Několik večeří pro přicházející podzim

26. září 2010 v 20:04 | vilemina |  Jídla ze zeleniny
Nastává období plněných paprik. Jednou jsem měla masité žluté, tak jsem je radši rozkrojila na lodičky a pekla na plechu, aby se snáze propekly. Náplň obsahovala krom masa i sýr, suchou rýži, cibuli, vajíčka, strouhanku...paprik bylo hodně a masa málo, trochu jsem tedy nastavovala.
Navrch jsem ještě sypala oregano z Kokořínska a po čtvrthodince i sekaná rajčata, podlila jsem trochu vodou a dopekla. Kvůli té suché rýži to tekutinu chce, ale je to s ní lepší. Není na rozdíl od uvařené na chuti skoro znát.
Dalších paprik byla pěkná hromada, 3 kg. Náplň jsem udělala ze 2 kg mletého masa - nejdříve se mi to zdálo málo, pak moc a nakonec to vyšlo skoro přesně:) Do masa tři cibule, čtyři vejce, asi třetina kg suché rýže. Solit je možno více. Přidala jsem pepř a oregano. Ve dvou velkých kastrólech jsem ty menší papriky opekla a pak dusila s passatou (a podlité vodou), veliké jsem jako výše překrojila a naplněné pekla na plechu - chvíli prudčeji a pak na takových 150 stupňů už podlité a přikryté alobalem. Když jsem je vyndala z trouby, rýže v odkryté náplni se mi přece jen zdála trochu sušší, co s tím? Napadlo mě papriky pěkně otočit do šťávy, té bylo dost, a nechat dojít. Bezva. Je to z nouze ctnost, neb jsem si hrála na velkovývařovnu - jenže bez přiměřeného nádobí! Zatím jsem je nechala přírodní, šťávu dokončím, až je přendám do kastrólu.
Papriky, kam se podíváš - leč obeslala jsem strávníky, nachystala krabičky do práce, přichystala k obědu s bramborem a jen tak k večeři, várku do mrazáku a bylo to. Celkem skoro pětadvacet porcí. Asi jsem trochu zešílela, ale zas jsem si báječně odbourala stres z pracovního týdne! A z vaření byl proti takovému ježdění na kole, bušení do boxovacího pytle či hraní stříleček aspoň nějaký použitelný výstup!

I houby jsme měli, opečené hříbky doplnily výborně dušenou směs z papriky, cukety, cibule, ředkviček a rajčat.
Další večeří byla pórková pomazánka, jen z pomazánkového másla a tenoučce pokrájeného pórku, strouhaného Madelandu a lžíce majolky. Když je na dobrém pečivu a navrch ozdobená plátkem pršutu, vznikne z ní spolu s lehkým vínem vynikající chuťová kombinace.
Došlo konečně i na fazolky. Zahustila jsem je jen jogurtem. K nim brambory ve slupkách a vařené vajíčko.

A hubník, na ten letos ještě nedošlo. Místo cibule jsme přidala zbytek pórku včetně nezvadlých zelených listů. Zahustila jsem trochou krupičky - ale pozor, když se to přežene, vznikne beton!
Ve frontě ještě čekají suroviny na kapustové karbanátky, snad se povedou jako tyhle.
 

1 člověk ohodnotil tento článek.

Komentáře

1 J. J. | Web | 26. září 2010 v 21:04 | Reagovat

Nádhera! Nevíte náhodou, co udělají plněné papriky po rozmražení? Udrží tvar? Manžel mi tohle jíst nebude, takže bych si část zamrazila, pokud by to šlo.

2 vilemina vilemina | Web | 26. září 2010 v 22:33 | Reagovat

Řekla bych, že se chovají stejně jako při ohřívání ( a já je ohřívané radši). Když bude paprika moc měkká, může se rozpadnout nebo vysvléknout, ovšem chuť zůstane...Čili mrazit pevnější (masitější) lusky je asi lepší-mražené papriky se vždycky prodávaly, takže obecně v tom problém nebude.

3 blongie007 blongie007 | E-mail | Web | 27. září 2010 v 9:16 | Reagovat

Papriky si v létě namrazím do mražáku a v zimě jen vytahuju v pytlíčkách. Je to uplně v pohodě.

4 vilemina vilemina | Web | 27. září 2010 v 15:29 | Reagovat

OK - taky jsem to někdy dělávala. Jen už nevím, zda dost držely tvar, jak si přeje J.

5 Lůc Mác Lůc Mác | Web | 27. září 2010 v 17:16 | Reagovat

papriky vypadají krásně, i když bych si je udělala asi bez masa :), houby teď u nás taky jsou celkem často, zkoušíme různé variace, mňam :)

6 HaF HaF | Web | 27. září 2010 v 21:02 | Reagovat

Tak vidím, že s přichozím podzimem řešíme skoro všechny to samé - jak upotřebit případnou úrodu v kuchyni. U sebe na blogu taky zrovna vařím a  krabičkuji! Jinak dřív jsem plněné papriky taky mrazila a nebyl s nima problém. Dnes máme paprikový měsíc, dva a pak se na ně zase těšíme skoro celý rok! Zato teď je máme pořád - plněné, do leča, v pestrých zeleninových pánvích k rýži, čínským nudlím, nebo je prostě jen tak chroupem k chlebu!

7 vilemina vilemina | Web | 28. září 2010 v 15:30 | Reagovat

5 - bez masa se dají taky v pohodě, třeba se sýrem, ale i sójovou drtí, vločkami, nebo jako tady:http://vilemina.blog.cz/0810/kuskus-paprikou-odeny, ty se osvědčily.

6 - Tak to se vyplatí něco zamrazit, u mě jde spíš o náhodné dary nebo nákupy - a když je chuť, koupím je i v zimě.

8 toffo toffo | Web | 28. září 2010 v 20:26 | Reagovat

Moje maminka kdysi nakládala a zavařovala celé papriky kyselým zelím.Byly fantastické, ale do sklenice se vešly tak 3-4 kusy!

9 Vilemína Vilemína | Web | 29. září 2010 v 17:53 | Reagovat

No právě - je to boj s místem :)
A když se naskládají do pětilitrovky, zas to chce ohromný hrnec na sterilizaci...

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama