Halušky zaručeně pravé

21. března 2010 v 8:37 | vilemina |  Ostatní teplá jídla a přílohy
Jenže - jaké to jsou?
S vejcem či bez? Častější varianta je bez vaječná. Jaký druh mouky? Vše dovoleno - vyčetla jsem v několika slovenských zdrojích všechny myslitelné varianty od hladké po krupici či strouhanku.
Spíše asi záleží na správné hustotě těsta. Nejčastější radou je zkouška vařečkou - přidat tolik mouky, aby se vařečka nekácela...
A nechat odstát? Jak je libo: možno, nutno, netřeba. Doba vaření je jasná, pár vteřin poté, co vyplavou.
Podrobně v několika variantách naleznete na slovenských stránkách:

A proč vlastně jsem se do nich pustila? Protože článek o sprint bryndzových haluškách, vařených pouze ze sušené směsi, je od podzimu snad denně dosti čtený, jak mi napovídá statistika.
Tak nastal čas, abych se poprala také s opravdovými haluškami. Už mám natrénováno
z chlupatých knedlíků, tak snad se to povede!
Teoreticky vyzbrojena jsem oloupala dvě porce brambor céček-moučných a dala hned vařit vodu. Brambory jsem nastrouhala, přidala k nim mouku a sůl a zamíchala. Ale jak poznám, že už je těsto dost husté? Vařečka se v něm udrží, to ano.
halušky

Půjde protlačovat "haluškárom"? Základní poměr byl 300 g mouky na půl kg brambor, to by mohlo být...asi to nejdřív vyzkouším. Voda už vaří, tak nabírám kus těsta a protlačuju sítem, nejde to moc dobře. A jak to vypadá v hrnci? A jéje, plave tam pár nítí a prťavých kousíčků, hm, není to ono - hrnec zatím odstavuji, plotýnku vypínám a vracím se k těstu.
Jakou zvolím strategii teď? Ještě bych mohla trochu mouky přidat, když to nepomůže, zkusím vajíčko. Ale s několika lžícemi hladké navrch už se halušky nerozvařují, hotové jsou opravdu za chvilku. Těsto musí být husté docela dost, protlačovat nejde právě snadno. Vařím na několikrát, jinak by se ty první halušky převařily a ty poslední byly syrové, chce to jen pár lžic těsta a halušky vyndat!
halušky
Mastím je trochu škvarkovým sádlem. I s pokusy a omyly jsem dvě porce měla hotové za 22 minut. Příště to už půjde snáz.
Uznávám, že jsou na chuť o něco lepší, než ty ze sáčku, co jsem používala, i to, že nejsou zas o tolik pracnějí.
Tolik pro ty, co byli sprintem z prášku zklamaní :)
halušky
zelí peking



K haluškám jsem tentokrát udělala zelí. Vyzkoušela jsem jedno usnadnění, a to zelí pekingské - nakrájela jsem ho a podusila jako bílé zelí na cibulce, s tím rozdílem, že to trvalo maximálně sedm minut! Stačilo dosolit, dosladit, dokyselit a bylo hotové. Na malé pánvičce jsem ještě opekla trochu slaniny na ozdobu.
 

4 lidé ohodnotili tento článek.

Komentáře

1 Madla Madla | Web | 22. března 2010 v 9:12 | Reagovat

Hmmm, úplně se mi vrátila vzpomínka, jak jsem se s haluškami trápila asi před rokem. A protože jsem taky poctivě odkrajovla nožem z prkénka a haluškovník dosud nevlastním, zařekla jsem se, že halušky do mé kuchyně mají vstup zakázán. Naštěstí je manžel moc nevyhledává a já si je dám raději v dobré restauraci. Takže gratuluju k vítězství nad haluškami!

2 coco-choc coco-choc | E-mail | Web | 22. března 2010 v 10:27 | Reagovat

Halušky... to je věda. Sami Slováci se nedokáží shodnout, kterou mouku, jaký druh brambor, s vejcem, bez vejce... S námi je to podobné - co patří a nepatří do svíčkové apod. Mám k haluškám trochu laxní přístup, protože je dělám z brambor jaké se mi líbí, s celozrnné mouky a vejce dávám také jak kdy :-D. Jsou pro mě hodně náročné, takže je moc často nedělám, proto smekám. Vím, že jsem brblala nad "sprintovými haluškami", tady musím pochválit nápad s čínským zelím. Nikdy jsem ho tepelně neupravovala, takže tohle určitě bude dobrá volba, jak vyzkoušet něco nového :-).

3 Vilemína Vilemína | Web | 22. března 2010 v 12:29 | Reagovat

Ono je to jako se vším - když se to umí, tak je to brnkačka :)
A nejvíc práce dá se poprvé přemluvit, myslím, že nyní už jim tak bránit nebudu...mouka  a brambory jsou doma vždy.

Však jste ještě mladé kuchařinky, příležitostí k pokusům bude ještě dost:))

4 Jana-Anajs Jana-Anajs | E-mail | Web | 22. března 2010 v 14:41 | Reagovat

Ahojky!
Halušky ze zelím přímo miluju,srdce se směje.
Hezké stránky!

5 Vilemína Vilemína | Web | 22. března 2010 v 18:01 | Reagovat

Díky.

6 Evik Evik | 5. června 2010 v 0:30 | Reagovat

Nu tak já se taky přidávám do skupiny "už jem dělala":-) Bylo to vlastně náhodou - byĺa jsem po trhání zubu a viděla levnou brynzu. Bylo mi jí líto a když už jsem ji nemohla já, tak alespoň z ní něco uvařím. Halušky - to bude brnkačka. Hmm, nebyla. V hrnci byl jakýsi blemt, sice chutný, ale ohavný. Ale po odstání v lednici vypadaly jako slušné chlupaté knedlíky, takže moje rada zní - dělejte den předem a pak tomu dejte název:-)))

7 Vilemína Vilemína | Web | 5. června 2010 v 13:01 | Reagovat

Však to příště půjde lépe - těsto musí opravdu dost husté.

8 Coach Outlet Online Coach Outlet Online | E-mail | Web | 17. listopadu 2011 v 13:19 | Reagovat

Coach Outlet Onlinewer

9 Dita Dita | Web | 3. října 2012 v 14:44 | Reagovat

Tady je to velmi zajímavé

10 inexpensive prom dresses inexpensive prom dresses | E-mail | Web | 17. ledna 2013 v 20:54 | Reagovat

You may have not intended to do so, but I feel you've managed to express the state of mind that a lot of men and women are in. The sense of wanting to help, but not knowing how or in which, is one thing a lot of us are going through.
http://www.movedress.com/wedding-dress-function-occasion.html

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama