Zasvěcení nové koláčové formy

12. září 2010 v 18:36 | vilemina |  Dezerty
Dostala jsem krásný dárek, nepřilnavou koláčovou formu s vyjímatelným dnem. Je to moc šikovná věc, přitom jednoduchá. Mám ji již od léta, ale kvůli dovoleným a jiným důvodům (třeba tomu, že bylo třeba upéci koláč mnohem větší)  jsem se dostala k prvnímu vyzkoušení teprve teď. A zrovna se trefila do tématu týdne - poprvé :)
šv forma
K zasvěcení formy jsem zvolila klasiku, švestkový koláč. Ten každý zná na mnoho způsobů. Na formu jsem využila jednoduché křehké těsto v poměru: 100 g másla, 225 g polohrubé mouky, špetka soli, 3 lžíce vody.
šv forma
Máslo s moukou jsem nadrobila a poté spojila trochou vody. Do formy ho stačilo namačkat, ovšem napoprvé jsme ji přece jen ještě vymazala.
šv forma
Švestky jsem trochu pokrájela, byla to obří odrůda. Bála jsem se, aby se neupekly moc dokysela, tak jsem je pořádně pocukrovala a drobenku taky hodně osladila. Nezapomněla jsem švestky ještě posypat skořicí.
šv forma
Koláč se upekl dozlatova, trvalo mu to asi padesát minut při teplotě trouby 180-200 stupňů. Jen nesmíte formu vzít odspoda! To až při odstraňování okruží...nechala jsem však koláč nejprve schladnout. Za okraj jsem formu jednou rukou nadzvihla a podebrala dno celou dlaní druhé ruky. Těsto se od formy oddělilo zcela hladce, přebrala jsem ho opačnou rukou a odložila okruží. Výsledek byl velmi uspokojivý. Stačí sesunout na mísu. Baví mě takové jednoduché a vtipné finty.
šv forma
Moje forma pochází z Paříže, všimla jsem si jí tam již před lety. Byla tehdy na naše poměry hodně drahá a zdálo se mi, že bych pro ni neměla využití.
šv forma
Ale snad můžu udělat malou reklamu i Francouzskému obchůdku na stránkách Olivové kuchařky, kde podobnou formu najdete.

Švestky jsem trefila osladit tak akorát. Šťáva, kterou pustily, po vychladnutí ztuhla a krájení bylo bez problémů. V případě použití jiného tuku než másla se však koláč může rozsýpat až moc...úplně nejlepší je vlažný, třetí den už to není ono, ale tak dlouho stejně těžko vydrží.
šv forma
Tohle poprvé bylo docela snadné, ale přece jen jsem byla zvědavá, jestli forma zafunguje podle mých představ - inu jako poprvé.
 

6 lidí ohodnotilo tento článek.

Komentáře

1 wamp.dark wamp.dark | Web | 12. září 2010 v 19:40 | Reagovat

páni.... ten koláč vypadá úžasně!

2 vilemina vilemina | Web | 12. září 2010 v 19:50 | Reagovat

Díky - a je úžasně jednoduchý...

3 toffo toffo | Web | 13. září 2010 v 18:04 | Reagovat

Čas švestkových koláčů ..., ten borůvkový už skončil.
Forma je moc pěkná a praktická.

4 Lůc Mác Lůc Mác | Web | 13. září 2010 v 19:21 | Reagovat

praktická to forma :D a švestkový koláček, mňam :)

5 Pipi Pipi | Web | 13. září 2010 v 22:34 | Reagovat

Ach jo, my letos švestičky nesklidili... :-( takže si je musím chodit po hrstičkách kupovat do obchodu, nebo na trh a tvůj lákavě vypadající koláč mému trápení zrovna neulevil... :-))

6 Vilemína Vilemína | Web | 14. září 2010 v 14:08 | Reagovat

3,4 - už se chystám na repete.

5 - Ale dvě hrstičky na něj stačí:)

7 Madla Madla | Web | 18. září 2010 v 20:20 | Reagovat

Švestkový koláček mě naldil, mňam, mňam, jenže ouha, švestek se neurodilo a ty z bochodu jsou bez chuti ... asi spáchám koláč v podobném duchu, jenbude rebarborový :-) (Té mám díky švagrové dost a dost :-))

8 vilemina vilemina | Web | 19. září 2010 v 19:34 | Reagovat

Ještěže máte, Madlo, tolik příbuzných, ten dodá to, ten zs ono - to se mi líbí.
Taky jsem koláč ještě nezopakovala, neb švestky se mi nelíbily, udělala jsem jen tvarohové muffiny.

9 Catalina Catalina | Web | 8. ledna 2011 v 11:30 | Reagovat

Jo jo, klasika je klasika :) Vypadá opravdu báječně a mám teď na něj opravdu chuť. Doufám, že doma máme ještě nějaké zavařené švestky :)

10 vilemina vilemina | Web | 8. ledna 2011 v 15:24 | Reagovat

Dík - já před Vánoci objevila ve sklepě ještě předloňské švestičky, tak budu moct též koláč zopakovat.

11 cheap prom dresses cheap prom dresses | E-mail | Web | 17. ledna 2013 v 10:26 | Reagovat

A round of applause for your blog post. Really thank you! Much obliged.
http://www.movedress.com/function-occasion.html

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama