Kološvárské zelí

15. listopadu 2010 v 13:55 | vilemina |  Jídla ze zeleniny
Když jsme v dobách mládí jezdili do přírody a vařili na ohni či semtam "změkčile" na propan-butanovém vařiči, měli jsme dosti malý výběr surovin, které by byly dostupné, dobře přenosné, nekazily se a ještě k tomu trochu chutnaly. Zaujal mě proto recept, kombinující něco méně obvyklého. V tábornických podmínkách vypadal Kološvár takto: na uvařenou rýži naservírovanou v ešusu se do pomylsných čtvrtin naložilo ohřáté vepřové z konzervy a kyselé zelí. Toto jídlo se mnohým zdálo značně neobvyklé, ale zelí s rýží a masem představovalo novou chuť.
Nedávno jsem se dočetla i o konzervě tohoto pokrmu a o jeho výskytu v závodkách. Obojí mě minulo.
Když jsem si ověřovala, zda se má Kolozsvár psát spíše Kološvár (častěji v českých textech) či Koložvár (spíše ve slovenštině), k žádnému výsledku jsem nedospěla. Český překlad by byl Klužské zelí. Rádi všelijak cizí výrazy počešťujeme v pravopise i výslovnosti a často vedle sebe žije více podob. Oficiální zdroje se k tomu nevyjadřují, tak se přikláním k častější podobě se š, nejbližší výslovnosti.

Pak jsem si našla mnohé recepty na Kološvárské zelí a jsou si hodně podobné, jen s tou tábornickou verzí to nemělo příliš společného.
Uvádí se obvykle poměr 1 kg kysaného zelí, 100 g suché rýže, 1 cibule, mletá sladká paprika, 500 g mleté vepřové plece, 200 g klobásy (uzené), 200 ml kyselé smetany, sůl.
Někdo radí vařit rýži předem, mě zaujal recept, kdy se dusí společně se zelím. To se mi zdálo šikovné.
Do 2 lžic sádla jsem dala dusit zelí a vařící vodou propláchnutou rýži, podlila doporučeným malým množstvím vody a dusila pod pokličkou. V druhém kastrolu jsem na orestované cibulce s paprikou opekla mleté maso, osolila a chvíli dusila. Ale čekala jsem na rýži - změknutí jí trvalo dlouho, nejméně půl hodiny, a musela jsem dosti podlévat - nějaká trocha vody na to nestačila.
Pak jsem tedy ještě pokrájela klobásku a připravila si zakysanou smetanu.

Toho nádobí kolem se mi zdálo dost, ale zelí se dusilo ukázněně, nepřipalovalo se, tak jsem kastrol od něj použila na zapečení. Dvě třetiny jsem přemístila do misky a začala vrstvit. Nic na tom není. V receptech je zakysaná smetana navrchu, ale to se mi moc neosvědčilo u minulého opusu dle Kejřky. Dala jsem ji pod zelí.
Pekla jsem dalších 40 minut, přikryté i odkryté. Zdálo se mi vše moc mokré.
Asi by bylo lepší dát o něco více rýže a uvařit ji zvlášť. Masa by mohlo být zase méně - ač bylo mleté libovější, výsledek byl dosti mastný.
Kološvár byl lepší druhý den, studený i držel trochu pohromadě, tak aspoň foto pro představu:
 

3 lidé ohodnotili tento článek.

Komentáře

1 AjaVor AjaVor | 15. listopadu 2010 v 14:05 | Reagovat

Jestli Vám to pomůže, tak Kluž se maďarsky píše Kolozsvár, což se čte Koložvár :)

2 Taychi Taychi | Web | 15. listopadu 2010 v 14:09 | Reagovat

mmm, moc hezké, někdy bych to chtěla ochutnat :)

3 vilemina vilemina | Web | 15. listopadu 2010 v 14:10 | Reagovat

..a než to dojde do Čech, je tam -š- :)

4 Le fille Ash Le fille Ash | E-mail | Web | 15. listopadu 2010 v 14:29 | Reagovat

Vypadá to zajímavě! Jídla ze zelí většinou chutnají dobře (kupodivu, když je tak zdravé :D ) Ale tohle bych si klidně dala!

5 vilemina vilemina | Web | 15. listopadu 2010 v 15:00 | Reagovat

2,4 - určitě to za zkoušku stojí, třeba s nějakým menším množstvím, aby se daly vyladit chutě. Jinak na tom nic těžkoho není.

6 vit-kilian vit-kilian | E-mail | Web | 15. listopadu 2010 v 19:02 | Reagovat

Ahoj máš good blog a můžu si tě přidat do oblíbených stránek?

7 vilemina vilemina | Web | 15. listopadu 2010 v 21:38 | Reagovat

6 - Když myslíš...

8 potkanekdazy potkanekdazy | Web | 16. listopadu 2010 v 16:07 | Reagovat

MŇAM...Máš moc dobrej blog pls jukni na můj.

9 Lea Lea | E-mail | 24. února 2011 v 18:30 | Reagovat

Zdravím, děláme tento pokrm doma a rýži dáváme do pekáče syrovou.Vrstva masa, zelí,(obé předem připravené na cibulce-ale ne úplně na hotovo)posypat propláchnutou rýží, na to klobáska, vrstvy zopakuju - peču asi hodinku.S mletým masem je to verze rumunská, Koloszvár je maďarský název rumunského města Cluj.Na Vašem obrázku to vypadá krásně, věřím, že to tak i chutnalo :-).

10 Vilemína Vilemína | 24. února 2011 v 22:14 | Reagovat

Dík za fundovaný komentář - a za připomenutí, že jsme chtěla tohle jídlo v zimě ještě zopakovat...

11 dr. Azbest dr. Azbest | E-mail | 18. března 2011 v 12:08 | Reagovat

Uzeninová varianta.
Nejprve uvařím uzená žebra. Maso i vývar využiju dále. V otevřeném papiňáku osmahnu na cibulce nakrájenou paprikovou klobásu a přisypu rýži a za stálého míchání osmahnu. Když už nedokážu odtrhávat přichytávající se rýži, přidám koření (mletou papriku, pepř a kmín) zaliji uzeným vývarem a papiňák zavřu. Jakmile začne papiňák syčet, stáhnu jej z vařiče a nechám "dojít". Přidám kysané zelí a obrané uzené a znovu papiňák zavřu a nechám 5minut vařit. Po "dojití" přimíchám smetanu a v otevřeném hrnci nechám asi 3minuty povařit. Hotovo!
Tento recept jsem si odvodil ze vzpomínek na maďarské konzervy, které se u nás prodávaly před více než čtyřiceti lety a zpříjemňovaly naše dovolené po československých autokempincích.

12 Vilemína Vilemína | Web | 18. března 2011 v 23:02 | Reagovat

Díky za komentář (první u mě, že - tak vítám) a za propracovaný technologický postup!
Snad nezapomenu dřív, než to budu moct vyzkoušet - jen ten vývar z uzeného bych nedávala, nebude to kdovíco...maďarské konzervy mě nějak minuly, občas se o nich někdo zmíní - a prý jsou i teď stejné:)

13 VěraKotvalová VěraKotvalová | E-mail | 27. ledna 2015 v 14:17 | Reagovat

[12]:také jsme kupovali konzervy Koloszvár. Byl to szegedinský guláš z kostek vepřového masa. Na závěr přidána kolečka pikantní paprikové klobásy a kuličky mletého masa s uvařenou rýží (stejná náplň jako do plněných paprik). Klobásy a kuličky přidat až ke konci vaření.

14 Mirek Chaloupka Mirek Chaloupka | E-mail | 24. března 2015 v 19:08 | Reagovat

[12]: Opravdu to byla výborná konzerva. Jako mladík jsem ji miloval. Je velikánská škoda, že již hodně, hodně dlouho není v nabídce hotovek.

15 Mirek Chaloupka Mirek Chaloupka | E-mail | 24. března 2015 v 19:16 | Reagovat

[12]: Kam se ztratily a kde jsou nyní k dostání ? Byl bych rád, kdyby byly pořád stejné, hlavně aby BYLY.

16 Vilemína Vilemína | 24. března 2015 v 20:42 | Reagovat

Spíš myslím, že by nám už dneska nechutnaly...soudím tak i podle jiných jídel z mládí :)

17 Josef Josef | 12. února 2016 v 7:30 | Reagovat

[16]: Tyto konzervy byly dováženy z Maďarska pod značkou Globus, ono lečo s moravskou klobásou vyráběné před čtyřiceti lety mělo podstatně jiný obsah surovin než dnes. Jen název zůstal stejný.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama