Mrkev na smetaně podle Anuše Kejřové

24. března 2010 v 7:52 | vilemina |  S Anuší Kejřovou a Mottem
Tento článek vzniká ve spolupráci s nakladatelstvím Motto na doplnění vydané Zlaté úsporné kuchařky. Soutěžit o ni se svým receptem můžete zde.

Při představování receptů, které se dají použít i dnes, jsem nechtěla opomenout zeleninu. Jídel ze zeleniny není v porovnání s dneškem na výběr mnoho, v tom se možnosti i zvyklosti hodně změnily, největší rozšíření vlastně trvá kolem 15 let! Vždyť jak dlouho jsme se na tu krásnou zeleninu a ovoce celoročně prodávané jezdili jen dívat za hranice - a finančně byla nedostupná.

Jak Kejřová v jedné své jiné knize logicky upozorňuje, dovážet ji z teplejších krajů by bylo značně nehospodárné, proto nedává mnoho šancí už tehdy doporučované francouzské kuchyni...radí víc připravovat zeleninu domácí a sezónní. Jednoduchou a použitelnou volbou se mi zdála tato mrkev.
Uvedené množství 700g mrkve i brambor by stačilo pro čtyři osoby, použila jsem půl kila na tři porce. Podle předpisu jsem po nakrouhání, osolení, oslazení a přidání másla zalila mrkev vodou, aby byla potopená, a dusila.
Myslím, že by stačilo vody méně - nakonec jsem ji trochu slila, vydusit se mi ji nepovedlo, leda bych mrkev udusila na kaši. Zato jsem přidala mnohem více soli.
Měkké mrkvi smetana prospěla, zjemnila ji. Smetana na vaření však nezhoustne, proto by měla být mrkev vydušená, bez tekutiny.
Přemýšlela jsem, o jak tučnou a hustou smetanu v těchto receptech jde? Přidává se jí v každém druhém receptu tu koflíček, tu pár lžic...podle jiné autorky z 20. let má mít mléko zaručeno nejméně 2,7% tuku, tak předpokládejme, že i ta smetana byla tučnější.

Kejřka nedává ani žádný pepř, chuť mrkve je jemná, přírodní.
Nové brambory radí posypat osmaženou houskou, ale to jsem po konzultaci s přítomným strávníkem vynechala - ostatně té housky bylo pár deka na celé množství, spíš asi myšleno pro ozdobu. Věnec vypadá dobře. Jednoduše a rychle připravená mrkev se smetanou zaplaší s velkou dávkou spolehlivosti všechny negativní vzpomínky z jídelen hromadného stravování.
Masožravcům bude chutnat ještě lépe doplněná o kousek dušeného vepřového :)
 

3 lidé ohodnotili tento článek.

Komentáře

1 Madla Madla | Web | 25. března 2010 v 15:04 | Reagovat

Mrkev mám moc ráda, ale dušenou ji příliš nevyhledávám. A bohužel za to mohou neblahé vzpomínky na školní jídelny :-( Ale že bych se přeci jen odvážila, když píšete, že takto připravená mrkev tyto negativní vzpomínky zaplaší... Vypadá dobře, tak to asi risknu :-)

2 Vilemína Vilemína | Web | 25. března 2010 v 17:47 | Reagovat

Vždyť přece záleží na tom, JAK se to uvaří - viz i diskuze u Coco.choc  - Fr. brambory...

Opravdu je škoda se těmi jídelnami nechat omezovat - tak do toho, a míň vody:)

3 Madla Madla | Web | 29. března 2010 v 13:25 | Reagovat

Tak dnes uvařeno, snědeno a pochváleno. I já jako chronický nejedlík dušené mrkve jsem si pochutnala. :-) U nsá se podávalo s br. kaší a abyla to dobrá volba. Jen té vody je opravdu nutno dát méně a osolit více, než je zvykem.
Díky moc za vyzkoušený recept, rozhodně budu opakovat.

4 Vilemína Vilemína | Web | 29. března 2010 v 16:59 | Reagovat

Blahopřeji k úspěšné mrkvi!

5 Ali Ali | E-mail | 12. dubna 2010 v 17:04 | Reagovat

[2]: no jasně nebo popř. římskej hrnec.

6 Coach Outlet Online Coach Outlet Online | E-mail | Web | 17. listopadu 2011 v 12:49 | Reagovat

Coach Outlet Onlinewerw

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama