Velikonoční nádivka

5. dubna 2010 v 23:05 | vilemina |  Ostatní teplá jídla a přílohy
A z plánovaných kuchyňských aktivit je tu první výsledek. Letošní velikonoční nádivka byla velmi vydařená a vypečená. Vždycky si říkáme, že přece si ji můžeme udělat i jindy, když je tak dobrá, proč ne, ale nějak na to nikdy nedojde! Zkrátka patří k této roční době a jindy to není ono.
Základní recept používám léta stejný:
500 g uzeného bůčku, 300 g hovězího, 300 g vepřového, 8 rohlíků, 40 g droždí, 5-6 vajec, dvě hrsti spařených kopřiv a další bylinky do počtu 9 včetně jarní cibulky a česneku (popenec, řeřicha, pampeliška, bršlice, řebříček, chudobka, šťovík, dobromysl, libeček, rozmarýn, pažitka, špenát, polníček, rukola, majoránka), sůl, muškátový oříšek.

To je dávka do klasického pekáče, na hluboký velký plech ji o polovinu navýším. Maso musí odpovídat celkovým množstvím, jinak je to celkem jedno - kolik čeho mám, to dám, používám hodně krůtí maso, vepřové plecko a nepříliš libové uzené, takové ty rolky ve vakuu se mi nesvědčily. Všechno maso dohromady se vaří doměkka nejlépe v papiňáku.
velik nádivka
Ta polévka musí být mastná a uzená, proto nejde rolované uzené nakrájet do nádivky dodatečně - chuť z vývaru tam chybí. Stačí přisolit, další koření nedávám. Když je maso málo měkké, radši ještě vařím o 5-10 minut déle, kosti musí jít lehce vytáhnout.
velik nádivka
Maso jsem si uvařila večer, ale dopoledne, když jsem krájela housky, jsem vývar znovu přihřála - na housky se musí nalít horký. Nechám je rozležet a nasekám všechno maso. Když je dost měkké, není to ani taková dřina! A hned ho přidám k houskám, co s ním.
Pracně sehnané bylinky jsem už nasypala do mísy s vodou, a opravdu, když je slévám, je na dně trochu písečku. Hlavně v těch kopřivách, co mi odněkud z míst nezasažených psy a jiným znečištěním přinesl pan syn. Už jsem kopřivy na Velikonoce neměla několikrát, buď nerostly vůbec, nebo nebyla vhodná místa. Ale magický počet bylinek se dodržet dá, i usušené se počítají:) Letos jsem měla ještě nať z řapíkového celeru, trochu polníčku, koriandr a rozmarýn na okně...na balkoně se uchytily dvě pampelišky, tak jsem s nimi též počítala, ale dostala jsem jich pak s kopřivami více, i další druhy.
velik nádivka
Kopřivy jsem spařila, všechno zelené nasekala a dala do mísy. Ještě vejce, k nim třeba nějaký zbylý bílek či dva, sníh nedělám - stačí nadrobit droždí, také dodá dobrou chuť. Trochu soli, muškátového oříšku (nebo květu), pepře...zamíchám řidší hmotu, ochutnám a liju na plech, na pečící papír. Tam může tak půl hodinky odpočívat, zatím si sklidím všechno nádobí a zapnu troubu.
velik nádivka
Nádivku jsem pekla na 200 stupňů, tedy o malinko víc než většinu koláčů, asi 40 minut, prostě pěkně dozlatova, zhora i zdola. Trochu vyskočí, droždí ji nadlehčí a není tak hutná. Teplá se trochu drobí, ale čerstvá je neopakovatelná. Dali jsme si ji s dobrou kaší a salátem.
velik nádivka
Zbylou ohřívám na pánvičce nasucho po všech stanách, krájím na menší kousky, aby se snáz propekly.
 

3 lidé ohodnotili tento článek.

Komentáře

1 petra petra | 6. dubna 2010 v 10:39 | Reagovat

Tedy takhle nadupanou nádivku bych ochutnala ráda. Lze vůbec tolik bylin chuťově pak rozlišit? Magie rozhodně čaruje!
Mnou dosud užívaný recept: 1,2 kg uz. krkovice na 20 housek,14 vajec(z nich sníh),dětská krupička, kopřivy,petržel,majoránka,nať cibulky,česnek,sůl,pepř,mušk.květ.
Množství na 2 hluboké pekáče.
Máme rádi, když je spíš vlhčí než sušší.
Teď tedy přibyl důvod si vzpomenout během roku vyzkoušet i jinak.

2 Vilemína Vilemína | Web | 6. dubna 2010 v 14:57 | Reagovat

Tahle taky není suchá, podstatný je ten vývar na housky...myslím, že těch zaručených poměrů surovin bude mraky, jistě se dá v mnohém experimentovat...

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama