Bramborový koláč ze Zlaté úsporné kuchařky

9. července 2010 v 12:55 | vilemina |  S Anuší Kejřovou a Mottem
Bramborovým koláčem bývá nazýváno něco jako bramborák pečený na plechu nebo obdoba zapečených-francouzských brambor, párkrát jsem to tak zaznamenala v nějaké knize či filmu. Tak jsem byla zvědavá, jak mi to osvětlí Anuše.
Její bramborový koláč je sladký! A po otočení stránky na mě vykoukl dokonce bramborový dort podle velmi podobného receptu! 
br dort
br dort
V receptu na dort, myslím, vypadl řádek o citrónové kůře a vanilce, není tam mouka do sněhu-to ale nemůže škodit, radši ji tam dám.
Přiznám, že trochu odvahy recept vyzkoušet bylo třeba! Ale zas by to mohlo být i pro ostatní docela zajímavé, přitom na suroviny to není nijak náročné. Vlastně je to zajímavý recept i pro bezlepkovou dietu!
Rozhodla jsem se pro začátek upéci koláč, který je jen ze tří vajec a 70g moučkového cukru. Uvařených brambor je třeba zhruba jedna porce, 150 g není moc. Ideálně by se mohly použít nějaké zbylé, ovšem bez kmínu, osolené být musí stejně.
br dort
Samotná příprava nebyla složitá, metlou jsem snadno našlehala žloutky s cukrem do pěny, přistrouhala brambory, přidala 50 g mandlových lupínků, ostrouhala trochu citrónové kůry, spojila a ušlehala sníh. Ten jsem posypala vrchovatou lžící mouky a lehce promíchala s těstem. Bylo krásně pěnové, ale přece jen jsem ho dávala péci s pochybami - nebudou z toho spíš brambory s vejci?
br dort
br dort
Těsto je lehké, tak pečící papír zcela nepřilehl. Ale nevadí, aspoň tady ten odtržený kousek ochutnám...hm, chutná to docela dobře, brambory tam znát nejsou, vejce a mandle převážily, je to lehké, nedusivé těsto. A vypadá dobře, upeklo se dozlatova - co s ním dál? Prokrojit na poloviny se mi ho v téhle výšce nepodaří, ale jako u dortu bych mohla udělat ledovou polevu - a tu marmeládu natřít pod ni, jak se to dělávalo. Snad se mi to podaří...a bude to i líp vypadat. 150g moučkového cukru, lžíce citrónové šťávy a 3 lžíce horké vody, umíchat se musí pořádně, aby se cukr rozpustil a poleva ztuhla.
br dort
Nikdo nepoznal, že je těsto z brambor. Koláč byl dobrý i třetí den, déle se neuchoval.
Tak vyzkoušeno, můžu doporučit - do dortové formy bude akorát varianta z 5 vajec, ta už by prokrojit šla. Oříšky či mandle se dají použít dle libosti, poleva a džem se osvědčily. Kejřová doporučuje meruňkový- nebo jiný. Dala jsem výborný rybíz a la brusinky, prostě něco výraznějšího.
br dort

Pak jsem se všude vytahovala, co jsem se naučila, a málokdo mi věřil, že z brambor a vajec může vzniknout něco dobrého! I upekla jsem repete a dala do něj ořechy (Tímto děkuji jisté brigádnici za louskání!), použila rozpis s pěti vejci - a výsledek opět vynikající, mně chutnal více než s mandlemi. Použila jsem stejné zdobení, protože se osvědčilo. Úspěch zaručen.
Tak doporučuji, vlastně je to mezi mými vyzkoušenými recepty dle Anuše jednička - nápad, jednoduchost, prostě z ničeho NĚCO, to oceňuji. A je to před letní pauzou dobrá sladká tečka na konec.
bramborový
 

1 člověk ohodnotil tento článek.

Komentáře

1 Cirrat Cirrat | Web | 9. července 2010 v 13:36 | Reagovat

"Déle se neuchoval" = sežrán? To já jen pro pořádek ;-)

Díky za tip, vyzkouším!

2 PajOule PajOule | E-mail | Web | 9. července 2010 v 14:05 | Reagovat

já jsem dneska taky vařila xDD a ještě budu dělat muffiny x) někdy vyzkouším tohle !

3 TlusŤjoch TlusŤjoch | Web | 9. července 2010 v 14:06 | Reagovat

Tedy! To je věc!

4 Vilemína Vilemína | E-mail | Web | 9. července 2010 v 15:32 | Reagovat

[1]: Ano, prostě zkonzumován...

2 - muffiny dělám též často, ostatně i tohe těsto by šlo do formiček zkusit!

3 - si piš!

5 Madla Madla | Web | 9. července 2010 v 18:12 | Reagovat

Tak tomu říkám uplést z h...a bič :-) Omlouvám se za přirovnání, ale přišlo mi nejtrefnější. S brambroovým těstem na sladko jsem ještě nepracovala, takže až poleví vedra, tak určitě vyzkouším a děkuji tímto mnohokráte za inspiraci.

6 vilemina vilemina | Web | 9. července 2010 v 21:33 | Reagovat

[5]: To trefné je, snad ještě podobný zázrak objevím!
Nové brambory asi nebudou nejlepší, nevím, já použila ještě staré.

7 HaF HaF | Web | 10. července 2010 v 12:32 | Reagovat

Koláč vypadá báječně, taky budu muset opět zalistovat v úsporné kuchařce!

8 toffo toffo | Web | 12. července 2010 v 5:21 | Reagovat

Tak tento koláč určitě dostál názvu kuchařky. Také mě zaujal při listování. V poslední době ale místo vaření drhnu, smíčím a uklízím. Však by mě Anuše také pochválila, že nejsem líná hospodyně, která si drží služku :-) a všechno odře vlastnoručně :-).

9 Vilemína Vilemína | E-mail | Web | 12. července 2010 v 15:32 | Reagovat

Tak nějak - zatím se mi nepodařilo vypátrat, zda Anuše opravdu musela tak šíleně šetřit nebo byla tak přehnaně spořivá od přírody :)

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama