Hroznový koláč

3. listopadu 2010 v 7:37 | vilemina |  S Anuší Kejřovou a Mottem
Jak použít hroznové víno do koláče? Samozřejmě lze nastudeno poklást kuličkami tvarohový nebo jiný krém na korpusu z piškotu nebo sušenek a pokrýt želatinou, to ale nemyslím.
hroznový
V Zlaté úsporné kuchařce Kejřová využila jiný způsob - víno dala do ořechové sněhové hmoty. Nepopraská? Nevyteče příliš šťávy? Zajímalo mě to, tak jsem koláč vyzkoušela. Bude tento historický recept použitelný i dnes nebo už našim zvyklostem nebude vyhovovat?
hroznový
hroznový
Základní křehké těsto v poměru 3 díly mouky na 2 díly másla s dostatkem žloutků je docela luxusní, ale rozhodně nedoporučuju použít jiný tuk. Máslo má nejen lepší chuť, ale těsto se i méně drobí.hroznový
Odložila jsem ho do chladničky na nějakou blíže neurčenou dobu, už vím, že půlhodina nestačí. Zatím jsme si připravila kuličky vína, aby měly dost času na oschnutí.
Ke koláči jsem se vrátila odpoledne.
Těsto z ledničky jsem trochu rozválela na kolo patřičně větší a vyložila jím formu, vyplnila nerovné kraje. Nedrobilo se, nelepilo, ani příliš netrhalo.
hroznový
Pak přišla na řadu náplň. Bílky jsem hodně pevně ušlehala a přidala namleté ořechy a cukr. S vínem ta směs vypadala docela divoce, ale odvážně jsem jí naplnila připravené těsto.
hroznový
Zdálo se mi hned, že ta vrstva se bude dlouho propékat, a v tom jsme se nemýlila. Troubu už jsem měla předehřátou, ale ještě jsem ohnula okraje těsta a udělala kolem náplně pěkný rámeček.
Není snadné ověřit, zda se uprostřed už těsto i zespoda propeklo, ale trvá to dost dlouho. Náplň se brzy zapeče zhora, pak je dobré přidat spodní teplo. Těsto jde od formy dobře, ale jestli není dostatečně dozlatova propečené po celé výšce koláče, ještě ho do trouby vraťte, jako jsem to udělala já. Možná by bylo lepší korpus předpéci, jako se to dělá u jiných koláčů.
hroznový
hroznový
Upečený vypadal docela hezky, tak starosvětsky. Bohužel zrnka vína pečením lehce zhnědnou, tak barevný efekt je ta tam.
Koláč se sněhem snadno zvlhne, nehodí se na delší uchovávání. Tento k tomu měl také sklony, jenže jsme mu to nedovolili. Ořechová náplň by snesla i kyselejší víno, byla by pak pikantnější.
hroznový
 

5 lidí ohodnotilo tento článek.

Komentáře

1 Madla Madla | Web | 3. listopadu 2010 v 13:20 | Reagovat

jemné křehké těsto a sněhová náplň s ořechy a vínem, to je něco pro mě = fantastický koláček, kterému bych nedala ani šanci vystydnout. Chci shodit pár kilo, to abych si odepřela přístup na tvé stránky, protože nejen tvůj koláč ve mě vyvolává silný slinící reflex :-)
Shrnuto: je krásný a škoda, že se internetem nedají přenášet vůně. :-D

2 Destiny Destiny | Web | 3. listopadu 2010 v 15:20 | Reagovat

páni já bych si dala :)
miluju pečení :)

3 Vilemína Vilemína | 3. listopadu 2010 v 15:59 | Reagovat

Díky za obě pochvaly - nakonec se to nafotilo docela se šmrncem:)

1 - taky zařazuju lehká jídla, ale na těch není moc co ukazovat (opakuju pečenou či plněnou zeleninu, směsi s těstovinami, zelí), takže jich je na blogu míň

4 coco-choc coco-choc | E-mail | Web | 3. listopadu 2010 v 19:03 | Reagovat

Musím říci, že před upečením koláč příliš vábně nevypadal, ale po upečení... Hned bych se zakousla. Jen si nejsem jistá tím vínem, celkově ho moc nemusím, takže bych místo něj asi použila švestky ;-).

5 Vilemína Vilemína | 4. listopadu 2010 v 10:07 | Reagovat

4 - Švestky by musely být vcelku, s peckou, jinak by sníh moc rozmočily - ale na to jsou zas velké. To hrozno vydrželo docela bez porušení, a i tak s vodnatostí náplně byl trošku problém. Možná by to líp pořešilo spíš sušené ovoce.

6 DolceVita DolceVita | Web | 8. listopadu 2010 v 18:25 | Reagovat

Tak toto je opravdu moc zajímavá inspirace. Od Anuše Kejřové jsem to mohla čekat :-) Dřívější dámy kuchařky byly prostě vždycky o krok vpředu. Delší dobu jsem si její knihu nevzala do ruky, zase to budu muset napravit a listovat si recepty. To svádí k činům :-)

Hroznový koláč mi donesl vzpomínku na jeden můj starší sladký experiment - koláč plný vína :-) Tenkrát jsem ho pekla s velkou chutí z vlastních hroznů. Dovolím si malou ochutnávku v podobě odkazu:

http://dolcevita.blog.cz/0709/kolac-plny-vina

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama