Zelná hlávka

1. října 2010 v 9:32 | vilemina |  S Anuší Kejřovou a Mottem
Čerstvé zelí je čerstvé zelí - to zimní moc často nekupuju, spíš používám kysané. Ale teď se mi zdá to čerstvé lepší. Koupila jsem nedávno přímo u pole malou hlávku.
A podívala jsem se do Kejřky, jestli se na běžném postupu dá něco vylepšit -
a ono se dnes vaří prakticky stejně jako vlastně už před sto lety:
zelí kejř
zelí kejř
Nakrouhat, spařit, povařit-podusit na cibulce, třeba rovnou s jíškou, osolit, osladit, okyselit, kmín. To je celé. A přesto bude mít každý zelí dochucené trochu jinak a jistě každý kuchař řekne: Aby bylo tak akorát...

Nejobtížnější na tom asi je zelí nakrouhat. Ale právě nové vlastnictví bytelného krouhače mě navnadilo se do zelí pustit - šlo to jako po másle, hlavní práce byla za chvilku hotová. A ještě spařit horkou vodou, to normálně nedělám, ale zkusím, když to radí Anuše...minimálně se tím odstraní  taková ta štiplavost a pach při vaření, snad je i stravitelnější. Tak to bude dobrý postup, musím si to zapamatovat. Není to ani tolik práce navíc, stačí přelít vodou z rychlovarky.
zelí kejř
Pak jsem už jen cibulku vhodila na sádlo a po chvíli lehce zaprášila moukou, podlila a přidala zelí, cukr, sůl, kmín. Když změklo, okyselila jsem octem - okyselené nezměkne. Nakonec jsem ho už jen trochu dosolila, dosladila.
Zelí bylo na talíři v hlavní roli, k němu pár vídeňských knedlíčků a kousek pečeného bůčku (byl to pořád ten samý :) ) vytvořilo velmi chutnou variantu klasického pokrmu.
zelí kejř
 

1 člověk ohodnotil tento článek.

Komentáře

1 yaminah yaminah | Web | 1. října 2010 v 11:25 | Reagovat

začala som byť dosť hladná :) mňam

2 HaF HaF | Web | 1. října 2010 v 20:12 | Reagovat

Taky budu muset znovu zalistovat v Kejřce! Já místo jíšky do zelí přidávám nastrouhaný brambor a vůbec nejlepší zelí vaří moje babička! Ať dělám, co dělám, pořád mi to jak jí nejde!

3 vilemina vilemina | Web | 1. října 2010 v 20:40 | Reagovat

1 - a co bylo dobrého?

2 - je to tak -stejné suroviny, postup, ale každému vyjde chuť trochu jinak! Mám ráda v zelí i trochu vína.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama