Chudí rytíři

28. května 2010 v 11:46 | vilemina |  S Anuší Kejřovou a Mottem
Co to obnáší, vypravovat se jak chudý rytíř do boje, znám moc dobře - jednak se to u nás říkalo a druhak se to i fakticky v mnoha případech dělo, ale pokrm toho jména mi byl dlouho nejasný. Nějaké zkazky o něm pronikly i do naší domácnosti, ale nic takového se nedělalo. Když už byla ta nouze, tak matka udělala pár suchárků z rohlíků nebo nějakou palačinku, ale vypravování o chudých rytířích, které jsem pochytila u kamarádek, s ní nehnulo.
A hle, Kejřka je regulérně uvádí ve své Zlaté úsporné kuchařce! Tedy je to trochu pracnější, aspoň pro mě, která nerada obaluje, ale v zájmu osvěty bych je mohla aspoň zkusit…
chudí rytíři
Péci na to extra buchtu ovšem nebudu, naopak využiju postarší vánočku, když úsporně, tak úsporně!
Nevím, zda se mi mokré těsto nerozpadne, až ho budu mazat a obalovat - ale zkusím to. Kvůli větší úhlednosti jsem z plátků vykrájela kolečka.
chudí rytíři
chudí rytíři
Kupodivu to docela šlo, všechno namáčení a obalování jsem úspěšně zvládla a smažení také.
O cukru na obalení se už nepíše nic, ale snesl by se. Navrch byli rytíři pěkně křupaví, trojobal zafungoval. Uvnitř však trpěli určitou mazlavostí.
chudí rytíři
chudí rytíři
Vánočka nebyla poréznější než rohlík, tím to nebylo - asi bych je příště nemáčela v mléce, jen ve vajíčku. Možná by byli lepší s tvarohem než s povidlím a smažené ve friťáku.
Spousta z vás jistě má s tímto pokrmem vlastní zkušenosti - podělíte se?
 

2 lidé ohodnotili tento článek.

Komentáře

1 Pája Pája | Web | 28. května 2010 v 11:56 | Reagovat

Ahoj ... mooooc tě prosím o pomoc. Nejde o žádnou trapnou vgs nebo somb, ale jde o velkou částku !!! Prosím potřebuju abys klikl/a u tohoto komentáře na web a tam je má práce. Prosím tě jestli bys mi nedal/a palec nahoru (hned pod výtvorem). Budu ti moc vděčná... A omlouvám se jestli jsem ti sem komentář dala víckrát. Lepim je všude hlava nehlava tak se kdyžtak nezlob.

2 coco-choc coco-choc | E-mail | Web | 28. května 2010 v 13:12 | Reagovat

Hodně známý recept. Mám ho zafixovaný jako  "bratra" žemlovky. Myslím si, že mnoho dospěláků by nad "rytíři" ohrnulo nos, ale děti je mívají rády. A ten můj by se přidal, kdyby ve středu našel hóóódně nutelly :-D.

3 Lucy Lucy | Web | 28. května 2010 v 14:05 | Reagovat

Tak o chudých rytířích jsem v životě neslyšela :D ale vypadá to docela dobře :)

4 Vilemína Vilemína | Web | 28. května 2010 v 17:18 | Reagovat

2 kontra 3

Život je nekonečně proměnlivý a pestrý!

5 Madla Madla | Web | 28. května 2010 v 20:41 | Reagovat

Tak to taky neznám, ale název je opravdu vtipný. A jak zní vlastně ten příběh?

6 Vilemína Vilemína | Web | 28. května 2010 v 21:19 | Reagovat

[5]: Jen rčení...ale zdá se, že regeneraci starého chleba omočením ve vejci, mléce ap. a osmažením prováděli již staří Římané a dělá se na mnoho způsobů po celém světě, v sladké i slané variantě, a často se i nazývá chudými rytíři...

7 Bali Bali | Web | 29. května 2010 v 8:18 | Reagovat

Ve Francii známé pod názvem Pain perdu, tedy Ztracený chléb. Mnoho rodin takto využívá starší pečivo. Do mléka se často přidává vanilka, neobaluje se ve strouhance. Po opečení na MÁSLE se posype skořicí a většinou podává s javorovým sirupem, marmeládou nebo Nutellou.

8 Vilemína Vilemína | Web | 29. května 2010 v 14:23 | Reagovat

Jj - mě hned spojitost s vaječnými topinkami nenapadla, asi vzhledem k našemu žitnému chlebu, který si nasladko osmažený nepředstavuji, ale vše vychází z jednoho základu, zdá se.

9 Petr Petr | E-mail | Web | 31. května 2010 v 15:06 | Reagovat

Tak já o chudých rytířích taky nikdy neslyšel, ale vypadá to zajímavě. Zkusím ;) Jen někde doma schovat pečivo, protože to patří mezi ty potraviny, co se u nás doma nekazí :)))

10 Vilemína Vilemína | Web | 31. května 2010 v 15:35 | Reagovat

[9]: Jsem ráda, že receptík zaujal! Ovšem kupovat veku a nechávat ji tvrdnout, to je, pravda, poněkud za vlasy přitažené! Budeme muset opéci něco čerstvého :)

11 Pája Pája | Web | 1. června 2010 v 19:34 | Reagovat

Jupííííííí =) V pekárně mají takzvané smaženky. Dva kousky chleba, uvnitř tvaroh a obalené ve strouhance a osmažené. Vyzkouším. Možná už v pátek. Momentálně na nich hodně ujíždím. Asi se Kejřové omluvím za svůj kritický postoj k její bábovce. Pokud toto bude fungovat, tak mám další příspěvek do rubriky hity =)

12 Vilemína Vilemína | 1. června 2010 v 21:52 | Reagovat

[11]: Aha, vzpomínám, že něco takového mívali v bufetech ap., to je pavda, ale nejedla jsem. To se ještě někde prodává? Zajímavé.

Jakou bábovku od Kejřky máš na mysli? Nebyla příliš úsporná?
:)

13 large size cocktail dresses large size cocktail dresses | E-mail | Web | 17. ledna 2013 v 10:39 | Reagovat

I've been getting a whole lot of viruses recently and I assumed it's best to know about them. I'm not if you'll have had the same problems.
http://www.movedress.com/bridesmade-dress-function-occasion.html

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama