Škvarkové placičky

30. listopadu 2010 v 22:04 | vilemina |  S Anuší Kejřovou a Mottem
Tuhle levnou pochoutku jsem vždy jedla jen náhodou, od někoho darovanou či koupenou. Recept ze Zlaté úsporné kuchařky je jednoduchý, stačí mouka, kousek droždí v mléce a domácí škvarky.
škvarkové
Těch v době Anušina působení jistě bylo po ruce vždy dost, ale já musela nějaké teprve vyškvařit. Sádlo jsem si pokrájela na menší kousky a nejprve dusila pod pokličkou s několika lžicemi vody. Teprve když pustilo nějakou tekutinu, pokličku jsem odklopila a pokračovala ve škvaření na mírném plameni, jen jsem vše semtam promíchala, aby se vznikající škvarky nepřilepily na dno. Když byly dosti zlatavé, nechala jsem sádlo chladnout a potom z něj škvarky vylovila do skleničky zvlášť a sádlo slila do jiné.
Receptem požadovaných 150 g škvarků jsou bez lžíce všechny, které jsem získala z 1/2 kg syrového sádla!
škvarkové
Pokrájela jsem je ještě trochu, ale mohla jsem i víc, ideální velikost by byla  tak 5 mm.
Zatím jsem nadrobila do vlažného mléka (asi 200 ml) oněch 10 g droždí a připravila si mouku (350 g). Když kvásek vzešel, přidala jsem ho do mísy a zpracovala těsto.
Pak jsem ho vyválela co možná natenko, tedy skoro přes celý malý vál. Bylo pružné, a jak jsem ho odlepila, zase se hodně smrsklo, tak to byla docela fuška.  Ale podsypávat moukou třeba nebylo.
škvarkové
Nakonec se placka poddala a já přistoupila k potírání sádlem, sypání první půlkou švarků a solí. Poskládání mi šlo, ale vytloukání těsta válečkem a následné válení omaštěného těsta už hůře. Napodruhé jsme tedy vyválela o něco silnější placku, trochu pomazala sádlem, přidala druhou půlku škvarků a ještě dosolila - takové placky bez soli nestojí totiž za moc.
škvarkové
Vše jsem všelijak hnětla a tloukla na vále, až to drželo jaktakž pohromadě. Teď jsem si už těsto podsypala moukou, vyválela bez problému na stéblo silně a vykrájela kolečka. Krájelo se mi těžko, tak jsem ani nezkoušela použít na vykrajování hrnek či podobně, i když větší tvary by byly vhodnější.
škvarkové
Některé nadměrečné škvarky z nich trochu trčely na všechny strany, ale ono se to srovná, doufala jsem. Nechala jsem placky na plechu kynout. Po půlhodině, kdy už jsem měla troubu rozpálenou, jsem do nich ještě na ozdobu otiskla kráječ jablek a dala péci.
škvarkové
Škvarkové placky trochu nabyly a upekly se dozlatova. Byly nejlepší hned křupavé. Do druhého dne se však neodležely, jak jsem si představovala, ale spíše ztvrdly.
Je to takové "mezijídlo", které dáte na mísu a prakticky samo zmizí. Taky se hodí  vzít je na svačinku mimo dům anebo k pivu, eventuelně vínu.  A je to jen mouka, droždí a pár škvarků - a trocha ruční práce.
škvarkové
 

3 lidé ohodnotili tento článek.

Komentáře

1 TlusŤjoch TlusŤjoch | E-mail | Web | 30. listopadu 2010 v 22:19 | Reagovat

Fíha! To musím ozkoušet!

2 f1c f1c | E-mail | Web | 30. listopadu 2010 v 22:37 | Reagovat

Dost dobrý!

3 signoraa signoraa | E-mail | Web | 30. listopadu 2010 v 22:51 | Reagovat

Vypadá to lákavě, asi to vyzkouším. Moje babička kdysi takové placky pekla a já se po nich mohla "utlouct" :-)))

4 vilemina vilemina | Web | 1. prosince 2010 v 21:46 | Reagovat

Díky všem, a doporučuju - je na ně akorát počasí:)

5 Pipi Pipi | Web | 3. prosince 2010 v 13:05 | Reagovat

Vilemíno, je super, že takhle vaříš z Kejřovic kuchařky. Já si ty recepty (zvláště ty sto let staré) někdy těžko vizualizuji, možná mi k tomu chybí zkušenosti... A jsem ráda, že ty to vždycky statečně uvaříš a nám ostatním to ukážeš, hned to vypadá proveditelně :-)

6 vilemina vilemina | Web | 3. prosince 2010 v 22:45 | Reagovat

Dík za ohlas - tak by to nějak mělo fungovat!
Na netu je skvělé, že se dají zkušenosti sdílet s lidma, kteří by se nikdy nepotkali...

7 Madla Madla | Web | 7. prosince 2010 v 9:56 | Reagovat

Fíha, ač normálně škvarky nemusím, úplně jsem na placičky dostala chuť. Podobné jsem vytvářela loni, když nám zbyla sklenice domácích škvarků (od tchyně). Těsto jsem nijak nepřekládala, normálně (a líně) jsem do vykynutého těsta škvarky nasypala, opět prohnětla a nechala ještě chvíli kynout. Je fakt, že mizely ještě teplé po vytažení z trouby. Díky moc tedy za připomenutí receptu.

8 Sylva Sylva | E-mail | 15. prosince 2010 v 7:05 | Reagovat

Dobré adventní ráno. Škvarkové placičky mě okamžitě přesunuly do dob mého dětsví, kdy jsme s babičkou škvarkové a sádlové cukroví pekly speciálně kvůli dědečkovi. Ty doby jsou už dávno pryč a zbyla nám jen vzpomínka, že děda byl takový masožravec, že i cukroví musel mít škvarkový. Jen se chci zeptat: Jakou mouku(hladkou, polohrubou, hrubou?) mám použít na znovuvzkříšení tohoto receptu pro naši rodinu? Můj muž je totiž stejný masožravec jako býval dědeček a tác škvarkových koleček - či pagáčků - by ho mezi vánoční klasikou jistě potěšil.
Zdravím a děkuji Vám Vilemíno za váš pohodový koutek. Sylva

9 Vilemína Vilemína | Web | 15. prosince 2010 v 12:30 | Reagovat

7 - Rádo se stalo :)
8 - Polohrubá je akorát. A dík za chválu.

10 Catalina Catalina | Web | 20. ledna 2011 v 22:40 | Reagovat

Tak škvarky já můžu v jakékoliv podobě :) Recept jsem si uložila a jak se vrátím na svou velikost, kterou jsem měla před Vánoci, tak už vím, do čeho se pustím :)

11 vilemina vilemina | Web | 21. ledna 2011 v 19:43 | Reagovat

Jestli ti nebude účelnější předtím :)

12 Jack Russell Jack Russell | E-mail | 16. července 2011 v 12:48 | Reagovat

Podle vlastních zkušeností doporučuji místo mléka použít zakysanou smetanu a do těsta nastrouhat 2-3 ve slupce uvařené brambory (jsou i druhý den vláčné), pagáčky pomašlovat vejcem a posypat podle chuti hrubou solí, kmínem nebo sezamovým semínkem. Osobně mám radši škvarky mleté a hledím, aby na syrovém sádle nebyly zbytky masa. Ty škvařením ztvrdnou a při kousání hrozí ulomením zubu (zejména u nás seniorů). Vyzkoušejte a napište. Dobrou chuť!

13 Vilemína Vilemína | Web | 16. července 2011 v 17:48 | Reagovat

Díky za tipy - zkusím i váš recept, ale asi až v zimě :) Nebo až se víc ochladí...
Mně tam celé škvarky právě moc chutnají

14 informal wedding dresses informal wedding dresses | E-mail | Web | 17. ledna 2013 v 11:07 | Reagovat

With havin so much content and articles do you ever run into any issues of plagorism or copyright violation? My site has a lot of exclusive content I've either written myself or outsourced but it appears a lot of it is popping it up all over the web without my agreement. Do you know any solutions to help stop content from being stolen? I'd really appreciate it.
http://www.movedress.com/muslim-wedding-dress-wedding-dress-function-occasion.html

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama