Huspenina čili sulc

7. prosince 2010 v 21:46 | vilemina |  S Anuší Kejřovou a Mottem
Příprava sulcu možná vypadá složitě a pro někoho i nevábně, neb se neobejde bez manipulace s vepřovými nožičkami - skutečně znám jedince, kteří na ně ve své outlocitnosti nejsou schopni ani pohlédnout!
Kdo ničím podobným netrpí, může si výborný sulc dle své chuti připravit doma - není k tomu třeba více kuchařských dovedností než k přípravě masového vývaru.
Znala jsem recept z rodiny jedné kamarádky. Sulc vařili jen z nožiček a trochy zeleniny, byl ve velkém rovném kastrólu a mužští členové rodiny ho pořádali ve velkých porcích. I jedna moje teta ho vaří, jen tak od oka, když dostanou chuť na kolínko. Nožičku někdy přidá, někdy ne. Maso si dávají jako ovar a ze zbytků a vývaru druhý den udělá trochu sulcu. Poradila mi dát do něj ještě čerstvou cibulku a zeleninu použít novou, ne tu vyvařenou. Obě zlepšení jsem využila.
Přesný recept jsem našla ve Zlaté úsporné kuchařce:
sulc
Tak jsem zakoupila dvě nožičky a jedno střední koleno, to by mohlo stačit. Tu kůži od sádla jsem neměla. Líbily se mi ještě vepřové jazyky, proto jsem si je vzala také, že je uvařím společně. To vývaru jen prospěje.
Trochu mi vrtalo hlavou, kolik té vody by asi mělo být, aby vše správně ztuhlo. Dala jsem asi jako na polévku - maso potopené do dvou třetin. Uvidíme.
K masu jsem dala od oka zeleniny, o něco více než v receptu. Také celou cibuli, koření a sůl - je vidět, jak se pod ní suroviny orosily. Hotová romantika!
sulc

sulc
A po hodinovém vaření v papiňáku zase jiná asociace - vše hrálo valéry holandských zátiší...ostatně i maso bývalo jejich motivem, ale o tom jindy.
Jak vidno, kosti z masa již vylézají ven, tak to bude akorát měkké.
Ještě jsem si zvlášť povařila pokrájenou mrkvičku a připravila cibulku.
Část masa jsem oddělila k jinému použití a část pokrájela nadrobno. Tady už záleží na chuti každého, kolik přidá kůžiček a tučných částí a kolik libovějších kousků. Z nožiček jsem tedy použila jen kůži, ostatní části nevypadaly moc jedle, jen kousek masa velikosti třešňové pecky jsem tam objevila. Z vývaru jsem vytáhla vyvařené zeleniny a dala ho ještě vařit, přilila dosti jablečného octa (jistě 100 ml) a nechala zmíněných deset minut redukovat. Také jsem ho přisolila.
Pokrájené libovější maso a pěknou kůži jsem v miskách promíchala s mrkví a čerstvou cibulí, přidala trochu petrželky, přisolila a připepřila. Chuť by měla být o stupeň silnější, než jaká má být ve výsledku.
sulc

sulc
Přes cedník jsem ochucený vývar nalila do misek, promíchala a dala chladit na balkón, to bylo ideální.
Menší miska ztuhla asi za dvě hodiny, větší za dvojnásobek. Tenkou vrstvičku ztuhlého tuku navrch jsem částečně sebrala. Z nerez misek je vyklopení snadné - stačí trochu nahřát dno pod teplou vodou, pak už to šlo samo. Ani po vyklopení se sulc neroztékal, vydržel i krájení. Tak to té vody bylo akorát a redukce dostatečná.
sulc

sulc
Sulc podle Anuše se povedl. Chutnal na rozdíl od kupovaných výrobků mnohem delikátněji, po čerstvém mase. Cibulka nijak nečpěla, v horkém vývaru se totiž spařila a chuť dodala dobrou. Mohlo by být i více zeleniny, to pro příště promyslím - hrášek totiž nemám moc ráda, ale viděla jsem i kukuřici.
sulc
 

4 lidé ohodnotili tento článek.

Komentáře

1 Ovečka Ovečka | E-mail | 9. prosince 2010 v 17:37 | Reagovat

My děláme tenhle sulc na Nový rok, manželova rodina na tom lpí jako na tradici - zkus do něj přidat nadrobno nakrájenou kyselou okurku. Krásně se Ti vyklopil!

2 petra petra | 9. prosince 2010 v 17:47 | Reagovat

Brrr, už jen při slově huspenina se třesu jako sulc.:-) Do klubu jejích pojídačů holt nepatřím. Nicméně dobrou chuť přeju.

3 vilemina vilemina | Web | 9. prosince 2010 v 19:39 | Reagovat

1 - taky ho plánuju na Nový rok zopakovat, dík.

4 toffo toffo | Web | 10. prosince 2010 v 17:35 | Reagovat

Na sulc nedám dopustit. Na domácí jsem zvyklá od dětství, ze zabijaček. Dávali jsme si ho i k bramborám na loupačku - nebo k bramborovým dukátům pečených v troubě. Maminka pokaždé přinese vzorek, já ho zatím sama nezkoušela.

5 Sandra Sandra | Web | 7. ledna 2014 v 9:45 | Reagovat

Sulc je moje slabost :-)

6 Martin Martin | E-mail | Web | 4. března 2015 v 14:37 | Reagovat

My ten tuk z nálevu nesbíráme. Přijde mi pak, že to není tak chuťově výrazné - viz http://www.zabijacky.cz/news/domaci-sulc/
Ze sulcu stejně žádné dietní jídlo neuděláte :) A maso, které se používá, toho tuku stejně moc nemá. To je jako kdybyste ho chtěli dostat z tlačenky

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama