29. září 2012 v 9:32 | Reagovat

Pravdu díš...

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama