Omáčka Cumberland

29. října 2010 v 13:31 | vilemina
Zní to báječně staroanglicky, ne? Tahle studená omáčka k pečeným masům, zvláště ke zvěřině a jehněčímu, svou vůní výborně ladí k podzimní náladě. Hledala jsem si na ni recepty již dříve, shromažďovala suroviny a konečně na ni přišla řada.
Ovocné omáčky na maso mě baví (švestková tady) a letošní úroda rybízu mě inspirovala. Excelentní džem z něj se na tuhletu právě hodí. Co mají recepty na Cumberland sauce ještě společného? Sladké víno (portské), pomeranče, zázvor, hořčici (nejlépe práškovou), pepř a nepravidelně najdeme další ingredience. Existuje mnoho variant, vybrala jsem si tu spíše jednodušší, snad i původnější, a upravila si ji jen málo. Na přídavek brusinek i kandovaných třešní jsem rezignovala, na práškovou hořčici také, i když už mám zjištěno, kde zhruba se dá v anglických potravinách pořídit. Láká mě i rozmarýn, ale uvidím příště, jestli se bude hodit.
300 g rybízového džemu, 2 šálky portského (1/2 l), půl šálku čerstvé pomerančové šťávy, 2 lžíce strouhané pomerančové kůry, 2 lžíce ostré hořčice, 1,5 lžíce strouhaného čerstvého zázvoru, 2 lžíce hnědého cukru, 1/2 lžičky soli, 1/4 lžičky pepře.
Portské přivedeme k varu a postupně přidáme všechny suroviny. Za občasného míchání povaříme 20 minut na mírném plameni. Ochutnáme - přisolovala jsem a přidávala citrónovou šťávu, bylo to až moc sladké. Jinak výborné, mírně pálivé - ale myslím, že zázvor se ještě rozleží.
Nyní se vše lehce zahustí kukuřičným škrobem (Maizena) - dvě lžíce se ho rozmíchají v dalším 1/2 šálku vína. Stačí povařit jednu dvě minuty a už jsem dávala do vypařených sklenic, které jsem si stihla připravit během toho občasného míchání:)
Omáčka mi moc chutnala, tak už jen to pečené maso...
Z uvedeného množství budou asi tři sklenice objemu 200-250 ml. Sklenice uzavřeme a otočíme, takto by měly vydržet 1-2 měsíce v chladu - dala jsem jednu na zkoušku a zbytek druhý den krátce sterilovala.
 

2 lidé ohodnotili tento článek.

Komentáře

1 Madla Madla | Web | 29. října 2010 v 19:14 | Reagovat

Tak takové omáčky by mě taky moc bavily, úplně si dovedu představit tu chuť - sladce pikatní - to já ráda :-)
Ke zvěřině úplně ideální!

2 vilemina vilemina | Web | 29. října 2010 v 20:31 | Reagovat

Uvařit si nějakou svoji ovocně pikantní omáčku je taky lákavé, tahle je dobrá i pro inspiraci.

3 petra petra | 30. října 2010 v 9:13 | Reagovat

Věřím, že delikatesa! Jen čím teď honem zastavit slinotok?

4 Vilemína Vilemína | E-mail | Web | 30. října 2010 v 12:10 | Reagovat

Co takhle hodit do hrnce (s masem) nějaké ovoce či povidla, k tomu panáka, česnek, hořčici...to by mohlo fungovat:)

5 iGurman iGurman | E-mail | Web | 30. října 2010 v 20:58 | Reagovat

Tak túto omáčku si určite spravím.
Už som si to dal do hviezdičky! :-)

6 HaF HaF | Web | 31. října 2010 v 11:40 | Reagovat

Zajímavé! Já dělala loni švestkovou podle Požárové a nějakou broskvovou s mandlemi. Ovocné máčky k masu jsou vážne bezva, hlavně když se griluje!

7 vilemina vilemina | Web | 31. ledna 2011 v 21:02 | Reagovat

Poznatky:
omáčka po proležení mnohem lepší, ale ta sterilovaná zřídla - to ten škrob...asi ji povařím s novým škrobem. Taky je dobrá smíchaná s obyčejnou hořčicí - na vařený jazyk, tlačenku ap.

8 BATESMillie BATESMillie | E-mail | Web | 25. července 2011 v 0:54 | Reagovat

I received my first <a href="http://bestfinance-blog.com/topics/mortgage-loans">mortgage loans</a> when I was 32 and this aided my business very much. Nevertheless, I require the student loan over again.

9 Mneneznas Mneneznas | Web | 30. srpna 2011 v 16:36 | Reagovat

super, nejlepší je jít na recepty s prázným žaludkem :-)

10 Vilemína Vilemína | Web | 30. srpna 2011 v 21:01 | Reagovat

:)

Muka Tantalova, pokud není po ruce dost surovin, z nichž se dá něco vykouzlit!

11 cheap cathedral wedding dresses cheap cathedral wedding dresses | E-mail | Web | 17. ledna 2013 v 17:35 | Reagovat

interesting site you have here. what type of software is this using? take care.
http://www.movedress.com/bridesmade-dress-function-occasion.html

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama