Ledvinky

1. srpna 2010 v 8:00 | vilemina |  Jídla z masa
Jak jsem se zabývala hostinami napříč věky, přečasto se zmiňovaly vnitřnosti, jak byly ceněné a považované za nejlepší sousta...pod vlivem četby jsem se po delší době odhodlala zas jednou zkusit ledvinky, takové dobré, klasické.
Hledala jsem recept s nějakými šikovnými radami, ale ve starších kuchařkách včetně Anuše se s tím nijak nepárali - o žádném extra dlouhém proplachování a máčení se nepíše, jenže my už máme zjemnělejší čich. Z dětství se pamatuju, že se ledvinky jen o trochu víc propláchly a bylo.
V dnešních radách je řada postupů, jejichž jakoustakous kombinaci jsem zkusila. Nejdřív se musí omýt vodou, rozkrojit naplocho a vše bílé uvnitř vykrájet. Ano, ten odér příjemný není a z rukou se i špatně myje, doporučila bych choulostivějším osobám rukavičky!
Dá to trochu práce, než z nich upravíte tohle:
Pak jsem ledvinky pokrájela na kousky a znova několikrát propláchla a zalila mlékem a nechala odstát pár hodin, můžou se nechat vymáčet i přes noc.
Před vařením jsem znovu proplachovala vodou. Asi bych přece jen doporučila je i trochu spařit na cedníku, protože přes všechna opatření ještě byly na začátku dušení poněkud urinózně cítit.
Na oleji s máslem jsem orestovala cibulku s česnekem, přidala neosolené ledvinky, opepřila, dala i mleté nové koření a hlavně: zapnula digestoř naplno! Ledvinky pustily vodu, přestaly zavánět a začaly vonět. Pak jsem je už dusila pod pokličkou do měkka. Ke konci jsme je trochu podlila vínem, to dodalo také dobrou chuť. A ještě osolit!
Samozřejmě s rýží byly skvělé. Ta práce s čistěním se snést dá, když to není pořád. A je to zas nějaká změna v masovém sortimentu. Z tří kousků vepřových ledvinek, zasyrova asi 3/4 kg, byly dvě porce.
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Komentáře

1 Cirrat Cirrat | Web | 7. srpna 2010 v 21:43 | Reagovat

Nevím, jestli bych zvládla ten urinózní zápach - ale časem třeba vyzkouším. Nějaké zkušenosti s hovězí oháňkou?

2 Madla Madla | Web | 7. srpna 2010 v 21:56 | Reagovat

Ledvinky kdysi dělávala maminka a vím, že jsem je jako dítě neměla ráda, ale postupně jsem jim přišla docela na chuť - jen nevím, jak by se na ně tvářil manžel, který veškeré vnitřnosti čile bojkotuje...
Ale určitě to byla dobrota.
na urinózní zápach jsem díky víc než ročnímu přebalování dítěte zvyklá, tak mě to fakt láká (recept, né zápach :-))

3 iGurman iGurman | E-mail | Web | 8. srpna 2010 v 0:06 | Reagovat

Tak toto som nejedol už hodne dávno. Normálne ste ma to navnadili. Hihihi....

4 Vilemína Vilemína | 8. srpna 2010 v 15:13 | Reagovat

Byly snad i lepší než v dětství, což o to. Občas se to dá. Dík.

Cirrat: Oháňka je skvělá na polívku, vyvařit. Masíčko výborné. Ale asi se těžko sežene. Takže víc receptů neznám, jistě nějaké ještě budou.

5 luckydina luckydina | 9. srpna 2010 v 16:00 | Reagovat

ledvinky miluju, hovězí oháňka je vynikající na dušené pokrmy, třeba s červeným vínem a různým kořením

6 Vilemína Vilemína | 12. srpna 2010 v 10:40 | Reagovat

Dík za tip!

7 petra petra | 21. srpna 2010 v 11:56 | Reagovat

Ledvinky jsem od dob školní obědů nejedla, ale vybavila se mi vzpomínka na nejstrašnější omyl v restauraci - když jsem si dobrovolně ze zvědavosti objednala
kravské vemínko - smažené. Fakt děs běs.

8 vilemina vilemina | Web | 22. srpna 2010 v 20:26 | Reagovat

Jojo, vemínka, býčí koule, mozečky, slezinky...to mi teda v dnešní nabídce nechybí. Proti tomu jsou ledvinky luxusní:)

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama