Jemné žemlové knedlíčky

24. května 2010 v 22:38 | vilemina |  Ostatní teplá jídla a přílohy
Na kurzu se Zdeňkem Pohlreichem v Prakulu jsme knedlíčky všichni ohromně chválili a já jen čekala na příležitost, kdy je vyzkoušet doma. Karlovarské z housek jsou taky výborné, tyhle ještě o něco luxusnější. Recept jsem si trochu upravila, výsledek vyhovoval, tak popíšu svou variantu.
žemlové knedle
500g toustového chleba jsem z kůrky neokrajovala, jen jsem odstranila krajní plátky. Byla totiž tak slabá a měkká, že to nemělo význam. Nakrájela jsem kostičky co nejmenší, o hraně 0,5 až 1 cm. Dala jsem rozpustit 100g másla a odstavila ho. Jednu cibuli a dvě hrstě žampiónových nožek pokrájených nadrobno jsem orestovala na lžíci másla a oleje a přidala k chlebu. 100 g šunky (stačilo by i 50 g) pokrájené na 0,5 cm čtverečky putovalo za nimi. Něco soli, pepř, muškátový oříšek.
Do vlažného másla jsem natloukla pět žloutků, přilila asi 1 dl mléka a prošlehala. Mléka je lepší dát raději méně, může se pak přidat - vejce zvlhčí chléb víceméně sama.
žemlové knedle
Nalila jsem směs na pokrájený chléb. Ušlehala jsem sníh z 5 bílků a  vše prohnětla na vláčné těsto, ochutnala. Ještě pěknou hrsť petrželky nadrobno. Utvořila jsem dvacet knedlíčků do dlaně. Vařila jsem je na páře asi deset minut, na porci stačily 3 - 4.
žemlové knedle
Napodruhé jsem zkusila dát vejce vcelku a ušetřit si šlehání sněhu - zdá se, že se nic nestalo. Petržel nebyla, ale se zelenou cibulovou natí byly taky výborné.
K nim jsem podávala kuře na víně (růžovém stolním), do kterého se také dávají žampiony, tak vše chuťově ladilo. Ale samy knedlíčky v sobě mají chutí hodně, stačilo by k nim i jakékoli dušené maso s přírodní šťávou. Úplně jsem jim propadla a zkouším další varianty. Naposledy se mi zdálo, že ani ze dvou balíků toustového chleba a deseti vajec není knedlí dost - ale skončily v mrazáku, odkud v pravý čas budou povolány k záchraně nějakého fádního oběda jak legendární vojska:))
žemlové knedle
žemlové knedle
 

4 lidé ohodnotili tento článek.

Komentáře

1 Madla Madla | Web | 25. května 2010 v 9:40 | Reagovat

Tak tyhle knedlíčky vypadají opravdu famózně. Ač nejsem zastánkyní knedlíků a sním je jen v nouzi nejvyšší, tyto se mi velice líbí. Snad právě proto, že to nejsou obyčejné knedle, ale že je v nich spousta chuti ze šunky a žampionů. Určitě je brzy vyzkouším. A recept na kuře na víně se žampiony bude též?

2 Vilemína Vilemína | 25. května 2010 v 12:00 | Reagovat

Klasický knedlík je úplně jiný, to je fakt.

Kuře zde:
http://vilemina.blog.cz/0901/coq-au-vin

3 Jitka Jitka | Web | 27. května 2010 v 19:02 | Reagovat

Zdá se, že by to mohla být velká dobrota.

4 Vilemína Vilemína | Web | 27. května 2010 v 22:57 | Reagovat

Žemlovými knedlíčky jsem už nakrmila aspoň 15 lidí, všem chutnaly. A kuře na víně se mi povedlo vždy, takže můžu doporučit - jen je třeba dodržet to opékání surovin zvlášť, jak je popsáno...sama mám sklony šoupnout vše do hrnce, zvlášť když je spěch, ale na chuti to je znát.

5 petra petra | 10. června 2010 v 12:23 | Reagovat

Z receptu musím vypíchnout "vařit v páře".
Při prvním pokusu jsem - trestuhodně bez zkoušky! - vrhla knedle do vroucí vody a místo přílohy byla chlebová polévka -
ovšem-chuťově vynikající! :)
V páře už pak OK.

6 Vilemína Vilemína | Web | 11. června 2010 v 18:58 | Reagovat

Zvýrazněno!
:)

7 Coach Outlet Online Coach Outlet Online | E-mail | Web | 17. listopadu 2011 v 13:02 | Reagovat

Coach Outlet Onlinewe

8 Pavla3 Pavla3 | E-mail | 6. září 2013 v 21:58 | Reagovat

super papáníčko

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama