Do horka? Zelenina z jižních krajů

13. července 2010 v 14:59 | vilemina |  Studená kuchyně
Dlouhotrvající rekordní teploty hned tak neskončí, a tak jistě taky přemýšlíte, co dát na stůl, aby to nestálo moc sil a nebylo nutno zahřívat obydlí ještě sporákem a troubou...už jsem zkusila péci plněné cukety v noci, připravit pečený (bez strouhanky) hermelín se salátem, špagety s čerstvými rajčaty a šunkou, italské gnocchi s čerstvým špenátem, risotto, vajíčka a nějaká studená jídla, ale jíst se chce každý den, i když třeba méně než jindy. Na zveřejnění sice čekají i recepty na  "podstatnější" jídla, ale situace žádá přehodnocení.
Zelenina z krajů, kde je teplejší počasí než u nás, mi proto připadá ideální.

Lilky v jogurtu vyžadují nepříliš dlouhé opečení na pánvi, ale to se dá udělat hned ráno, dokud je chladněji. Nejprve je nakrájím na plátky silné kolem půl centimetru, posolím a nechám potit rozložené na talíži. Po asi půl hodině je otřu kuchyňskou papírovou utěrkou a opékám na pánvi na troše oleje z obou stran.
lilek smet
K poslední várce přidám i cibuli na kolečka a česnek na plátky. Mezitím si připravím do misky smetanový jogurt nebo zakysanou smetanu, osolím a okořením pepřem a kari.
lilek smet
Do zálivky postupně potápím plátky lilků i cibuli s česnekem a celé dám odležet do ledničky.
lilek smet
Vydrží jistě 3-4 dny. Kdo nemá rád jogurt, může zkusit marinované lilky.

Žlutý meloun s pršutem je klasická kombinace a odmítne ji málokdo. Může se všelijak aranžovat, udělá parádu i v této jednoduché verzi:
pršut
Avokádová pomazánka ze zralých plodů se snadno rozmačká vidličkou. Dužinu hned pokapu citrónem (limetou), přidám sůl, kousek cibulky nadrobno, může se dát i česnek. Na dvě avokáda jsem přidala lžíci olivového oleje. S kukuřičnými tortilami chutná výborně, je jemnější než guacamole a dá méně práce.

Tahle jídla se můžou podávat zvlášť, ale i dohromady:
předkrmy
Kombinace chutí a surovin je pestrá a vychlazená zelenina přece jen osvěží. Dobré pečivo je podmínkou nutnou, lehké bílé víno volitelnou.


 

4 lidé ohodnotili tento článek.

Komentáře

1 [PiPi]* [PiPi]* | Web | 13. července 2010 v 15:04 | Reagovat

♥♥♥♥♥♥♥♥
♥♥♥♥♥♥♥
♥♥♥♥♥♥
♥♥♥♥♥
♥♥♥♥
♥♥♥
♥♥

Zkus poslat všem♥

2 Moře lásky Moře lásky | Web | 13. července 2010 v 15:07 | Reagovat

Pošlu ti lilky z Chorvatska. Ale pošleš mi hermelin?

3 Mrs.JahudQa Mrs.JahudQa | E-mail | Web | 13. července 2010 v 15:10 | Reagovat

Ahojky máš skvělej blog =))
Na mém blogu Pořádám SONCelebritu =))
Byla bych moc ráda kdyby ses TY přihlásila =)
PS.: Moc promin za Reklamu

4 coco-choc coco-choc | E-mail | Web | 13. července 2010 v 15:31 | Reagovat

Díky za tipy na "nevařené" pokrmy :-). Také uvažuji v těchto intencích - chystám se na kuskus a skleněné nudle. Plotýnky budou toto léto asi často studené :-D.

5 Vilemína Vilemína | E-mail | Web | 13. července 2010 v 15:44 | Reagovat

[2]: Vítám u mě. Do Chorv. nejezdím, tam není nic podobné hermelínu?

Mořskou koupel bych si dala líbit, jestli není voda příliš teplá...

6 Vilemína Vilemína | E-mail | Web | 13. července 2010 v 15:46 | Reagovat

[4]: Tak to bude taky fajn - pomalu se odhodlávám k uvaření brambor s balkánem...to se snad zvládne! Pak už jen někam do klimatizovaného podniku :)

7 Madla Madla | Web | 17. července 2010 v 9:25 | Reagovat

Hmm, to se mi moc líbí. Také se v těchit vedrech snažím zapínat troubu a sporák co nejméně, ale jíst se musí a navíc, když má člověk malé dítě, tak se tomu prostě nevyhne. Ale tvá inspirace se mi lííb moc.

8 vilemina vilemina | Web | 17. července 2010 v 13:07 | Reagovat

[7]: Díky. Dnes jsem plánovala péci lilek a taky nějaký slaný koláč, neb mám novou formu, jenže jsem to vzdala, rychle něco na plotně a dost, k večeři bude koupené pečivo. A jhestli plátky lilku hodím na pánev, to si ještě rozmyslím...tuhle jsem udělala omeletu, jednu na osobu, to se ještě dá.

9 petra petra | 18. července 2010 v 12:40 | Reagovat

Ve VEDRU jsem zapekla tenké plátky lilku na plechu v troubě, na každý pár plátků žampionů a posypat strouhaným sýrem.
Tu a tam kapku ústřicové omáčky navrch.
Od trouby na 15-20 min utéct do sprchy, pak nechat zapečené chipsíky vychladnout.
Osvěžující večeře - s celozrnným rohlíkem - přijata strávníky kladně.

10 Vilemína Vilemína | E-mail | Web | 23. července 2010 v 12:19 | Reagovat

Tak to je taky výkon!
Cukety k zapékání mám v ledničce už týden, až teď si na ně troufnu:)

11 Olinka Olinka | Web | 5. srpna 2010 v 20:09 | Reagovat

Ahoj Vilemíno, tak jsem si přečetla recept na lilky a druhý den v tescu, kam jsem si původně zašla v polední pauze jen pro pití, mi padly do oka a nedalo mi to... K tomu jsem vzala velký choceňský jogurt. Protože vím, jak mršky sajou olej, jen jsem je po vypocení na plechu jemně potřela a nechala hezky upéct. A protože jsem zrovna dostala velkou cuketu z domácích zdrojů, zkusila jsem to s ní taky. Je sice rozblemcanější, ale chuťově též dokonalá. Moc děkuju za suprový recept, který se rozhodně zařadí mezi stálice (rodině dám ochutnat o víkendu a očekávám, že tuto dobrotu budu muset dělat častěji:-)).

12 Vilemína Vilemína | 7. srpna 2010 v 20:32 | Reagovat

Dík za reakci, to potěší...no, sajou, ale nesmí se jim povolit, dávám oleje jen trochu, můžou se péci i dost nasucho. Ale trouba je taky dobrá volba. Snad rodina nebude protestovat...

13 inexpensive prom dresses inexpensive prom dresses | E-mail | Web | 17. ledna 2013 v 11:31 | Reagovat

Thank you for such a informative blog. Where else could I get this kind of info written in such a perfect way? I have a presentation that I am just now working on, and I have been on the look out for such info.
http://www.movedress.com/bridesmade-dress-function-occasion.html

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama