Bramborový guláš

15. května 2010 v 20:44 | vilemina |  S Anuší Kejřovou a Mottem
Tak tohle je skutečně úsporný recept i dnes! Žádné uzeniny, jen samotné brambory:
br guláš
Na takové jídlo má suroviny po ruce snad každý, není marné mít něco tak jednoduchého v repertoáru, může se někdy hodit i při vaření v provizoriu. Stačí jeden kastról!
Gulášová chuť bez masa a dokonce bez dochucovadel z továrny se udělá překvapivě snadno: základem je cibulka zpěněná na sádle. K tomu už jen červená paprika a kmín, ani pepř Anuše nedává. Zcela jednoduché.
br guláš
Kostky brambor jsem nejprve trochu opekla, a teprve když se začala cibulka a paprika chytat na dno, jsem vše podlila vodou asi do poloviny.
br guláš
Dušení brambor netrvalo nijak dlouho, určitě kratší dobu než vaření! Omáčku vytvořily samy, zahušťovat nebylo třeba, jen ještě aspoň jednou podlít, dosolit a přidat více papriky. Místo smetany jsem přilila trochu mléka, to chuť lehce zakulatilo, spojilo - a hotovo, dává se na talíř…
br guláš
Vcelku to šlo, ale ohřátý druhý den, to bylo teprve ono! Sice se do omáčky vyloučila voda, ale po zahřátí to zas bylo v pořádku a chuť se o několik stupňů zlepšila! Slušela by mu nějaká vypečená klobáska, co říkáte? Ale sekaný bifteček taky ujde, udělala jsem je jen z mletého hovězího a koření. Komu by chyběla majoránka, jistě ji může přidat, Anuše ji neuvádí.
br guláš
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Komentáře

1 nuli nuli | E-mail | 15. května 2010 v 22:26 | Reagovat

Tak to určitě vyzkouším, brambor máme dost (a chuť na ně taky pořád :-)

2 Madla Madla | Web | 16. května 2010 v 10:19 | Reagovat

Bramborový guláš taky občas dělám, ale přidávám ještě lžíci kvalitního rajského protlaku pro chuť a barvu. A samozřejmě celý kmín, majoránku a bobkový list. Což mi připomíná, že už jsem ho dlouhou dobu nedělala, asi bych to měla napravit :-)

3 Vilemína Vilemína | Web | 16. května 2010 v 19:37 | Reagovat

Nějakou obměnu to jistě snese, ta základní verze je fakt jednoduchá. Ale překvapilo mě, že se to fakt jíst dá:)

4 Bali Bali | Web | 17. května 2010 v 17:01 | Reagovat

Možná se to dá jíst, ale nijak vábně to nevypadá. To by mi doma asi neprošlo ;-)

5 Vilemína Vilemína | Web | 17. května 2010 v 20:25 | Reagovat

[4]: Poněkud nefotogenická kejda, ať v hustší či řidší variantě, a to není nijak zahušťovaná...jedno z těch jídel, co vypadají hůř na fotce než ve skutečnosti:)

6 Maria Maria | 18. května 2010 v 15:51 | Reagovat

je to super uzasne jedlo z mojej mladosti, dneska som ho po dlhom case zas navarila, dokonca bez mlieka. Ono som tie brambory nechala troska dlhsie varit, tak sa zahustili sami. No a do druheho dna veru uz nic neostalo, jedli sme kym sme nezjedli. Nakrajala a s cibulkou som osmazila som do toho jednu klobasku, takze by mi to jedol i manzel, ale neostalo ani na veceru :D.

7 Vilemína Vilemína | Web | 18. května 2010 v 18:12 | Reagovat

Jsem ráda, že vám tak chutnal - ovšem s  klobáskou je to varianta lux!

8 Vanina Vanina | 18. května 2010 v 20:14 | Reagovat

Milá Vilemíno, dojedli jsme pizzu, kterou jsem s láskou vytvořila a já šla hledat na web, jestli můžu zbytek těsta zmrazit. Nevím, co jsem zadala do vyhledávače, ale dostala jsem se na Váš blog, který jsem od začátku do konce přečetla. Krásné a příjemné čtení, výborné postřehy, nápady, obdivuji vytrvalost a pravidelnost příspěvků! Už Vás mám v oblíbených a těším se na další kulinářské počtení!

9 Vilemína Vilemína | Web | 18. května 2010 v 21:13 | Reagovat

Jé, tak to moc díky, jsem ráda, že jsem se Vám trefila do noty a vítám!
(pizzu jsem asi nemrazila, takže nějaký příhodný šotek...)

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama