Omáčka jak křen

2. června 2010 v 11:09 | vilemina |  S Anuší Kejřovou a Mottem
Když se sejdou vhodné zbytky, je to jídlo hotové ve chvíli. Měla jsem navařené žemlové knedlíky (jen s cibulkou, bez šunky a žampiónů), skvělé jsou i karlovarské. K tomu jsem koupila kousek uzené krkovice. Nápad s uzeným jazykem mi neprošel, velký hovězí s křenovkou však nemá chybu, jsou-li strávníci svolní ho jíst.
Stačilo nezapomenout na křen a dát se do toho.
křenovka
Anušin recept je jednoduchý. Doma se dělávala máslová jíška a ta ředila mlékem, Zbyněk Merunka v pořadu Prostřeno (6. 4. 10) použil jíšku cibulovou. Zkrátka verzí mnoho, ale držme se tohoto úsporného klasického receptu:
křenovka
Dala jsem tedy vařit mléko s máslem a trochou mandlových lupínků. Do 150 ml šlehačky jsem zamíchala mouku, přidala do hrnce a na menší teplotě nechala vše zahoustnout. Míchala jsem metlou, má sklon se hned připalovat!
Osolila, osladila. Bude dost hustá? Snad ano.
Mezitím jsem napařila knedlíky i maso a nastrouhala kus křenu. Dává se až nakonec, jak poznamenává i Kejřová. A to je vše. Může se podávat!
křenovka
Byla náležitě štiplavá, dala jsem křenu více. Ani po ohřátí se to moc nezměnilo, ale to bylo právě dobře, křen byl čerstvý, silný. Přiznávám, že chuť mandlí jsem ve výsledku nerozpoznala.
Nevím, jestli se křenovka často vaří - řekla bych, že není moc v módě, že je považována za nepřitažlivou, obyčejnou a nudnou, ale to záleží na způsobu přípravy - více smetany a méně mouky jí přidá na sexapealu. Uzené s knedlíkem dostane hned jiný říz. Překvapivě jsme si pochutnali.
Tenhle recept se dá uvařit beze změn - stejně dnes jako před sto lety. Více receptů podle Anuše Kejřové najdete pod ikonou její knihy vlevo.
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Komentáře

1 Lucka Lucka | Web | 2. června 2010 v 11:54 | Reagovat

Ó, jaká krása! Voní to až sem! :-)

2 TlusŤjoch TlusŤjoch | Web | 2. června 2010 v 13:10 | Reagovat

Křenoffka! To je ono! Výborná inspirace na sobotní oběd.

3 Vilemína Vilemína | Web | 2. června 2010 v 14:17 | Reagovat

Ať vám chutná!

4 toffo toffo | Web | 4. června 2010 v 6:56 | Reagovat

Já navařila z úsporné kuchařky téměř to samé, jen s česnekovou omáčkou :-D!
Křenovou s uzeným jazykem bych si dala, ale také by mi to doma neprošlo.

5 Vilemína Vilemína | Web | 5. června 2010 v 12:58 | Reagovat

Zajímavé. Mně omáčka s křenem prošla, naopak u česnekové jsem si jista, že ne.
Ještě že je tolik možností - další kontroverzí může být koprovka...  :)

6 prom evening dresses prom evening dresses | E-mail | Web | 17. ledna 2013 v 20:10 | Reagovat

Hey there, nice publish. I m actually interested in this subject keep on writing and thank you!
http://www.movedress.com/informal-wedding-dress-wedding-dress-function-occasion.html

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama