Malá jídla ze studené kuchyně aneb pár večeří

10. dubna 2010 v 18:34 | vilemina |  Studená kuchyně
Nashromáždilo se mi pár jednotlivých obrázků se studenými jídly, co na nich není moc vaření, tak je nabízím jako inspiraci společně.
Teď kolem Velikonoc došlo na vaječnou tlačenku, pro mě se závanem nostalgie. Návod je na každém balení želatiny pro ni určené, ale ač lze všelijak obměňovat, nejradši mám tu klasickou chuť, co si pamatuju z dětství. Nikdy jsem totiž nemohla přijít na to, z čeho je ta báječná hmota udělaná - nějaký aspik, to ano, ale co do něj? Tak teprve až se objevily (v drogérii) sáčky s želatinou na vaječnou tlačenku, bylo to jasné - majonéza! To nás nikoho nenapadlo a recept tehdy nebyl k nalezení ani v kuchařkách, v lahůdkářství jsme žádné známosti neměli, a bez té želatiny to stejně nešlo vyrobit.
Základem je zeleninový salát Moravanka. Vše na pokrájí, feferonku dle chuti použijeme nebo vyhodíme. K tomu 5-6 vajec natvrdo, rovněž pokrájet, 150g salámu nebo šunky a 200g majonézy. Zamícháme, dochutíme, přidala jsem čerstvou cibulku. Tu ale může někdo považovat za nepatřičnou...
vaječná tlačenka
Želatinu (20 g) rozpustíme v horké vodě dle návodu (150 ml vařící, 250 ml studené) a vlažnou nalijeme do salátu. Vzniklou hmotu konzistence polévky dosolíme, dokyselíme, a to o poznání více, než má chutnat výsledek!
vaječná tlačenka
Dáme ztuhnout do formy nebo forem, vypláchnutých studenou vodou. Tuhne během několika hodin, uchováme v ledničce. Některá značka želatiny tuhne méně, tak jde tlačenka hůře krájet, v tom případě zkuste příště jinou:) Používám Naturu. A z vaniček šla vyklopit snadno.
vaječná tlačenka
A co takový tatarák? Možná jen pro otrlé, ale převzala jsem jako vyzkoušený tip přímo od poučené prodavačky a sama ho připravovala už několikrát. V této široce dostupné podobě se vyrobí z Výběrového mletého hovězího (bývá baleno po 300 g)! Záleží na jeho kvalitě, tedy na tom, aby v něm bylo co nejméně bílých žilek. Musí být co nejčistší, nejhezčí a samozřejmě čerstvé. Prý ho lze i zmrazit.
tatar
Maso je mleté jemně, není nutno ho přemílat. Přidáme obvyklé ingredience, zamícháme, upečeme si topinku dle chuti mastnou nebo suchou a pustíme se do toho!

Taková zapečená houska také není špatná, o hodně se tím vylepší běžné suroviny - proč ji neudělám častěji? O tom jsem tedy přemýšlela marně, možná je to jen proto, že je tolik zajímavých receptů a na starou klasiku přitom člověk nevzpomene nebo se mu zdá málo zajímavá...a tohle byla výjimka, že jsem měla bílé pečivo!
toust
Na to snad není třeba žádný návod, jen že jsem housky potřela máslem, protože sušená šunka žádný tuk nepustí. Neměla jsem v ten okamžik nic jiného po ruce, niva to značně vylepšila, rajče bylo pečené docela dobré a jednoduchá večeře doplněná sklenkou vína byla na světě. Nebýt té chvály, co jsem si za ni vysloužila, ani bych to nezapsala, ale když ono to bylo i docela fotogenické:)
toust
Také jsem opět dělala domácí paštiku, tentokrát s jablky a s kachními játry. Jinak ji dělám stejně jako tady: ze syrového tučnějšího mletého, poloviny váhy jater, koření a fernetu. Do odleželého masa jsem druhý den vtlačila hranolky špeku a jablek:
paštika jabl
paštika jabl
Vypadalo to spíš na koláč...ale ne, zakryla jsem druhou částí masa a dala péci, po částečném schladnutí zatížila a dala odležet - ale ochutnat jsem musela hned a paštika tentokrát ani nepotřebovala odpočívat, chutnala velmi harmonicky a plně už druhý den. Kachní játra se mi zdála na chuť lepší, i když za syrova (za rozmražena) se to právě nezdálo :) A jablka chuť nadzvedla, bylo jich tak akorát - do malého zbytku jsem jich zkusila dát více, ale to už nebylo ono. Stačí tak půlka jablka na základní dávku. Paštika mi vydrží v ledničce vždy dost dlouho, nejméně týden, za tu dobu se určitě nezkazí. Maximální trvanlivost vyzkoušenou nemám, ale mražení jí nesvědčí.
paštika jabl
 

2 lidé ohodnotili tento článek.

Komentáře

1 Pája Pája | Web | 10. dubna 2010 v 22:20 | Reagovat

Nemohu si pomoci, ale kdybyste mě utloukli, i když ukřižovali by asi bylo příhodnější, vaječnou tlačenku bych do sebe nedala. Straší mě i ve snech a bere si k sobě na pomoc aspik.

2 Madla Madla | Web | 11. dubna 2010 v 7:18 | Reagovat

Bohužel musím souhlasit s Pájou, cokoli s aspikem do mě nikdo nedostane ani heverem :-) Dokonce ani nemám příliš v oblibě sladkou želatinu jako přeliv např. na dort. Ale tataráček, to je něco jiného, ten miluju. Božský tatarák dělá můj táta, já sama jsem ještě neměla odvahu jej vyzkoušet. Jinak tlskám za krásnou paštiku - tomu se říká kumšt :-)

3 Vilemína Vilemína | Web | 11. dubna 2010 v 19:58 | Reagovat

Je fakt, že tu vaječnou tláču jsem si kupovaa cca před 30 a více lety, pak se vskutku nějak pokazila - i proto jsme si ji začali dělat doma.
Ovšem rosůlky, želatiny a pod. mám ráda v mnoha podobách:)

Ta paštika je, Madlo, jednoduchá - taky se mi líp povedla cca na druhý, třetí pokus, až jsem ty chutě doladila!

4 Žofa Žofa | 12. dubna 2010 v 15:02 | Reagovat

Vaječnou tlačenku taky nee, paštika vypadá báječně. Tatarák miluju, ale nikdy bych se neodvážila ho dělat z kupovaného mletého, i kdyby bylo sebevíc výběrové. To radši koupím kus pořádného hovězího a naškrábu nebo najemno nasekám v robotu. Úspora času v tomto případě pro mě není argument, když pospíchám a chci rychle večeři, nebudu dělat tatarák, ale třeba ty zapečené housky. S tataráčkem si pohraju.

5 Vilemína Vilemína | 12. dubna 2010 v 23:27 | Reagovat

Tak to je zvláštní, že ta vaječná tláča má tak špatné renomé - spíš jsem sázela na tatarák, že bude kontroverzní...

6 petra petra | 13. dubna 2010 v 8:43 | Reagovat

[5]:Pokud nestačilo taktně se odmlčet, tak tedy FŮŮŮJ, TATARÁK, NEBRAT!!!:):)
Oproti tomu tlačenka mne k pokusu láká - v kupované verzi nic tomu podobného nekonzumujeme.
Zato "rozpečánky" často.

7 toffo toffo | Web | 13. dubna 2010 v 8:44 | Reagovat

Kdykoliv procházím Jindřiškou ulicí, nikdy nezapomenu nakročit do masny před Jindřišskou věší vlevo a zkontrolovat, jestli mají tatarák. Prodávají pod názvem "rumunský párek" už ochucený - jen přidaj žloutek a cibulku.

8 Vilemína Vilemína | E-mail | Web | 14. dubna 2010 v 11:22 | Reagovat

Díky za tip!

9 olinka olinka | Web | 14. dubna 2010 v 16:37 | Reagovat

Tak k vaječné tlačence mám ambivalentní vztah - asi jsem ji ještě nikdy nejedla, ale kdyby mi byla nabídnuta, okoštuju:-)
Tatarák... zkusila jsem jednou a nikdy více. Syrové maso není pro mě. Bojím se i vyzkoušet medium hovězí steak:-( je to hodně podobné?
Zato ty rozpečánky praktikuju často, teda v toustovači, parádní teplá večeře a nejlepší je připečený sýr:-)

10 Vilemína Vilemína | E-mail | Web | 15. dubna 2010 v 9:19 | Reagovat

[9]: Krvavý steak dejme tomu podobný tataráku je, ale medium, to je jako rostbíf, je to už napůl pečené, takže šťavnaté a prostě skvělé, ale když moje chutě jsou o dost jiné...jenže by bylo škoda pečené hovězí aspoň nevyzkoušet, ne? Vždyť stálo už u zrodu naší civilizace :))

11 olinka olinka | Web | 16. dubna 2010 v 11:46 | Reagovat

Hehe, maminka dělala roastbeaf. Koupila kus falešné svíčkové, kolik dní to máčela v hořčici a oleji... pekla to se zapíchlým teploměrem... ale kdoví z jak staré krávy to bylo, protože jsme to žvýkali mooooc dlouho:-( ale je pravda, že chuť byla skvělá, jen konzistence na štíru.

12 Vilemína Vilemína | Web | 16. dubna 2010 v 21:58 | Reagovat

Tak to je ta chuť:))

Často bývá tužší, i ve slušné hospodě,  háček je v tom mase - jednak kvalita, jednak odležení aj., na to je taky kurz:)

13 coach outlet coach outlet | E-mail | Web | 22. března 2011 v 8:42 | Reagovat

I was looking for some other content but found it and it was my pleasure reading this post. I really enjoy. This is so funny!!! Thanks so much for posting this information!

14 chanel bag chanel bag | E-mail | Web | 12. října 2011 v 3:14 | Reagovat

good article!thank you for sharing!

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama