Pečené selátko podle Anuše Kejřové

27. března 2010 v 9:02 | vilemina |  S Anuší Kejřovou a Mottem
Při listování kuchařkou Anuše Kejřové nemůže člověka nenapadnout, jak široký sortiment masa se používal. Jistě, zeleniny přílišný výběr nebyl - ale maso? Těch druhů a částí, které se nejen v knize, ale i ve skutečnosti, jak ještě pamětníci v rodině mohou doložit, celkem běžně vařily!
Tak jsem zamířila k nejbližšímu řezníkovi, abych zjistila, co je na výběr dnes. Rozhodně to je lepší nabídka než v super-hyper, ceny byly kupodivu přijatelné. Zaujalo mě právě aranžované plecko ze selete, mohly to být kousky kolem 3/4 kila, s pěknou kůžičkou...a tak to bych mohla zkusit, jistě bude Anuše vědět, co s ním.
Našla jsem pečené selátko na s. 298.
Krom soli a kmínu už nic? Tak dobře, snad to postačí, uvidíme. Kůžičku přece jen trochu nařežu, tady se píše o celém seleti, a to muselo být ještě o dost menší než to, z kterého mám tahle ramínka.
Dusila jsem v troubě pod pokličkou na sádle s máslem a podlévala pilně, tedy bez piva. Když bylo maso po necelé hodince měkké, ještě jsem ho nechala bez pokličky zčervenat. Ochutnala jsem při té příležitosti čtvereček kůžičky - byla božská! U jednoho nezůstalo - jemná, měkká, šťavnatá, pěkně lepkavá a trochu opečená, inu lahůdka!
Mezitím jsem si připravila brambory (knedlíky byly minule) a zelí. Pod kysané dávám cibuli na sádlo a jedno nastrouhané jablko, pak už jen solím a sladím, zahušťuji lehce hotovou jíškou nebo kukuřičným škrobem.
Maso šlo dobře od kosti, bylo šťavnaté a přirozeně lahodné. S dobrými surovinami vážně není třeba dělat nic složitého. Mimořádně jsme si na téhle variantě klasiky pochutnali.
Článek vznikl ve spolupráci s Mottem, více receptů podle Kejřky najdete pod ikonou kuchařské knihy vlevo.
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Komentáře

1 Madla Madla | Web | 28. března 2010 v 10:08 | Reagovat

Hmm, to vypadá opravdu lahodně. Hned bych si ulepila prsty právě tou křupavou kůžičkou. Opravdu stačí pár kvalitních surovin, neodfláknutá přírpava a božská mana je na stole. Takhle mi dělat chutě po ránu :-)

2 Vilemína Vilemína | Web | 28. března 2010 v 20:57 | Reagovat

Některé věci jsou překvapivě jednoduché - nečekala jsem ani, že bude tak dobré, doporučuju zkusit.

3 Coach Outlet Store Online Coach Outlet Store Online | E-mail | Web | 9. prosince 2011 v 3:37 | Reagovat

Your article is wonderful

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama