Babiččin dort

6. října 2010 v 18:47 | vilemina |  Laskavé vzpomínání
Babiččiny recepty bývaly volně ložené v šupleti velkého příborníku v jídelně. Vévodila jim už dosti rozpadlá a mnohými bitvami o dobré jídlo poznamenaná Sandtnerka, která se ze zásuvky radši ani nevytahovala. Listovalo se jí na místě, babička od ní odbíhala do kuchyně a vracela se pro další informaci o množství použitých surovin nebo o neběžném posutpu. Když už jsme my holky četly, což bylo brzy, mohly jsme jí to nahlas slabikovat.
V šupleti bylo postrkáno i spousta dalších receptů vystříhaných z novin a časopisů už od 20. let, lístky psané rukou i na stroji. Ke stáru, když už všechna vnoučata odrostla, se babička rozhodla recepty nějak upravit a uspořádat pro další generace.
Začala je nalepovat do velkého kroužkového bloku a doplňovat poznámkami. Něco jí přepsal dědeček na stroji. Moc si cenila barevných obrázků ze zahraničních časopisů, které se daly semotamo sehnat v 60. letech a zřídka i později.
Blok je v majetku mojí tety, a když tedy se tím vařením tolik zabývám, mám ho nyní propůjčený k dočasnému užívání.
babiččin ořechový
Jak jsem jím tak listovala, našla jsem recept na ořechový dort s poznámkou "velmi velmi dobrý". Jak by ne, když je těsto zcela bez mouky! A z deseti vajec! Vzpomněla jsem si, jak o tom vždy babička básnila, těsto bez mouky považovala za to nejlepší. Mělo se jen rozplývat, být nadpozemsky lahodné... Nemyslím, že bych ho často zažila, dělal se mandlový jarní dort na Vánoce, ale jinak to musela být naprostá výjimka, na takový luxus nebylo.

Tak stálo by to za zkoušku, až budu mít dost vajec, pomyslela jsem si. A pak se vejce objevila, ořechy od loňska byly vylouskané, nic nebránilo, abych dort vyzkoušela. Použít můžu tyčový mixér se šlehací metlou, to by mi mohlo ušetřit dost práce.

Příprava není složitá a kdo četl o bramborovém dortu, bude překvapen, jak se podobá. Ten je vlastně  úspornou variantou tohoto ořechového těsta:
10 žloutků třeme s 200g cukru. Já dala jen 180, stačilo. Umíchala jsem je do pěny a v druhé míse, kterou jsem si dle rady Zdeňka Pohlreicha vypláchla vařící vodou a vytřela, aby se zárukou nebyla mastná a sníh nespadl, ušlehala 10 bílků na sníh. Dala jsem špetku soli. Trvalo to i tak docela dlouho, ale povedl se pěkně tuhý.
babiččin ořechový
300g namletých ořechů jsem vsypala do žloutků, přidala 1 lžíci kakaa a 1 lžíci rozpustné kávy. Babička Nescafé milovala, byl to pro ni naprostý luxus. Tak jsem váhala, ale pak jsem ho tam na její památku přece jen dala. Po částech jsem lehce vmíchala sníh a hmotu urovnala na pekáček. Množství je do velké formy, na běžnou dortovku by stačilo tak ze 7 vajec. Pekla jsem zvolna, tedy na 170-180 stupňů. Těsto krásně vyběhlo, zrůžovělo, ale nepeklo se moc rychle, přes půl hodiny. Zkoušela jsem nožem, zda už na něm neulpívá.
babiččin ořechový
Upečené jsem nechala chladnout, tím samozřejmě poněkud splasklo, ale to je v pořádku.
Navrch jsem rozpustila čokoládovou polevu a zkusila nějaké volnější zdobení...
babiččin ořechový
Ořechové řezy chutnaly skutečně "velmi velmi dobře", těsto bylo vláčné, pružné až šťavnaté, hodně ořechové se stopou kakaa a kávy, která mu v tom množství dodala šmrnc. Sladké bylo akorát.
Následující tři dny při pobytu v lednici pod fólií se těsto chuťově ještě trochu zlepšilo a stále vypadalo a chutnalo čerstvě. Čtvrtý den už bylo trochu unavené, ale stále ještě bez závad.
Zkouška se vydařila. Tenhle dort by na Vánoce neměl chybět. Čokoládovou polevu by si zasloužil lepší, než jsem použila teď. A trochu dobré šlehačky k tomu.
 

3 lidé ohodnotili tento článek.

Komentáře

1 appelez-moi eL appelez-moi eL | Web | 6. října 2010 v 19:04 | Reagovat

Už vím, co budeme dělat s mamkou o víkendu :-) Vypadá opravdu chutně, ořechy já ráda :-D

2 david-r92 david-r92 | Web | 6. října 2010 v 19:05 | Reagovat

Vypadá to hodně dobře :-) Mňam.

3 coco-choc coco-choc | E-mail | Web | 6. října 2010 v 19:28 | Reagovat

Podobné recepty (tedy bez mouky) má na svých stránkách Gurmánka. Dort musí být úžasný, neboť ořechy miluju a silně mi připomíná nádivku na myslivecké knoflíky. Až potkám troubu, tak dort prostě "musím" zkusit :-D.

4 OLINKA OLINKA | Web | 6. října 2010 v 19:33 | Reagovat

to vypadá lákavě a babičky recepty jsem měla nejradši :-),babička s dědečkem byli takový moje sluníčka -) -)

5 toffo toffo | Web | 7. října 2010 v 9:52 | Reagovat

Zdobná čokoládová poleva vypadá nádherně, moc se ti povedla! Dort musí být výtečný, vlašské ořechy ve všem chutnají nadpozemsky!
To znamená, že bych si měla na zimu nasyslit oříšky.

6 Madla Madla | Web | 7. října 2010 v 12:25 | Reagovat

Jednoduše geniální. Určitě taky brzy vyzkouším. Loňské ořechy uskaldněné na půdě si přímo říkají o zužitkování, tak je přece nepřenechám myším. A ta čokopoleva se ti povedla vážně krásně.
Tak, a teď bych si dala kávu a k tomu něco podobně luxusně dobrého :-)

7 DolceVita DolceVita | Web | 7. října 2010 v 13:46 | Reagovat

Dort vypadá půvabně :-)

Před časem jsem zveřejnila podobný recept - bez mouky - Moka dort naší babičky

http://dolcevita.blog.cz/0903/moka-dort-nasi-babicky

Mohu doporučit :-) V článku je myslím i odkaz na další pečenou dobrotu "bez mouky" - kokosový koláč zalévaný pomerančovou šťávou.

8 Emma Emma | 7. října 2010 v 20:15 | Reagovat

Čte se to naprosto fantasticky!!! Myslíte že bych to nezkazila potřením marmeládou pod čokoládovou polevou? Nemám Vaše stránky otevírat tak pozdě večer - teď nevím co bych.....mám něco v ledničce?:-)

9 vilemina vilemina | Web | 7. října 2010 v 20:26 | Reagovat

Děkuji za všechny milé komentáře, momentálně kradu chvilky...

Kdo dort zkusí, litovat nebude - pečení neuspěchat, chladnutí taky ne.

Emma -I ten bramborový je bez mouky a s marmeládou, tak porovnejte.

10 vilemina vilemina | Web | 7. října 2010 v 21:03 | Reagovat

[3]: Myslím, že vyšší remoska je více než vhodná: Jestli se bojíš vyklopení, zkus dát dva pruhy pečícího papíru křížem přes dno, aby dosahovaly až nad těsto, na ně vystřižené kolo a boky remosky předtím normálně vymazat a vysypat...za ty cancoury by to mělo jít vytáhnout, kdyby nestačilo překlopit...někde jsem to kdysi četla jako radu na kastrolek místo formy.

11 Lůc Mác Lůc Mác | Web | 12. října 2010 v 17:05 | Reagovat

no, ten musí být opravdu úžasný, mít ořechy hned se do něj pustím, možná bych ho mohla použít na své blížící se narozeniny
recepty babiček jsou opravdu vzácné a mám je ráda, listovala jsem jednou babiččinou ,,knížkou" a také jsem se vždy pozastavila nad těmi, kde bylo napsáno, že jsou dobré atp., takže na ně určitě dám :)

12 Vilemína Vilemína | Web | 13. října 2010 v 16:59 | Reagovat

11 - Stejně se dělá s mandlemi - neloupanými. A pro oslavy má tu výhodu, že se může celý udělat den i dva předem, protože proležení mu vůbec neuškodí.

13 Bonbón Bonbón | E-mail | Web | 21. srpna 2011 v 19:49 | Reagovat

Vypadá dobře...:D

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama