Andulčin nákyp

17. října 2010 v 21:36 | vilemina |  S Anuší Kejřovou a Mottem

Andul nákyp
"...těstu se utvoří růžový škraloup, uvnitř však je piškotová hmota ještě syrová. Proto je nutno nákyp vyzkoušet, je-li špatně pečen, vidličkou jej několikrát propíchneme, aby z něho vyšla pára a uvnitř se dopekl, nesrazil."

Jak i tento dovětek naznačuje, jsou nákypy považované za pokrmy náročnější na přípravu i na kuchařský fortel. Zatím jsem je v Úsporné kuchařce přecházela, ale má-li se vařit dle Anuše důsledně, neměla bych je vynechávat.
Něco z jablek jsem měla právě plánu, tak mě Andulčin nákyp zaujal. Suroviny mám běžně doma, není tedy nic snazšího, než se do toho pustit a dál se uvidí.

Melounovou formu bohužel nemám, líbila by se mi. Cínový kotlík také ne, ani kraj plotny se tu nenajde...ale s tím si snad poradím.
Vzala jsem železný smaltovaný kastról velikosti dortové formy, keramická miska se mi zdála malá a nízká.
Vymazala jsem ho  dobře máslem, i kousky tam nechala, to chuti jen prospěje, a vysypala strouhankou.
Jablka jsem nakrouhala na plátky přímo do kastrólu, osladila, přidala skořici, slazenou pomerančovou kůru, rozinky a madle a trochu promíchala. A zapnula jsem troubu na cca 170 stupňů.
Andul nákyp
Dvě vejce jsem rozklepla do menší nerez misky místo kotlíku a při šlehání s moučkovým cukrem zahřívala na plotýnce na téměř nejnižší teplotu. Nic se nedělo, tak jsem ji zvýšila. Z let mládí na chalupě ještě kuchyňská kamna a sporáky s tály pamatuju, jejich teplota může být dosti rozdílná podle toho, jak moc se topí, tady asi nějaká velká přesnost roli hrát nebude.
Šlehání jsem trochu podcenila, chvíli to trvá, skoro deset minut - měla jsem radši sáhnout po tyčovém mixéru s metlou!
Když ušlehaná pěna zahoustla, přidala jsem mouku a zamíchala lehce stěrkou. Ještě trochu citrónové kůry, a pak už jsem piškotovou hmotu jen nalila na jablka a dala péci.
Andul nákyp
Jablka byla sušší, tak problém s vodnatostí nevznikl.
Pekla jsem poctivých čtyřicet minut. Po částečném vychladnutí jsem nákyp vykrájela a podávala - je vynikající. Piškot je dosti sladký, tak doporučuji použít jablka pikantnější. Zbytek nákypu do druhého dne trochu zgumovatěl, ale byl ještě poživatelný.
Andul nákyp
Škoda, že nevíme, kdo byla ta Andulka, zda nějaká Anušina přítelkyně, či kuchařka v nějaké jí známé rodině - ale kdo nemá ve svých receptech takové poznámky, nezúčastněným osobám nejasné?
 

4 lidé ohodnotili tento článek.

Komentáře

1 Zina Zina | Web | 17. října 2010 v 22:40 | Reagovat

Hmm, vypadá to zajímavě.. :)
Andulka.. nebylo to třeba krmení pro její andulku (myslím toho ptáčka, co se chová)? XD ale to asi nee :D:D

2 vilemina vilemina | Web | 17. října 2010 v 23:13 | Reagovat

V Úsporné kuchařce jsem jiný recept nazvaný podle něčího jména nenašla, tak kdo ví, jestli to zrovna nebyla nějaká důležitá Andulka...

3 HaF HaF | Web | 18. října 2010 v 22:41 | Reagovat

Škoda, že u nás sladké nákypy moc nejedou. Já byc si dala hned! (taky se mi na sporáku vaří na zítra aspoň rýžová kaše - zbytek rodiny má maso)

4 world-football-league world-football-league | E-mail | Web | 19. října 2010 v 19:38 | Reagovat

Čau prosím koukni se na muj blog

5 Vilemína Vilemína | 20. října 2010 v 11:45 | Reagovat

[3]: Tenhle nákyp je dsoti koláčoidní, rozhodně víc, než rýžový...Ale jak tuhle poznamenala o svých strávnících jedna matka z příbuzenstva: všechno, v čem jsou jablka (a tvaroh), jim připomíná žemlovku, a tu neradi.
:)

6 Emma Emma | 20. října 2010 v 20:19 | Reagovat

Není ten piškot moc suchý? Všechny ingredience doma mám, uvažuji že to zkusím. Ale jsem naprostá začátečnice.

7 vilemina vilemina | Web | 20. října 2010 v 21:54 | Reagovat

[6]: Ne, suchý není - důležité je to důkladné našlehání.

8 petra petra | 30. října 2010 v 9:11 | Reagovat

Takže v podstatě "obrácenej" piškot s jablky. Třeba se to hodí zakomponovat do programu na nějakou párty "na ruby".

9 Vilemína Vilemína | E-mail | Web | 30. října 2010 v 12:14 | Reagovat

Ano, ano, to je přesné...ale různé ty crumbles jsou taky tak.
Otočit jako tarte Tatin to ale nejde.

10 Rakay Rakay | E-mail | Web | 6. března 2012 v 21:44 | Reagovat

Moc hezký článek =).

11 Andrej Andrej | E-mail | Web | 16. dubna 2012 v 13:19 | Reagovat

very good:-)

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama