Špenátové knedlíčky

10. října 2010 v 22:37 | vilemina |  S Anuší Kejřovou a Mottem
Knedlíčková polévka  je všeobecně dost oblíbená, ale ty knedlíčky můžou být všelijaké, nejen klasické játrové. Ve starých kuchařkách se zavářkám-vložkám do polévek věnuje spousta prostoru, není tomu jinak ani v Kejřce.
Vybrala jsem k prozkoušení knedlíčky se špenátem. Moje představa byla, že zelené knedlíčky v polévce budou "funny".
knedl špen
Postup se příliš neliší od jiných knedlíčků, dělám drožďové prakticky stejně. Špenát se slaninou, hm, zajímavé. Pak se přidá vejce a zahustí strouhankou.
knedl špen
Udělala jsem jen poloviční dávku, na 3-4 talíře polévky to bude stačit. Po úvaze jsem použila špenátový protlak. Krátce jsem ho podusila, aby v něm nebyla voda. Stačilo pár lžic, to odpovídalo rozpisu. Na pánvičce jsem opekla kostičky slaniny, nechala vychladnout. Špenát jsem přidala ke slanině a rozklepla si vejce - bílek do šlehače a žloutek na pánev.
knedl špen
Ušlehala jsem sníh a do promíchaných ingrediencí ho opatrně přimíchala, pak už stačilo zahustit strouhankou - je třeba jí dát co nejméně, jen tolik, aby se z hmoty daly tvořit knedlíčky a aby nebyly jen samá houska a tuhé. Na dochucení jsem krom soli a pepře použila i trochu muškátového oříšku, do špenátu ho taky dávám. Knedlíčky se navaří, tak stačí dělat je dost malé, tak 1,5 cm průměr. Tady jsou na malém dezertním talířku, krásně zelené.
knedl špen
Na polévku jsem použila mražený drůbeží vývar ze zásob. Knedlíčky jsem v něm vařila doměkka, kolem pěti minut.
Ale ouha! Špenát zabarvil vývar lehce dozelena, taky byl kalnější než před tím. Zato knedlíčky se odbarvily. Pro slavnostnější polévku by bylo lépe vařit knedlíčky zvlášť v osolené vodě. Hodily by se i do zeleninového vývaru s další zeleninou.
knedl špen
Na chuť nebyly špatné. Slaninka byla znát, i když jí byl kousíček. Samy o sobě knedlíčky vypadaly docela hezky.
Když někomu zbyde půl porce špenátu, může ho takhle dobře využít. Anebo si udělat knedlíčky do zásoby na led, jak to mám vyzkoušené s jinými druhy.
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Komentáře

1 TlusŤjoch TlusŤjoch | Web | 11. října 2010 v 16:11 | Reagovat

Tak totok určitě vyzkouším ...

2 Emma Emma | 11. října 2010 v 16:23 | Reagovat

Já ne - špenát nemůžu, psychicky mě zničily kuchařky na základní škole. Toto trauma se mi nepodařilo dodnes "vyléčit".

3 vilemina vilemina | Web | 11. října 2010 v 21:12 | Reagovat

1 - doporučuju hodně okořenit, vyvaří se...
2 - tady špenát není prakticky cítit, to je velmi šetrná možnost jheo konzumace... A když si uděláte nějaký listový, jen s česnekem, je to úplně něco jiného než jídelní hmota, prakticky jiná zelenina!

4 world-football-league world-football-league | E-mail | Web | 12. října 2010 v 14:08 | Reagovat

Čau pls jukni se na muj blog chci dosáhnout aspon 40 lidí za den pls a zanech koment díky srry že sem píšu reklamu

5 Olinka Olinka | Web | 19. října 2010 v 14:42 | Reagovat

Odbarvení knedlíčků! To by mě asi klepla pepka! Ještěže jste to vyzkoušela za mě a nemusím se s tím v budoucnu vztekat:-))
Mohla bych ještě poprosit o recept na ty drožďové? Mám je moc ráda, ale zatím jsem je jedla vždycky jen na návštěvě;-)

6 Vilemína Vilemína | 20. října 2010 v 11:50 | Reagovat

OK, asi jsem o nich ještě samostatně nepsala.
Dvě droždí opéci na 1/2 cibule nadrobno, na sádle je nejlepší. Možno přidat pár lžic posekaného masa, slaninky, pečeně, sůl, pepř, majoránku, jak kdo rád. Do trochu vychladlého rozklepnu dvě vejce a zahustím strouhankou, ale ne moc, dá se namíchat i s krupicí. Dělám knedlíčky menší, povařím doměkka.
Dělám jich více a dávám k ledu.

7 Olinka Olinka | Web | 24. října 2010 v 20:11 | Reagovat

Děkuju, při nejbližší příležitosti vyzkouším!

8 Pipi Pipi | Web | 1. listopadu 2010 v 10:43 | Reagovat

Vilemíno, jsem moc ráda, že někdo vaří také jiné knedlíčky, než ty zprofanované játrové. Jako by měly polévkový monopol! Přitom třeba ty zmiňované drožďové jsou moc dobré, i když ne každý má rád kvasnice...

9 Vilemína Vilemína | 1. listopadu 2010 v 15:24 | Reagovat

Tak to ještě klikni na obálku knihy vevo nebo na odkaz:
http://mottonakladatelstvi.blogspot.com/
Jsou tam další bezmasé recepty, např. jíškový puding jako zavářka...

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama