Rajská polévka s noky podle Anuše Kejřové

26. února 2010 v 9:39 | vilemina |  S Anuší Kejřovou a Mottem
V nové rubrice receptů podle Zlaté úsporné kuchařky Anuše Kejřové bude více článků, které vznikají ve spolupráci s nakladatelstvím Motto a za jeho podpory.
Najdete je už brzy i na redakčním blogu, odkaz pod obrázkem vpravo.

Dnes bych mohla vybrat aspoň nějakou úspornou polévku, která nedá moc práce...tak třeba rajskou? Bývala moje oblíbená, ale nemám ji ráda s rýží. Že bych zkusila tuhle s noky?
Sáhla jsem na obvyklé místo pro rajčata v plechovce, kde teď v zimě vzít nějaká vyzrálá-ale ouha, nejsou tu už žádná! Ten červený obal jsou fazole, je tu jen passata - tak co, vezmu tu. Polévka z ní jistě uvařit půjde. Však Anuše taky pořád radí, jak si mají hospodyňky, zvláště ty zaměstnané, práci ušetřit. A to já jsem, ne? Trochu vylepším skóre domácím vývarem, mám ještě nějaký v mrazáku.
Další postup je jednoduchý - na máslo cibulku, protlaku 250g krabičku, koření trochu víc.
Teď přidat vývar a vařit. Vařím, dokud se všechen nerozpustí.
S jíškou si to taky zjednoduším, mám přece instatní, i to by se, myslím, Anuši líbilo! Ještě sůl a trochu cukru a nechám chvíli vařit, pak přidám vodu do půl hrnce.
Mezitím si chystám nočky - máslo s vejcem mi tedy moc dobře roztírat nejde, dala jsem ho radši do misky než na talíř - nakonec na něj vezmu ruční mixér a s ostatními surovinami umixuju to vláčné těstíčko snáze.
Udělala jsem ho z jednoho vejce, lžíce másla, 2 lžic mléka, 100 g mouky (polohrubé), soli a špetky květu. Po mých nedávných zkušenostech s chlupatými knedlíky se trošku obávám, zda se máslové noky v polévce nerozpustí - ale kdež, dobré je to, jen jsem mohla dělat menší kousky. Bylo by to šikovnější malou mokka lžičkou, tak centimetrové - dost se navařily!
Chuť polévky s vývarem byla moc dobrá i z protlaku, ale použít rajčata sekaná či loupaná by jistě na škodu nebylo. Čerstvá a zralá jsou k mání jen krátkou dobu, ale určitě se pokusím polévku z nich si zopakovat.

Dodatek bez fotodokumentace: vařila jsem ji znova na objednávku s malými pomocníky - ze sekaných rajčat je skvělá, menší nočky se povedly také - příliš malé zas chuťově nevyniknou. A ještě jsme zkusili zahustit několika rumovými perníčky, doporučuji!
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Komentáře

1 Pája Pája | Web | 26. února 2010 v 12:03 | Reagovat

Že by česká Julie Powel? =)

2 petra petra | 26. února 2010 v 12:10 | Reagovat

[1]: ...spíš Viluše dle Anuše...

3 DolceVita DolceVita | Web | 26. února 2010 v 13:23 | Reagovat

Anuše Kejřová má v mé knihovně čestné místo :-) Jak by se Anuši líbila instantní jíška nevím, ale rozhodně se ve svém zápalu pro úspornost nerozpakovala sáhnout po hovovém produktu. Rajskou polévku by podle Anuše vylepšilo "Maggi" a jako vložku do této polévky by si vybrala, ve své době vyhlášené, Zátkovo krátké makarony :-))) Ve starých kuchařkách se krásně čte. Já mám jeden z původních výtisků, tak si v něm už léta ráda listuji.

4 DolceVita DolceVita | Web | 26. února 2010 v 13:23 | Reagovat

oprava: hotovém produktu ;-)

5 Vilemína Vilemína | E-mail | 26. února 2010 v 16:16 | Reagovat

[3]: Taky jsem získala (i v digi podobě) nějakou původní Kejřovou, většinou menší sešity, které vydával posmrtně její choť - jsou to různé "výbory", prostě recepty ze Zlaté úsporné se opakují...i tam se používá dost hotových přípravků, Delikat, tuky, želatina, barvivo, pudinkový prášek.
Takže rozumně - i dneska :)

6 Charlie Charlie | 19. prosince 2010 v 2:01 | Reagovat

Ne vim ale zda se  mmi ze vase kucharkea je nejlepsi Charli US

7 Vilemína Vilemína | 20. prosince 2010 v 14:12 | Reagovat

Děkuji!

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama