Středomořsky přesvědčivé kuře

15. února 2010 v 20:16 | vilemina |  Jídla z masa
Doporučuji takto připravené kuřecí paličky k vytvoření správné nálady a motivace při plánování dovolené ve středomoří. Vyzkoušela jsem si to sama spíš naopak, nejprve jsem si začala prohlížet nějaké katalogy a následně jimi naladěná vařila.
Kuřecí paličky jsem si představovala se šťávou, ale z čeho jen ji udělám...sešlo se mi v ledničce ještě půl skleničky sušených rajčat, skoro půl velké sklenice černých oliv a jedna paprika, taky pár rajčat čerstvých bylo k mání. To by mohlo k naplnění středomořské představy stačit.
Paličky jsem trochu opekla na oleji, přidala k nim cibuli, česnek, sůl, všelijaké koření - myslím, že pepř, tymián, nějaký další zbytek zelené směsi, trochu papriky. A po chvíli ta sušená rajčata, dusila jsem téměř doměkka.
Jak už mám ve zvyku, dokončovala jsem druhý den, chutě se zatím proležely. Následovaly olivy, pokrájená půlka papriky a tři rajčata a aspoň trochu bílého vína, dusila jsem ještě chvíli, maso se skoro oddělovalo od kostí. Chuť ze všech ingrediencí byla příjemná, jemná a lehká. Z příloh by se hodila nejlépe rýže, ale tu jsme jedli minulý týden, tak dostaly přednost brambory. To bílé víno by k tomu šlo výborně, kdyby ještě nějaké bylo...
Uznání jsem sklidila, středomořské naladění v mrazivém dni bylo příjemné a inspirovalo k snění o romantických večerech nad mořem - u bufetových stolů :) A snít o tom může i ten, kdo se zatím nikam nechystá...
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Komentáře

1 Madla Madla | Web | 16. února 2010 v 6:45 | Reagovat

Nádherně pojaté kuřátko hýřící těmi správnými chutěmi a barvami. Přesně takovým jídlem člověk chce přivolat když už ne dovolenou, tak alespoň jaro.
Krásné.

2 ed peo gers ed peo gers | E-mail | Web | 16. února 2010 v 23:47 | Reagovat

Děláš mi chutě ,to mi připomíná ,že toho moc doma na vaření nemám ,musím zajet nakoupit !

3 Yva Yva | Web | 17. února 2010 v 0:21 | Reagovat

S takovými přísadami je radost vařit. K té šťávě si dovedu představit i křupavou bagetku na namáčení. Opravdu povedená inspirace a praktická příprava na dovolenou.

4 Vilemína Vilemína | E-mail | Web | 17. února 2010 v 11:04 | Reagovat

[3]: Napadlo mě, žes to dobře vystihla:
ano, ty přísady jsou zásadní! Když totiž dumám, proč jsme probůh za starých časů jedávali víceméně nudné kuře jen tak pečené nejvýš s paprikou či dobromyslí, uvědomím si, jak omezené možnosti byly. No nic:)
S bagetkou taky mám takové šťávičky ráda, ale nějak to u nás není zvykem, asi se to nepovažuje za "pořádné jídlo", ovšem středomořský šmak by to posílilo.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama