Frncochaté knedlíky s chundelkou

11. prosince 2010 v 8:23 | vilemina |  Ostatní teplá jídla a přílohy
Kde se vzal ten prapodivný název? Připutoval až do mých hrnců z Pojizeří prostřednictvím regionální kuchařky V babiččině kuchyni od Tří králů do Vánoc (Lidové obyčeje a lidová strava v Pojizeří, V. Jakouběová, 2009 MČR Turnov, 978-80-254-5729-0).

Je to zas jedna varianta na knedlíky ze syrových brambor - už jsem zkoušela různé druhy (zde a zde), ale stále mám pocit, že to není úplně ono. Přitom mě láká relativně snadná příprava, daly by se vařit častěji.
Slovo frncochatý je dostatečně zvukomalebné na to, aby představu takových knedlů vyvolalo. A chundelka? Ta mě taky nejdřív zaskočila, ta představa mi s ničím nepasovala - leč během vaření se to rychle ukázalo úplně jasně!
frncoch
Nastrouhané brambory (typ B) jsem hodně vymačkala, slila do jiné misky a nechala chvilku usadit, abych mohla škrob vrátit do těsta. Na 1 kilo brambor patří 100 g hrubé mouky a jedno vejce, sůl. Ale po zkušenostech jsem přidala mouky více, pak ozkoušela, zda se knedlík nerozvaří - rozpadl se za pár vteřin, tak jsme mouky ještě trochu přidala - celkem asi čtvrt kila. Měla jsme nový sáček, proto jsme to mohla dobře odvážit.  Jenže pozor, bude-li mouky moc, budou knedle tvrdé.
Jak se vařily, hnedle se vytvořila spousta chundelky:
frncoch
Ta voda od knedlíků se má ještě vylepšit trochou smetany a použít na ně místo omáčky - na to jsem však odvahu neměla a frncochaté knedlíky udělala bez chundelky.
frncoch
Vařily se asi deset minut, záleží na velikosti. Radši jsem jeden zkusila, zda je už dost i uprostřed. I ve velkém kastrole jsem toto množství vařila na dvakrát. Podávala jsem se zelím, cibulkou a opečenou slaninou. V této podobě je z toho hned pokrm velmi oblíbený.  A když něco zbyde, na chuti neztratí ani druhý či třetí den po ohřátí.
frncoch
frncoch
 

3 lidé ohodnotili tento článek.

Komentáře

1 Albert Pes Albert Pes | Web | 11. prosince 2010 v 10:53 | Reagovat

Já si nemůžu pomoct, ale zní to krásně sprostě. Úplně to vidím - devatenáctý století, mlýn, panímáma pronásleduju dceru místního řezníka, která pálí za jeho synkem: "Já ti dám, ty jedna chundelko frncochatá!" ...

2 Albert Pes Albert Pes | Web | 11. prosince 2010 v 11:10 | Reagovat

(sákryš... nějak mi to, co jsem napsal, nedává příliš smyslu... :)... tak pardón... samozřejmě "pronásleduje" a "jejím")

3 destination-chance destination-chance | Web | 11. prosince 2010 v 11:23 | Reagovat

Ahoj .. Na mém blogu se dnes večer (11.12.) spustí bleskovka o diplomky .. Pokud chceš tak se přidej :) .. Bude končit 12.12. tak si ji nenech ujít :) .. Mimochodem - Máš to tu moc pěkné :) ..

Rodney

4 vilemina vilemina | Web | 12. prosince 2010 v 20:46 | Reagovat

[2]: OK
To je dost trefná asociace...díky, pobavilo!

5 Madla Madla | Web | 14. prosince 2010 v 10:33 | Reagovat

Výsledné slaninkovo-zelové aranžmá vypadá náramně povedeně - doma máme spoustu domácího kysaného zelí, v lednici odpočívá zbytek uzeneého ze zabijačky, takže se do frncochatých knedlíků asi brzy pustím :-)
K té chundelce mě napadlo, že kdyby se do ní zavařila třeba troška kořenové zeleniny, byla by z ní i dobrá polévka.

6 Vilemína Vilemína | Web | 15. prosince 2010 v 14:51 | Reagovat

5 - Na vaření polévky z chundelky se asi nedám - ale úvaha je to správná, Kejřka ji radí používat na bramboračku třeba...

A když je dobré zelí i uzené, nemůžou to ani ty knedle pokazit:)

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama