Trochu chřestění

9. června 2010 v 11:48 | vilemina |  S Anuší Kejřovou a Mottem
Vytoužený balíček hostínského bílého chřestu dorazil do mé kuchyně již před dvěma týdny a hned jsem ho i zpracovala.
Že bych vsadila na klasiku s holandskou omáčkou? Proč ne - podíváme se, jak ji vaří Kejřová.
chřest
Hmmm - žádný citrón? Že by taky vypadl nějaký řádek? U jiných receptů na "holandézu" (s. 272, 378) totiž citrónovou šťávu uvádí. Ale holandská máslová - třeba to tak má být.
Zkusím.
Ulámala jsem konce, jak to radil Ital v kuchyni, oloupala škrabkou co možná pečlivě a svázané porce dala vařit do osolené vody.
chřest
Žloutek jsem začala šlehat, dala na páru, a než jsem se otočila pro máslo, byla z něj smaženice...tak znova: uhlídala jsem to, s máslem našlehala, přisolila. Máslová, jemná, nadýchaná omáčka...dáme si to tak. Zatím byl chřest akorát, nerozvařený. Stačilo zalít omáčkou a pochutnat si.
chřest
Zbylé kousky jsem oloupala a dala vařit do části chřestového vývaru, rozmixovala, přidala trochu mraženého kuřecího vývaru, trochu šlehačky a trochu mléka, sůl a pepř. Polévka byla výborná.
Dala jsem přednost téhle jednoduché variantě proti Kejřce: dává do ní sice mnohem víc chřestu, k němu pak i játra a sleziny, makaróny...to by dnes asi málokomu chutnalo!
Avšak ostatní chřestové recepty z Anušiny kuchařky - s máslem, s novými bramborami, s majonézou či zapečený se smetanou a parmazánem - se snadno dají vařit i podávat stále. Snad ještě nějaký chřest potkám.
Více receptů podle Kejřové (i od jiných kuchařek) najdete pod ikonou knihy vlevo.
 

2 lidé ohodnotili tento článek.

Komentáře

1 Karoll Karoll | Web | 9. června 2010 v 12:20 | Reagovat

chřest moc nemusím, ale může to být dobré ;-)

2 Madla Madla | Web | 9. června 2010 v 21:00 | Reagovat

Mňam, konečně chřest :-) Já pořád pořádám lov na chřest a výsledek žádný, kdy si sakra čeští prodejci uvědomí, že je třeba ctít sezónu? SKlasiku s holanskou omáčkou jsme ještě neměli, tak snad na nějaký chřestík ještě narazím, abych mohla vyzkoušet.

3 Vilemína Vilemína | Web | 9. června 2010 v 22:04 | Reagovat

Taky jsem si to představovala snazší - když se prodává už leckde, jen v okolí ne a momentální (ne)zdraví víc nedovolí...ale budu snad mít ještě jednu šanci. I v jinak oblíbeném hypáči byl zvadlý a oschlý.

4 Cirrat Cirrat | E-mail | Web | 9. června 2010 v 22:41 | Reagovat

Ňam! Taky jsem nedávno chřestila - zabalila jsem ho do sekaný :-) Stýská se mi po zeleném, chutná mi daleko víc, než ten bílý.

Jdeš do RSSky :)

5 Vilemína Vilemína | Web | 9. června 2010 v 23:55 | Reagovat

Dík.
A na zelený je snad ještě šance!

6 Cirrat Cirrat | E-mail | Web | 10. června 2010 v 17:08 | Reagovat

Až najdu nějakou zeleninu, kde ho berou hodně čerstvý, tak jo...

Souhlasím s Hankou Michopulu (Kuchařka zpátky domů), že čím déle je sklizený, tím spíš dřevnatí a není už pak tak šťavnatý a dobrý - proto mám většinou strach ho kupovat v superhyper...

7 Vilemína Vilemína | Web | 10. června 2010 v 17:48 | Reagovat

Ano, byla náhoda, že jsem - a v neděli - narazila na krásně čertvý! A co trhy na Kubáni (út, čt, so)?

8 HaF HaF | Web | 11. června 2010 v 23:11 | Reagovat

Krásná klasika, já také trošku chřestila, ale zběhla jsem od Anuše k Rokitanskému a byla omáčka maltézská!

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama