Kuřecí roláda

6. března 2010 v 20:41 | vilemina |  Jídla z masa
Kuřecí roládu už jsem "odtajnila" u chlupatých knedlíků, tak tady je komplet.
Zároveň se chci podělit o dovednost, jak vykostit kuře. Naučila jsem to od matky, které to kdysi v okruhu známých vysvětlil jejich syn-šéfkuchař, když kuřecí rolády připravil pro nějakou společnou oslavu.
Nejprve ukroutíme či uřízneme spodní části křidélek a stehýnek. Další kost nožem dokola odhalíme a také ukroutíme z kloubu.
Základem vykostění je začít od páteře. Jen tak se nám plát masa nerozpadne a dostaneme celý hrudní koš ven.
Krájení a pižlání nevypadá moc spořádaně, ale to nevadí. Použila jsem menší a ostrý nožík, u chrupavčitých spojení kolem žeber jsem si připomněla anatomii...a nakonec se kostra vyloupla.
Ještě je třeba vyříznout nějakou tu chrupavku kolem stehýnek, no a je to. Pěkný plát masa vcelku. My jsme tentokrát měly s matkou velkovýrobnu na tři kuřata, tak jsme se pocvičily.
Kuře se dá stočit oběma směry. Aby nebyla v jedné časti samá suchá prsíčka, stočily jsme je raději napříč, tj. ne od jednoho boku, ale od krku dolů. Samozřejmě rolády jsme naplnily, nasolily a napepřily. Hlavní náplní byl špenát, podusila jsem mražený listový.
Může se dát i masová náplň, housková, míchaná vajíčka, ptáčková náplň, jak je libo. Může se nechat jen přírodní se slaninou. Může se zatočit těsněji nebo jen sešít strany k sobě.
Takhle nějak to vypadalo před svázáním, které jsem tedy nafotit nezvládla - na to jsou potřeba všechny ruce, ale povedlo se:
Zformovaly jsme tři roládičky do pekáčku, posolily a opepřily navrch, pod maso jsem nacpala pokrájenou cibuli a pekla do červena po obou stranách. Cibule zahustila a ochutila šťávu.

Musím říct, že tuhle fotku považuju za moc povedenou! I ta poslední se mi líbí. Rolády jsme moc dobře užily. Kompletní kuřata měla jen něco přes kilo, tak z jedné rolády byly 3-4 porce masa.
I do omáčky je vykostěné kuře šikovné. Ale nedělám to taky kdovíjak často, přece jen to je trochu pracnější technika.
Ze všech koster a odřezků bylo spousta materiálu na výborný vývar. Přidala jsem k nim ještě dva koupené hřbety na polévku a nejdřív všechno prudčeji zapekla v troubě, jak v nějakém pořadu radil Zdeněk Pohlreich. Vyplatí se to. Pak vše i s vypečenou šťávou přijde do hrnce a spolu se zeleninou, solí a kořením se pomalu vaří asi dvě hodinky.
Vývar jsem přecedila, všechny kosti co možná pečlivě obrala a maso dala stranou, vrátila jsem ho do polévky až na konec.
Pokračovala jsem až druhý den, vývar byl slušně tuhý. Dala jsem ho vařit s novou zeleninou (mraženou - lahůdkovou polévkovou v drobných kostičkách, už jsem si ji stačila oblíbit) a nejdřív jsem polévku zahustila vlasovými nudlemi. Přidala jsem maso a ochutnala - chuť to mělo výbornou. Část jsem jí dala zmrazit.
 

6 lidí ohodnotilo tento článek.

Komentáře

1 petra petra | 8. března 2010 v 15:50

Copak fotky, celé je to moc pěkně povedené a vydatně dráždí chutě a choutky!
(Pro méně šikovné či spěchající lze vše navrstvit i do srnčího hřbetu - bez vázání.) Spáchám napodobeninu hned o víkendu!

2 Vilemína Vilemína | E-mail | Web | 8. března 2010 v 22:22

Tak to je další finta - díky, jistě najde uplatnění! Ostatně, tu bábovku z kuřecího masa jsem taky ještě nedělala - tyhle varianty mi přijdou totiž asi lepší.

3 toffo toffo | 9. března 2010 v 19:47

Taky častěji páchám tu ze srnčího hřbetu. Kuřecí roláda by se mohla hodit na velikonoční pohoštění pro kluky s pomlázkou.

4 toffo toffo | 9. března 2010 v 19:49

A ten zapékaný fígl na přípravu vývaru mě zaujal, při nejbližší příležitosti vyzkouším.

5 petra petra | 14. března 2010 v 9:26

Spácháno, snědeno, chváleno.
Při vykosťování se osvědčil nový keramický nožík, roláda v pekáčku s výpekem je samozřejmě šťavnatější než ta rychlovka ze srnčího hřbetu.
Takže dík za vyhecování....

6 Vilemína Vilemína | Web | 14. března 2010 v 19:41

OK - ale nakonec, to vykostění je horší práce než zamotání a zavázání...to jen tak nezvladatelně vypadá, takže doporučuji vyzkoušet taky...

7 vilemina vilemina | Web | 9. října 2010 v 17:18

Poslední dobou se tento článek objevuje v mých nejčtenějších - asi to způsobil úkol v dílu Na nože...souhlasím se ZP, že dávat žemlovou nádivku je škoda.

8 Pavel Pavel | 8. ledna 2011 v 10:01

Dobry den,
ja pri vykostovani zacinam od prsou, inspiroval jsem se videonavodem na http://www.palmovka-drubez.cz/o-nas (dole jsou navody, nejvetsi problem mam s tim prvnim:-), a jde to dobre. Zkusim to i z druhe strany.

9 vilemina vilemina | Web | 8. ledna 2011 v 15:25

Od hřbětu to považuju za mnohem výhodnější - vyzkoušejte a uvidíte.

10 Coach Outlet Online Coach Outlet Online | E-mail | Web | 17. listopadu 2011 v 10:11

Coach Outlet Online

11 Jana Jana | 26. června 2012 v 23:05

Dobrý den. Ráda bych se zeptala, zda jste rolády pekla přikryté a jak dlouho to zhruba trvá. Děkuji.

12 Vilemína Vilemína | 27. června 2012 v 11:02

To záleží na troubě, v té své současné nepřikrývám skoro nic, ale peču raději déle na nižší teplotu, např. na 180 stupňů cca hodinu a půl - asi stejně jako celé kuře.

13 viagra viagra | E-mail | Web | 31. března 2017 v 19:44
14 cialis_online cialis_online | E-mail | Web | 20. dubna 2017 v 3:22
15 cheap_cialis cheap_cialis | E-mail | Web | 21. dubna 2017 v 5:39
16 Valeryhak Valeryhak | E-mail | Web | 19. května 2017 v 20:27

36 hour cialis vs daily cialis

      <a href=http://cialisonlinexbm.com/>cialis online</a>

    <a href="http://cialisonlinexbm.com/">cialis cheap</a>

    cheap cialis online 5b mg

17 DavidReusy DavidReusy | E-mail | Web | 12. července 2017 v 9:24

<a href=http://baumarktx.eu/>Alles fur Heimwerken</a> - http://baumarktx.eu/ - Alles fur Heimwerken

Komentáře jsou uzavřeny.


Aktuální články

Reklama