Brynza s lososem a Anuší Kejřovou

12. března 2010 v 22:58 | vilemina |  S Anuší Kejřovou a Mottem
Ano, i tenhle recept patří do Zlaté úsporné kuchařky!
Najdete ho i na blogu nakladatelství Motto, s jehož podporou vznikl.
Samozřejmě mi padl hned do oka a způsobil i to, že mě rozesmál nahlas!
I ta formulace totiž dokonale ilustruje, jak se časy mění...a co bylo běžné před dvěma generacemi, je dnes docela luxusem - i naopak.
Lákalo mě však tu kombinaci vyzkoušet - a když byla tedy zvláštnější příležitost, rozhodla jsem se a zakoupila 150 g brynzy a 50 g uzeného lososa.
Recept jistě zvládne i každá ne-hospodyňka a určitě tak zaujme své hosty něčím originálním. Pravdou je, že jsem poctivě hledala, jestli by se k této pomazánce dala vybrat ještě aspoň jedna podobná, aby bylo na výběr, ale kdeže, ty ostatní už se mi zdály proti téhle až moc obyčejné. Ty zkusím zase jindy.
Brynzu jsem koupila u speciálního stánku, váženou. Losos byl na tácku ze super-hyper.
Ale - "prolisujeme lososa", to se snadno řekne - na to vybavení nemám. Tuto techniku nahradím nějak jednoduše. Mixovat se mi lososa nechtělo, že z něj nic nezbude. Rozmělnila jsem ho, jak to šlo, porcelánovou lžičkou.
Pak už jen přidat brynzu a smíchat. Obě suroviny mají tak charakteristickou chuť, že jsem byla zvědavá, jak se spolu poperou - vyhrála brynza!
Ani kousek nechaný k proležení do druhého dne nechutnal více po lososu. Znát tam ale byl, taky kousky byly viditelné a pomazánka působila opravdu luxusně. Obkládat ji další zeleninou mi přišlo škoda, ale dobře jde zjemnit pomazánkovým máslem. Na čerstvé vícezrnné bagetě chutnala božsky!
Přidávám vlastenecké doporučení Anuše Kejřové k častější konzumaci brynzy. I bez lososa z ní bude dobrá pomazánka, zkusila jsem ji třeba s čerstvým koriandrem.
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Komentáře

1 petra petra | 14. března 2010 v 9:20 | Reagovat

Tak to jsme starovlastenci, bryndzu konzumujeme často. :) Při nejbližší příležitosti vyzkouším i tuto objevnou kombinaci! Poměr surovin tedy asi upravím mírně ve prospěch lososa...

2 Romana Romana | E-mail | Web | 14. března 2010 v 15:32 | Reagovat

Ten recept je jednoduchý a vynikající, udělala jsem ho včera večer a moc všem doma chutnal !!!!!

3 Vilemína Vilemína | Web | 14. března 2010 v 20:50 | Reagovat

Vidím, že jsem vybrala správně a že receptík zaujal!

4 petra petra | 27. března 2010 v 7:38 | Reagovat

Vyzkoušeno: 50 g lososa na 100 g bryndzy Liptov, 1 lžíce smetany, troška rostlinného tuku alfa.
Losos nakrájen na droboučko keramickým nožíkem.
S teplou suchou topinkou.
Vonělo to po lososu, chutnalo po bryndze, teprve s posledním soustem jsem byla schopna vnímat jakýs takýs akord...
Ale stojí to za průzkum a doladění!

5 Vilemína Vilemína | Web | 27. března 2010 v 17:23 | Reagovat

Dík za zprávu - třeba více odležet?

6 petra petra | 28. března 2010 v 9:46 | Reagovat

[5]:určitě, druhý den už to byla báseň, tedy...už jen veršíček.

7 Vilemína Vilemína | Web | 28. března 2010 v 20:52 | Reagovat

Dík za "dokončení pokusu": tak přidám do textu.

8 petra petra | 30. dubna 2010 v 20:35 | Reagovat

Opětovně vyzkoušeno ve variantě 100 g lososa + 100 g brynzy + l15 g sýru cottage,výsledek jemnější, nejúspěšnější.

9 Vilemína Vilemína | Web | 30. dubna 2010 v 22:10 | Reagovat

Taky jsem míchala brynzu s pomazánkovým máslem, aspoň 1:1, kaviárová pasta k ní též nebyla špatná...

10 Coach Outlet Online Coach Outlet Online | E-mail | Web | 17. listopadu 2011 v 13:05 | Reagovat

Coach Outlet Onlinewew

11 Coach Factory Outlet Online Coach Factory Outlet Online | E-mail | Web | 15. prosince 2011 v 9:19 | Reagovat

Great Coach Factory Outlet Online
. A lot of useful information here. I’m sending it to some friends!

12 Zdena Zdena | Web | 3. října 2012 v 14:39 | Reagovat

Velmi pěkný blog.Díky.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama