Dušené hovězí

23. září 2010 v 21:42 | vilemina |  Jídla z masa
Bývalo to jedno z nejběžnějších jídel - inu, žádná závrať! Dušení probíhalo nejčastěji v papiňáku. Hovězí plátky z obyčejného zadního se hodily na nějaký tuk s cibulkou, trochu osolily, opepřily, podlily a bylo to. Pak se šťáva zahustila - zaprášila se moukou a provařila, mohlo se do ní přidat něco pro zajímavost - sterilovaná paprika, houba, vejce, uzenka, kyselá okurka, hořčice, křen, sardelová pasta, kapary. Případně se k masu přičinila nějaká podstatnější omáčka s mlékem (rozmařile smetanou). Dušené hovězí bylo zkrátka základem řady jídel.

Dokonce se pro děti dělalo "na vodě". To znamenalo bez cibule, pepře, jen na minimu tuku trochu opéci, podlít a udusit. Z toho pak vznikala ta nespolknutelná vyžvejkaná sousta a odmítání hovězího na dlouhé roky...i moje dítko je někdy dostávalo a odhazovalo v okamžicích, kdy má pozornost upadla, někam za sebe! Na kropenatém béžovohnědém koberci se to fakt špatně hledalo :)
Ale to nic nebylo proti jinému hošíkovi ze školky, který nestravitelné maso zručně odklízel do kapsy tepláčků, kde bylo objeveno až při praní, tedy po týdnu...

Chtěla jsem to dušené maso opět vyzkoušet, abych si tehdejší postup připomněla.
Jakési obyčejné zadní jsem nejprve v papiňáku opekla na sádle, opepřila a osolila, přidala cibulku a stroužek česneku, navrch jsem přihodila kus mrkve a pár bobkových listů. Podlila a dusila půl hodiny. A světe, div se, ono z toho vyšlo maso přímo báječné, měkké, s dobrou šťávičkou...tak to mi potvrdilo mé předchozí podezření, že tehdy za socíku za ty nevalné chutě mohla hlavně kvalita surovin.
Už jsem totiž zkoušela i jiná dávná jídla nevalné pověsti a vždy z toho vyšel pokrm překvapivě chutný! A to jsem skoro nic neměnila.

Žádný závěr z toho neplyne, protože v jiných případech zas ty dobové potraviny byly lepší, kvalitnější než dnešní. Napadají mě masové konzervy ve vlastní šťávě, tuňák s vejci. Laskonky, rakvičky, povidla.
Paušalizovat se to ale nedá, je to případ od případu - a rozhodně jsme už mnohem mlsnější.
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Komentáře

1 luckydina luckydina | 24. září 2010 v 0:27 | Reagovat

možná příště vyzkoušet na dušení ne zadní, ale přední, to má výraznější chuť, klidně žebro,krk nebo plec, a taková dušená kližka

2 HaF HaF | Web | 24. září 2010 v 7:45 | Reagovat

Souhlasím s Luckydinou - taky doma dusíme spíš přední části hovězího. Někdy jen tak na cibulce, jindy na divoko s celerem a mrkví, nebo nakonec vznikne omáčka. Hovězí mám raději než vepřové a jsem ráda, že dětem tohle maso taky nevadí!!!

3 Cirrat Cirrat | Web | 24. září 2010 v 8:34 | Reagovat

Masové konzervy rozhodně, mně osobně taky chybí klasické opékací špekáčky... Cukrářské záležitosti mám vychytané v několika málo oblíbených cukrárnách (kde to ale stojí za to) a navíc teď trénujeme se Svědkovou na výkony v podobě větrníků, rakviček a kremrolí :-)
Jo a možná jak stárnem, mění se nám taky trochu chutě?

4 ovečka ovečka | E-mail | 24. září 2010 v 10:14 | Reagovat

Je to určitě dané kvalitou suroviny. Předevčírem jsem omylem vytáhla z mrazáku kus zadního hovězího (špatně popsaný pytlík) a když už to bylo rozmražené, zkusila jsem ho uvařit jako vídeňskou špičku - voda, bobek, nové koření, celý pepř, cibule se zapíchnutým hřebíčkem, pomalu vařit, na poslední hodinu varu přidat mrkev a celer. Dlouho jsem si tak na hovězím nepochutnala.... Představa hovězího vařeného ze školní jídelny tomu byla vzdálená na míle.

5 Vilemína Vilemína | Web | 24. září 2010 v 15:54 | Reagovat

1,2 Určitě - s kližkou je to něco jinýho, tu dělám skvělou, ale šlo mi právě o to obyčejnější zadní...

3 - a co Davelské špekáčky? Ale souhlas, chutě se mění - tříbí, to jo.

4 - Tak  na vařené maso taky zapomínám, když je dobré, je to pochoutka, to je fakt.

6 david david | 24. září 2010 v 17:26 | Reagovat

z doby komunistickych prasat (prase necht promine) si pamatuji, ze skolni jidelny, humac typu hovezi dusena mrkev brambory. nedavno jsem zkusil vzit tuto kombinaci na milost a svete div se, vynikajici jidlo, kde vyzniva skvela chut hoveziho a mrkve na masle dusene. chutove jednoduche, ale o to lahodnejsi. nejak posledni dobou nemusim jidla  tisice a jednoho koreni. v jednoduchosti je sila. viva dusene/varene hovezi ;-)

7 vilemina vilemina | Web | 24. září 2010 v 21:38 | Reagovat

6 - u nás mrkev bývala s vepřovým. Taky to mělo divný odér, ale dá se udělt výborně.
S těmi kořeními naprostý soouhlas!

Ješt pozn. všem - doplním, že šlo o to zadní, nějak se mi to z textu vytratilo...

8 HaF HaF | Web | 24. září 2010 v 22:17 | Reagovat

Skvělý "pokec"! U sebe teď řeším krabičky k obědu, a taková dušená masa jsou skělá volba. Ale zpátky sem - s mrkví miluji kuřecí. Taky jsem to ve škole nemusela, ale jak přišli děti, bylo to, to nejjednodušší jídlo. Nastrouhat mrkvičku, orestovat na másle, lehounce osolit, okmínovat, malinkato podlít, přidat kuřecí prsa, stehna, dodusit. Mňamka - k tomu vedle uvařit brambor - rychlé a dobré!

9 vilemina vilemina | Web | 24. září 2010 v 22:39 | Reagovat

Dělala jsem i s krůtou, stačí gulášová směs.
Krabičky k obědu dělám hodně - omáčky jsou dobré a něco zapečeného taky, tedy když ohříváme v mikrovlnce. Právě vytahuji z trouby pekáč plněných paprik...

10 Dítko Dítko | E-mail | 7. května 2012 v 21:14 | Reagovat

Dítku se to nepovedlo a je z toho značně mrzuté. Druh hovězího byl nějaký kližkovatý a tak jsem ho dělalo v kuse a pak zalilo tou vodou, přesolilo, vyvařilo a byla z toho ta školní jídelna. Prostě nějaký blbý recepis dítkem ještě více pokažený. Snědlo jsem to, ale samo... :-(

11 Vilemína Vilemína | Web | 9. května 2012 v 20:50 | Reagovat

[10]: Záleží na mase, kližky by vadit neměly, jen se musí dělat dlouho, nejlépe potrápit v papiňáku.... Dík za koment

12 6 6 | E-mail | Web | 31. března 2017 v 20:14 | Reagovat
13 price price | E-mail | Web | Čtvrtek v 3:22 | Reagovat

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama