Jak užít hřiby naplno

15. srpna 2010 v 15:40 | vilemina |  Jídla ze zeleniny
Ač počasí si s náma letos docela zahrává, přece jen přišly dny, kdy houby konečně vyrašily - a ne jen tak ledajaké, ale rovnou i ty tak oceňované bílé hřiby.
Souhrou okolností jsem byla zrovna na správném místě, tak i na mě pár hříbků v lese počkalo.
Pravda, prolezla jsem toho dost, ale stálo to za to. Část jsem jich dala do dušené směsi k zmražení (aby bylo na vánoční hubník) a ty pěkné vybrala na omáčku. Už jsem ji dlouho neměla - vynikne v nich vlastní chuť hřibů, a to je nám zatím vzácné. Až bude-li hub více, sáhnu po nějakých rafinovanějších úpravách...
Hřibová omáčka se smetanou je zcela jednoduchá. Větší kousky hub jsem orestovala na másle, pak posolila a popepřila, zakryla poklicí a nechala dusit ve vlastní šťávě. Mám naučené z domova, že stačí houby nechat pustit vodu, pak ji vydusit, a jsou hotové. Hřiby jsem ale ještě trochu podlila, aby bylo omáčky víc a aby houby byly měkčí, ne však rozvařené na padrť! Omáčku jsem vylepšila dvěma kostičkami mraženého bujónu, ani by nemusel být. Hlavně nedoporučuju žádný masox, to by hřibovou chuť spolehlivě zabilo.
Na zahuštění jsem přidala kelímek smetany ke šlehání a půl lžíce instantní jíšky. A to bylo vše.
Omáčku ještě báječně pozvedly žemlové knedlíčky. Měla jsem várku připravenou u ledu, tentokrát nebyly se žampiony ani se šunkou, ale jen se slaninou a petrželí. Udělala jsem je záměrně chuťově ne tak výrazné, aby se daly snáze kombinovat s nějakou omáčkou - a jejich den právě přišel. Ohřála jsem je na páře.
Chuťově luxusní hřibová omáčka posloužila výborně jako nedělní oběd. Tak čistý kastról od omáčky jsem snad ještě neměla...kdyby zbylo, přidala bych omáčku do dušeného masa, třeba. Dobrou přílohou jsou i těstoviny, jiný knedlík. Ani ze žampiónů není špatná...
 

4 lidé ohodnotili tento článek.

Komentáře

1 toffo toffo | Web | 15. srpna 2010 v 19:46 | Reagovat

Houbová omáčka u nás vede v houbové hitparádě!

2 Krchová Alena Krchová Alena | E-mail | 15. srpna 2010 v 19:54 | Reagovat

Taky jsem dnes měla na nedělní oběd hřibovou omáčku! Včera jsem vyrazila na hodinku na houby... Z lesa mě vyhnal déšť a mobil mokrý výlet nepřežil, ale houby v košíku byly, a to je nejdůležitější!

3 vilemina vilemina | Web | 15. srpna 2010 v 22:11 | Reagovat

1 - Přesně tak - možná by to bylo na anketu...
2 - Počasí letos není normální - též jsem nacházela úplně bíle plesnivé mladé hříbky, jak bylo mokro...

4 HaF HaF | Web | 15. srpna 2010 v 22:25 | Reagovat

Též jsme hříbkovali a byla smaženice. Zítra nakládáme ocťáčky sopláčky!

5 vilemina vilemina | Web | 15. srpna 2010 v 22:45 | Reagovat

Tak tolik malých hříbků, aby stály za nakládání, jsem už dávno neměla...závidím:)

6 coco-choc coco-choc | E-mail | Web | 16. srpna 2010 v 9:32 | Reagovat

Sice jsem na houbách nebyla, ale učinili tak jiní a já z toho profituji :-D. Přítelova maminka se zabloudila na odpoledne do lesa a přitáhla tolik hřibů (jen hřiby!), že musela obdarovat půlku baráku :D. Včera jsem z hub udělala hříbkové risotto a příště dojde na hříbkovou omáčku. Jo a smaženice byla taky ;-).

7 Vilemína Vilemína | 16. srpna 2010 v 17:14 | Reagovat

To je famózní!
Já bych si určitě ještě chtěla dát lečo s houbami, taky ten hubník, bílou polívku, no a nějaké překvapení...uvidíme, jak se s houbami dál poštěstí mně.

8 olmag olmag | 16. srpna 2010 v 20:23 | Reagovat

Hříbky vypadají úžasně i knedlíky jsou jedna radost, jen mi není jasné, proč přídáváte instatní jíšku? To už může být i masox....

9 vilemina vilemina | Web | 16. srpna 2010 v 20:48 | Reagovat

Instantní jíška není masox...je zcela neškodná a moc šikovná. Skládá se POUZE z pšeničné a kukuřičné mouky a kukuřičného škrobu, NIC navíc. Chuťově je zcela neutrální. Aspoň ta, co používám já (obyčejný AQ). Doporučuji zkusit!

10 petra petra | 19. srpna 2010 v 19:38 | Reagovat

Omáčku si rozhodně vylepšuji mletým kmínem, cibulkou.Místo másla-sádlo. Zahušťuji šlehačkou+kys. smetanou. Výjimečně trochou maizeny.
Doufejme, že houbařská sezóna je teprve v rozpuku!

11 Vilemína Vilemína | Web | 20. srpna 2010 v 10:49 | Reagovat

I více nakyslou variantu někdy dělám - no, nevím, zda houby zvládnu, ale aspoń pár hrstí na polívku kdyby bylo...

12 Elíza Elíza | 20. srpna 2010 v 19:11 | Reagovat

tak velký hřiby...to snad ani není možný!!!

13 vilemina vilemina | Web | 20. srpna 2010 v 21:05 | Reagovat

Ale kdeže, to jsou spíš menší, největší měl asi 15 cm průměr klobouku. To jsem viděla nosit větší, 20-30 cm...

14 Cony fashion Cony fashion | Web | 21. srpna 2010 v 10:39 | Reagovat

Ahoj,máš fakt pěkný blog.Takový šťastný.U m+ě na blogu je hot or notka Video 2010,tak hlasuj pro to,které se ti bude líbit nejvíce.

15 vilemina vilemina | Web | 21. srpna 2010 v 11:22 | Reagovat

Šťastný blog - to je hezký. Tvůj blog jde mimo mě, holt jsem jiná generace.

16 Petr Petr | E-mail | Web | 21. srpna 2010 v 12:16 | Reagovat

Koukám, že už všichni letos něc našli a jen já nebyl v lese na houbách... Ale zítra to napravím :) Snad najdu a bude také nějaká houbová mňamka.
Tenhle recept na houbovou omáčku se mi líbí a schovám si ho. Na zítřek jsem už doma slíbil vařit bramorajdu ;)

17 vilemina vilemina | Web | 22. srpna 2010 v 20:23 | Reagovat

Tak bylo něco v košíku? Já bych si polívečku dala hned...snad se ještě do lesa dostau.

18 Janina Janina | 23. srpna 2010 v 10:42 | Reagovat

Vilemino, když jdu na Tvůj blog, tak vždycky musím mít něco k snědku při sobě:-). Houbovou omáčku já tak ráda....

19 Vilemína Vilemína | Web | 23. srpna 2010 v 12:44 | Reagovat

Díky za hřejivá slova!

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama