Falešná rybí polévka

21. prosince 2010 v 8:29 | vilemina |  S Anuší Kejřovou a Mottem
Pár polévek podle Kejřky jsem už vařila, dají se tu najít poklady i podivnosti. Ale když se polévky vařily denně, musel být nějaký výběr, obměna, využívaly se nejběžnější suroviny. Falešnou rybí polévku jsem si podle receptu vůbec nedovedla představit:
pseudorybí
Tím spíš jsem ji chtěla zkusit, a to v pravém smyslu slova, čistě jako pokus.
Dala jsem poloviční množství surovin, tedy kousek másla a lžíci mouky. Když máslo začalo vonět a mouka lehounce změnila odstín, mimo plotýnku jsem do jíšky vmíchala jedno vejce.
pseudorybí
pseudorybí
Hm, byla to míchaná vejce s trochou mouky - tak to asi bude představovat tu rybu. Uvidíme. Zalila jsem trochou vody a mraženým domácím drůbežím bujónem. Přisolila a vařila.
pseudorybí
Chuť ta polévka neměla žádnou, vážně ne. Zázvor jsem měla jen mletý, ne čerstvý, ale přidala jsem ještě pepř a muškátový oříšek. Snad to mléko se žloutkem polévku vylepší? Nebo pár kapek Maggiho koření?
Mléko se žloutkem polévku více zahustilo.
pseudorybí
Petrželku jsem ještě měla čerstvou a chléb jsem osmažila zvlášť. Do rybí polévky totiž dáváme chléb, ne housky, tak to snad bude podobnější...miska polévky vypadala takto:
pseudorybí
Po přidání polévkového koření se to dalo jíst, ale je to polévka velmi jednoduchá a nenáročná. Dnes bychom asi volili jinou variantu s uvedenými surovinami: dala bych více zeleniny, vývar domácí nebo z kostky bez glutamatu, vaječné kapání či nočky - a rybí polévku by taky nepřipomínala :)

Možná to někoho zaujme, objeví ve falešné rybí polévce nějaký smysl - mně se to, přiznávám, nepodařilo.
Stejně jako ve vědě mají i ve vaření slepé uličky svůj význam...
 

1 člověk ohodnotil tento článek.

Komentáře

1 signoraa signoraa | E-mail | Web | 21. prosince 2010 v 9:57 | Reagovat

No, já nevím...
asi bych to nezkoušela. Když už ne opravdovou rybí polévku, tak to jistí poctivý hovězí vývar. Ale na druhé straně oceňuji odvahu vyzkoušet neznámé.

Krásné a pohodové Vánoce  :-)

2 HaF HaF | Web | 21. prosince 2010 v 11:42 | Reagovat

Pokud můžu přidat svůj názor, tak je to trochu podobná polévka jako housková(taky od Anuše), kterou jsem zkoušela na jaře. Úlohu zásmažky plnily rohlíky, jinak skoro stejné až na ten zázvor. Ten odhaduji, že je tam jako zahřívací prvek. Podle mě jsou to polévky vzešlé z dané doby, ekonomických podmínek chudších rodin na předměstí. Polévky byly vlastně hlavní složkou stravy a maso nebylo každý den a i zelenina, pokud nebyla vlastní zahrádka, byla mimo sezonu nedostupná. Jsou to vlastně ukázkové případy vaření z vody, pro kopec strávníků.
Dnes se polévky tak často nevaří, ale zase máme místo toho např plno "kvalitní uzeniny", která maso skoro neviděla.
To jen jak to odhaduji já, každopádně tenhle pokus obdivuji! A to ještě teď, v předvánočním shonu!!!

3 toffo toffo | Web | 21. prosince 2010 v 19:07 | Reagovat

Tak já to znám jako falešnou slepičí, to vajíčko s jíškou má tvořit něco jako nočky a urychlit práci. Vajíčko se ale klepe na osmaženou mrkev s petrželí, pak zaprášit moukou a pak teprve to vejce.

4 vilemina vilemina | Web | 21. prosince 2010 v 19:51 | Reagovat

Dík,
1 - asi to byla polévka postní, proto žádný masový vývar...

2 - ...anebo taky takhle, úspornost pro chudší

3 - slepičí by to připomínalo spíš než rybí:)

5 olinka olinka | Web | 21. prosince 2010 v 23:19 | Reagovat

Odvaha. Do toho bych teda nešla. Náš pan domácí onehdy dělal polévku z piva a shrnul to slovy: za stálého míchání lejeme do záchodu. Obávám se, že toto by bylo něco podobného:-)

6 SarylunKa SarylunKa | Web | 22. prosince 2010 v 19:19 | Reagovat

Nechci ti kazit chutě,ale mě se z rybí polévky dělá zle =x

7 vilemina vilemina | Web | 23. prosince 2010 v 10:36 | Reagovat

[6]: V tom případě tuhle falešnou vřele doporučuju!

8 Johana Johana | 23. listopadu 2012 v 15:37 | Reagovat

Falešnou rybí dělávala moje máma a i já ji vařím. Ale recept se liší. Na másle osmahnu kořenovou zeleninu - převaha mrkve, zasypu trochou hl. mouky, osmahnu, osolím, zaliju vodou, vařím..přidám trošku muškátového květu, pepře a nakonec zelenou petrželku. Podávám s osmaženýma kostkama housky.  Zatím si nikdo nestěžoval :-)

9 Vilemína Vilemína | Web | 23. listopadu 2012 v 21:21 | Reagovat

Se zeleninou to může být lepší, ale Kejřka zas dává už hotový vývar.

10 Katerina Katerina | E-mail | 17. prosince 2013 v 2:38 | Reagovat

Takovouhle polevku obcas taky delam....a muzu rict,ze kdyz se umi dobre dochutit,je to vyborna polevka....sice takova obycejna,ale je to stary recept,delala ji uz moje babicka....A pro Johanu.....ano,tak delavam falesnou rybi taky....a taky si nikdo nestezoval...

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama