Křenové variace

30. prosince 2010 v 21:22 | vilemina |  S Anuší Kejřovou a Mottem
Čerstvě nastrouhaný křen babička vždycky podávala i k vánočnímu kaprovi.
křen
Strouhal se na poslední chvíli a přikrýval, aby nevyprchal. Matka s ním v další generaci moc neuspěla, štiplavost křenu rodinu neoslovila. Zdál se mi až příliš ostrý, časem jsem si však oblíbila křen jablíčkový.
Když kousek křenu zbyde a křenovou omáčku právě neplánujete, můžu ho jen doporučit!
Anuše Kejřová uvádí hned několik receptů na studené křenové omáčky, tak jsem to vyzkoušela trochu podle ní.
křen
křen
Radši si strouhám křen víc do zásoby, protože pokaždé extra připravovat lžičku či dvě mě vážně nebaví.  Krom mnoha prospěšných látek působí křen i antibakteriálně, tak ho lze uchovat dlouho. Minulá várka s jablky v lednici přestála bez úhony tři měsíce, ani barvu nezměnila, a jestli trochu vyprchal, byl mi akorát. Kupovaný ve skleničce, to není ta chuť.

Připravila jsem si tedy jablíčkový, ale bez té polévky. To by mě nenapadlo, ale před servírováním se to může zkusit. Stačí jedna lžíce křenu na jedno jablko, trochu osolit, přisladit, přidat lžíci octa nebo citrónovou šťávu. Klasika je křen s olejem a octem, trochou soli a cukru.

A co s pomerančem? To vypadá neobvykle, taková elegantní kombinace by mohla hosty překvapit! Směs bude ostřejší než s jablky, nepřidává se tolik hmoty.
křen
Už při přípravě to dost štípalo do očí, ale pomerančovou šťávu i kůru jsem s křenem zdárně promíchala a trochu osolila a rychle zavřela do sklenice! Má krásnou barvu...zkusím ho podat k silvestrovskému a novoročnímu uzenému, šunce, klobásám. Bude to neotřelé a svěží.
křen
Studené křenové omáčky v tomto ročním období najdou určitě uplatnění a jak je vidět, i taková klasika může mít šmrnc.
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Komentáře

1 hafjentak hafjentak | Web | 1. ledna 2011 v 20:00 | Reagovat

Křen s jablky (bez polévky) známe a děláváme - skvělá svěží záležitost. Kombinace s pomerančem - zajímavé!
Přeji do nového roku 2011 takové recepty jako váš křen - skvělé, svěží, zajímavé!

2 vilemina vilemina | Web | 2. ledna 2011 v 19:03 | Reagovat

Dík za krásné přání!

3 DolceVita DolceVita | E-mail | Web | 6. ledna 2011 v 13:22 | Reagovat

Mnoho dobrého v novém roce! Hodně pohody, inspirace, zdraví a zábavy :-)

Vůně křenu mi tu pěkně stoupá do nosu a vybavuji si, jak se u nás na vánoční svátky též strouhalo. Byla teplá šunka s vídeňskou křenovkou a tak jsem si přišla na své :-) Když je dobrý křen, pročistí celou hlavu jediným nádechem. Neuváženě jsem si k němu přičichla :-) Tradičně děláme i jablíčkový křen zalévaný hovězím vývarem. Na všechno se letos dostalo, tak z pohledu českých tradic nebyly vánoce ničím ošizené. Snad jen to, že za vánočku suplovala zaše štola :-)

Měj se hezky a ať ti to i letos pěkně píše! Š ;-)

4 Vilemína Vilemína | Web | 6. ledna 2011 v 18:12 | Reagovat

Děkuju, Šárko,
teď právě jsem dosti vázaná pracovně, tak psaní i vaření musí počkat...

Taky jsem letos pekla štolu - tu ve víně vykoupanou, byla skvělá.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama