Jak nachytat kuře na švestkách

25. srpna 2010 v 14:50 | vilemina |  Jídla z masa
Když jsem v plechovce se sušeným ovocem našla ještě půl balíčku švestek od zimy, hned mě osvítilo, co s nimi: vždyť proč já ještě neudělala to maso na švestkách? Hm, černou omáčku (jako na kapra) dělat nebudu, ta je na léto moc hutná, ale třeba by šla taková lehčí šťávička, ochucená švestkami, a uvidím, o co dalšího si ještě řekne...trochu pomerančové kůry?
To kuřecí, co tu mám, zkusím na švestkách spíše nachystat než nachytat :) Je to pár stehenních řízečků, ty se budou hodit výborně!
Maso jsem opekla, pak k němu rovnou přidala pokrájenou slaninu a cibuli, stroužek česneku a trochu překrájené dvě hrstě švestek bez pecek a několik lžic kandované pomerančové kůry. Maso sotva pokrylo dno kastrólu, tak jsem ho ani nevyndavala.
Brzy jsem vše podlila, protože cibulku jsem chtěla mít spíš rozvařenou, aby šťávu zahustila, ne křupavě opečenou.
Osolila jsem a opepřila, dusila doměkka. Švestky obarvily šťávu docela hezky, i maso v ní získalo přitažlivější tmavší odstín.
Nedalo mi to nepřidat ještě lžíci povidel a nějaké bylinky, tymián, rozmarýn, dobromysl. A chutnalo to báječně, jak taky jinak z takových dobrých věcí, že :) Zajímavě nasládlá, maličko nakyslá a se stopou hořkosti, se slabou vůní bylinek. Poměr hořko-sladko-kyselých chutí si každý může snadno upravit sám. Mělo to šmrnc, žádná nuda, tak to jsem byla s výsledkem spokojená.
Přitom to byla docela rychlovka. Jistě by se dalo využít plno jiných ingrediencí, variací je nespočet.
Ale co k tomu??? Šťouchané brambory? Ty by nebyly špatné, jenže zrovna nemám doma ani jednu...Zdálo se mi, že rýže by ten šmrnc příliš utlumila...ale co svítek, no jo, poslední dobou jsme na něj doma vzpomínali, že se nějak z kuchyně vytratil. Recepty jsem si už našla, krupici mám: a bude to hned.

Na svítek se udělá taková tvrdší omeleta ze 120 g krupice a 3 vajec.
Na pánev jsem dala olej s máslem a opekla hmotu spíše pomaleji z obou stran. Pak jsem ji navrch posolila a horkou vodou z konvice zalila dosti hodně a syčící hned přiklopila. Je třeba taky zmírnit teplotu, to je jasné.
Voda se nasákne do krupice, možná jí ještě mohlo být více. Trvá to pár minut. Svítek tím navařením má hodně vyskočit, ale mně vyskočil jen o polovinu. Měkký a kyprý byl.
Vyklopila jsem ho na prkénko a nakrájela, byly to tak 3 porce.
Příloha je to hodně neutrální, přitom dobře poživatelná, lehká. Celý pokrm - pořád nevím, jak ho nazvat, asi kuře na švestklách - byl přijat velmi kladně. Tak doporučuji nějakou variaci vyzkoušet.
 

3 lidé ohodnotili tento článek.

Komentáře

1 Nariel Crash Nariel Crash | Web | 25. srpna 2010 v 15:21 | Reagovat

Díky za recept..určitě vyzkouším..výsledek vypadá na konečné fotce opravdu skvěle..Nějak mě sakra přepadl hlad:-)

2 TlusŤjoch TlusŤjoch | Web | 25. srpna 2010 v 15:35 | Reagovat

No jo, máš pravdu na svítek se už zapomíná.
Budu si to muset osvěžit.

3 La cuoca La cuoca | E-mail | Web | 25. srpna 2010 v 21:03 | Reagovat

Dobrý den, děkuju, že jste si mě přidala do odkazů. Udělám totéž, až se na svém "zánovním" blogu zorientuju :)) Kuřátko vypadá nádherně, určitě vyzkouším. Ať se vám daří!

4 Janina Janina | 26. srpna 2010 v 8:47 | Reagovat

Tak svítek jsem v životě nezkoušela uvařit. Zalívá se to až po opečení z obou stran? Dost mě to na víkend láká, byla by to změna.

5 vilemina vilemina | Web | 26. srpna 2010 v 19:43 | Reagovat

Jistě se vám svítek (ano, zalévá se po oboustranném opečení) i podobné kuře povede - tak ať chutná!

6 toffo toffo | Web | 27. srpna 2010 v 10:41 | Reagovat

O svítku jsem si myslela, že se dává jen jako vložka do polévek. Pořád se človek učí :-)

7 vilemina vilemina | Web | 27. srpna 2010 v 19:17 | Reagovat

To ano - je tolik možností, tolik variant jednotlivých pokrmů...jak se rozšiřuje i povědomost o spoustě cizích kuchyní, pomalu zdomácňují i dosud exotické ingredience, oživují se i historické kuchyně, k tomu ještě nějaké ty nápady...fascinující!

8 HaF HaF | Web | 28. srpna 2010 v 12:56 | Reagovat

Svítek mám také spojený s polévkou, ale jak píše Vilemína,na vaření jsou fascinující právě ty nové kombinace!!!

9 Olinka Olinka | Web | 29. srpna 2010 v 20:49 | Reagovat

Mamka dělá kuře načerno podle Rettigové - stejný styl, jako na kapra - na základ dává hodně kořenové zeleniny, dochucuje se octem a perníkem, je to taková sladká svíčková:-)) Ale vaří se zásadně jen v zimě. Jak vidno, variace se hodí i na léto (i když už není zrovna parné). Ten svítek, to mě vůbec nenapadlo, že se dá dělat i jako příloha! Takhle je z toho parádní odůlehčené staročeské jídlo. Fakt paráda! ;-)

10 vilemina vilemina | Web | 29. srpna 2010 v 21:00 | Reagovat

Černou omáčku taky dělám (i vlastně různé variace jako staročeské divoko), ale právě se mi to zdálo moc vydatné...tak jsem to zkusila jednodušeji.
Dík za tu chválu!

11 petra petra | 1. září 2010 v 17:16 | Reagovat

Tip na tuto letní chuťovou variaci jsem již úspěšně využila.
Vzpomněla jsem si na recept až když už se porcované kuře dietně dusilo v troubě.  Stačilo 1/2 hod před koncem přidat cibulku, bylinky, pár sušených švestek a i bez slaninky vše chuť moc dobře přikrášlilo. Mohu doporučit.

12 Vilemína Vilemína | Web | 2. září 2010 v 12:31 | Reagovat

Tak to jsem ráda - taková reakce fakt potěší!

13 Ajina Ajina | E-mail | Web | 29. ledna 2012 v 12:01 | Reagovat

Dnes dělám podle tebe kuře na švestkách. Našla jsem v mrazáku švestky, tak jsem je použila.
Jako přílohu dělám pečené brambory.
Moc mě potěšil tvůj svítek na pánvi, tak ho dělala má babička a maminka.

14 Vilemína Vilemína | 30. ledna 2012 v 14:47 | Reagovat

[13]:
Svítek dělám, je dobrý moc, ale pořád mám pocit, že "nevyskočí" tolik, jak ho pamatuju z dětství, a to i když je krupoce opravdu úplně provařená až rozměklá...

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama