Martinské rohlíky

9. listopadu 2010 v 12:11 | vilemina |  S Anuší Kejřovou a Mottem
Jako městské dítě jsem s posvícením žádné zkušenosti neměla, natož s jeho významy. Sice se o tom trochu mluvilo, ale spíš tak teoreticky. Někde se udržely bujaré oslavy a hodování dodnes, tradičně prý na svatého Martina končila po sklizni a následných pracech služba a taky to byla příležitost najíst se dosyta masa a všeho ostatního před blížícím se adventem. Martinská či posvícenská husa, martinské rohlíky a znovu i Svatomartinské víno k tomu patří.

V dnešní době se rohlíčky dělají povětšinou nekynuté, nejčastější poměr na těsto je 400 g mouky, 1 Hera a 1 šlehačka. Dělala jsem už nějakou obdobnou variaci se slanou náplní (recept-slané rohlíčky).
Letos jsem sáhla pro tradiční recept ke Kejřce do Zlaté úsporné kuchařky. Upekla jsem je o týden dříve, abych ctěným čtenářům poskytla inspiraci k pečení včas.
mart rohl
Těsto z půl kila mouky se dalo zadělat docela dobře. Máslo s cukrem a přidanými žloutky jsem vyšlehala tyčovým mixérem, tříti 15 minut ručně je na dnešní dobu až příliš pracné! A zbytečné.
mart rohl
Na kvásek jsem si mléko přihřála a za chvilku v něm droždí vzešlo, podpořeno lžičkou cukru. Poezie všedního dne - vždyť to vypadá jak měsíční krajina. Pak že je vaření málo vzletná činnost :)
mart rohl
mart rohl
Sůl jsem dala až do mouky, promíchala s ušlehaným máslem a přilila kvásek. Více jsem těsto propracovávala rukama než vařečkou, tou jen na začátku. I množství mléka podle receptu bylo tak akorát. Pak jsem těsto nechala kynout.
Jak budu krájet ty trojúhelníky? Byla jsem pro pruh, protože vyválet pravidelné kruhy mi zkrátka moc nejde...a jak jsem si zkusila u těch slaných rohlíčků, ideální formát to nebyl.
Zkusila jsem několik velikostí, první pokus s dobře vykynutým těstem byl až moc robustní, vyválela jsme ho znovu na větší plochu a slabší. Z půlky byla placka skoro na celý malý vál, tu jsem překrojila na dva pruhy a přiměřené trojúhelníky.
mart rohl
Nejčastějši se používá náplň maková, ale mohou být i jiné - vybrala jsem povidlovou, nemusí se s ní nic dalšího dělat a má přiměřenou hustotu. Tvaroh by byl řídký a ta maková asi taky, aby nebyla moc suchá.
A nyní už jen stačí rohlíčky stočit - to je pro mě nejobtížnější část jejich přípravy! Nějak jsem je ale umotala a dala na plech dokynout.
mart rohl
Před pečením jsem rohlíčky potřela vajíčkem a posypala mandlemi.  Pekly se asi čtvrt hodiny na 220 stupňů. Pěkně se nafoukly a zezlátly. Povidla semtam trochu vytekla, ale nespálila se. Ještě že jsou na pečícím papíře!
Klasický recept není o nic obtížnější než ten moderní jednoduchý - tamto popsané těsto se beztak dává odležet a má sklony se lepit, s kynutým se pracovalo mnohem lépe.
Rohlíčky se do druhého dne proležely a vydržely pak velmi dobré tři dny, uchovávala jsem je jen při pokojové teplotě v mikrotenovém sáčku. Pak už lehce vyschly, ale déle by beztak už žádné nezůstaly. Na kynuté těsto je to, myslím, dobrý výkon. Doporučuji vyzkoušet!
mart rohl
 

3 lidé ohodnotili tento článek.

Komentáře

1 Madla Madla | Web | 9. listopadu 2010 v 15:31 | Reagovat

Slaďounké rohlíčky jsou luxusní a vypadají báječně vypečeně - hned bych se na ně vrhla. Úplně tu nad nimi slintám, tak si asi půjdu ukrojit kousek mandlového dortíku se sněhem a brusinkami, protože tvé fotky jsou vyložené mučení. :-)

2 Lucka Lucka | E-mail | Web | 9. listopadu 2010 v 17:36 | Reagovat

Vilemíno, tohle vypadá naprosto úžasně. Jen lituju, že jsem si článek nepřečetla již dřív, abych povidla přidala do dnešního nákupu :-) No co, zítra je taky den :-)

3 Terezka Terezka | Web | 10. listopadu 2010 v 10:40 | Reagovat

Recept jsem dělala loni a povedly se náramně, letos je finanční krize, takže rohlíčky nebudou. Jdu se podívat na své loňské fotky a pokochat se alespoň vizuálně...
http://tege.blog.cz/0811/martinske-rohlicky

4 Vilemína Vilemína | Web | 10. listopadu 2010 v 12:12 | Reagovat

[1]: Tak to budu slinit zasew já - určitě skvělá chuť, brusinky totiž preferuju...

5 Vilemína Vilemína | Web | 10. listopadu 2010 v 12:15 | Reagovat

[3]: Rozpočet je stejný, čili osvědčený :) A máš je hezčí, to ano.

6 princezna1982 princezna1982 | E-mail | Web | 11. listopadu 2010 v 7:53 | Reagovat

Drahá Vilemíno, ty rohlíčky vypadají naprosto báječně, hned bych se do jednoho zakousla, povidla mám naštěstí doma stále v zásobě, neboť moje drahá polovička je na nich téměř závislá, tak mu tento víkend předložím další variaci k degustaci

7 Vilemína Vilemína | E-mail | Web | 11. listopadu 2010 v 13:59 | Reagovat

[6]: Díky, ať se taky povedou!

8 HaF HaF | Web | 11. listopadu 2010 v 23:22 | Reagovat

Stydím se, že ač doma jednoho Martina mám, rohlíčky jsem nepekla. Na svou omluvu uvádím, že v sobotu bude husa a dnes popíjíme Svatomartinské! Což mě přivádí na myšlenku, že nějaký ten rohlíček by se hodil!!!!

9 z-rytirskych-deniku z-rytirskych-deniku | Web | 12. listopadu 2010 v 8:45 | Reagovat

Mňam, už se mi sbíhají sliny!! :-D

10 Vilemína Vilemína | 12. listopadu 2010 v 12:24 | Reagovat

Já zas nebudu mít tu husu - už jsme se na ni letos chystala, ale nevyšlo to, nebyly - nebo jsou to obři. Asi nahradím o víkendu krůtou nebo jinou drůbeží.
Tak aspoň něco - ty rohlíky.

11 toffo toffo | Web | 13. listopadu 2010 v 7:26 | Reagovat

[3]: Už předloni Terezko :-)!
Možná nějaké rohlíčky v neděli napatláme s dcerkou, ani jí to nechám motat, aby se nemocná doma nenudila. V tom případě zadělám kynuté, to rychlé se celkem lepí. Svatomartinské rohlíky pečou i v Polsku, plní makovou nádivkou, hotové sypou sekanými ořechy. Zdroj -  čtvrteční Radiožurnál. Svatomartinskou husu také dodržují v Bavorsku (praprateta jí měla v Heimu k obědu - se zelím a knedlíkem). Není to vyloženě česká tradice, jak jsem si doposud myslela, ale více informací nemám.

12 vilemina vilemina | Web | 15. listopadu 2010 v 13:24 | Reagovat

Zdá se, to s těmi národy nebylo nikdy tak striktní, hodně v tom udělal romatismus 19. století - a pomalu se zjišťuje, že té slovanské krve ani tolik nemáme.
Lidé se v našem prostoru přelévali, mísili, jejich zvyklosti a dobová móda k tomu,  no a v jídle určitě - i jedna z prvních česky tištěných kuchařek je Bavorova...

13 Amelie Amelie | Web | 16. listopadu 2011 v 19:13 | Reagovat

Vypadají nááádherně, mňam.

14 Patrik Patrik | Web | 29. listopadu 2012 v 14:19 | Reagovat

Skvělý návod. Stručně a jasně s pěknými fotkami :) Já jsem také většinu života prožil ve městě a proto mě svatomartinské oslavy poměrně minuly, i když svatomartinské víno samozřejmě najdeme všude a svatomartinská husa je notoricky známá.

15 Vilemína Vilemína | Web | 30. listopadu 2012 v 15:18 | Reagovat

Díky, koukám, že ten návod vypadá podařený i s odstupem 2 let...

Ono se to dříve moc neslavilo, měli jsme VŘSR :)

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama