Krupicová trhanina podle Anuše Kejřové

8. dubna 2010 v 9:26 | vilemina |  S Anuší Kejřovou a Mottem
Do trhance se dává dost vajec a podle pamětníků se před válkou nejvíc dělával právě v předvelikonoční době, kdy vejce už byla levnější. Hodil se i do postního menu.
vjce
V Zlaté úsporné kuchařce je řazena trhanina krupicová mezi moučníky. Pokud by měl být hlavním jídlem (po polévce), počítejte s dvojitou dávkou na 4-5 porcí.
trhanec
trhanec

trhanec
trhanec
Dala jsem krupici do mléka a nechala asi hodinku stát. Pak už jen stačilo přidat 3 žloutky, špetku soli a ušlehat sníh.
Těsto vypadá vemi řídce, ale to je správně - sníh do něj také nejde úplně ideálně zamíchat, aby moc nespadl, ale jinak to ani já z dětství nepamatuju.
K upečení trhance z půl litru mléka stačí nádoba velikosti dortové formy - mně ideálně posloužila smaltovaná pánev s odnímatelným držadlem - skleněný i smaltovaný pekáč mám větší, tam by se vešlo těsto z litru mléka, a keramickou misku zase menší. Hlavně je třeba dobře vymazat máslem, když v těstě žádný tuk není.
trhanec
Pečeme v dosti horké troubě, až povrch zezlátne.
trhanec
A nyní ten hlavní fígl - trhání. Těsto bylo dosti řídké, tak uvnitř je ještě hodně mazlavé až tekuté. Vidličkami ho celé roztrháme, aby se propeklo všude, vrátíme do trouby a už radši více hlídáme...pokud zase je navrchu už opečené, zkontrolujeme, jestli není třeba natrhat a převrátit trhanec ještě na nějakém zapomenutém místě, a dopečeme.
trhanec
Čirou ovocnou šťávu jsem neměla, nahradila jsem ji řidším rybízem a la brusinky. Pamatuju, že jsme na trhanec vždy dávali obyčejný sirup Lesní směs, ale dnes jsou prý k dostání i jiné a dobré šťávy - to je zrovna "komodita", o které mám nulový přehled:) Pokud někdo má tu domácí malinovou nebo rybízovou, pochutná si určitě.
Přitom je to pokrm jednoduchý a lehký.
Však je známo, že jeho varianta z mouky byla oblíbeným pokrmem císaře pána (Kaiserschmorn či Kaiserschmarrn). Trhanec má řadu podob, může vypadat i jako potrhaná palačinka. Poměry vajec se také liší, našla jsem až dvojnásobek proti Kejřové - 3 vejce na čtvrt litr mléka, i dvojnásobek krupice - prostě jak už to tak bývá. Recept Anuše Kejřové je tedy vskutku dosti úsporný a zcela tím odpovídá názvu její kuchařky!
trhanec
Více o vaření podle Kejřové dnes najdete pod ikonou knihy vlevo. Článek vzniká ve spolupráci s nakladatelstvím Motto.
 

3 lidé ohodnotili tento článek.

Komentáře

1 s* s* | 9. dubna 2010 v 14:53 | Reagovat

Tak to bych dala asi víc vajíček! Tohle se mi zdá vopravdu málo.

2 Vilemína Vilemína | Web | 9. dubna 2010 v 21:22 | Reagovat

Souhlas - toto je skutečněúsporná varianta, ale když o tom přemýšlím, ten, co si pamatuju z dětství, byl žlutější.

3 Madla Madla | Web | 11. dubna 2010 v 7:24 | Reagovat

A to já bych si zas dala. :-) trhanec jsem doma nikdy nepekli, ani já jej ještě nedělala (manžel totiž nerad sladká jídla :-(), ale přelitý ovocnou omáčkou vypadá skvěle. Servírování si dovedu představit právě s nějakou ovocnou omáčkou a kusy ovoce (např. malinová nebo borůvková, mňam) a k tomu ještě nějaký dobrý krém ...

4 Vilemína Vilemína | Web | 11. dubna 2010 v 20:02 | Reagovat

Však nemusí jíst každý všechno - a trhanec jako moučníček může pan manžel vynechat :)
Když bude víc vajec uvnitř, už ani krém (vanilkový, předpokládám, se žloutky) není nutný, ale jistě to bude dobré!

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama