Maitrea, vegeteriánská inspirace

6. února 2010 v 20:05 | vilemina |  U cizích stolů
V Týnské uličce, ne ulici, jak upozorňují propagační materiály, se nachází vegetariánská restaurace Maitrea, sesterský podnik Lehké hlavy na Boršově. Je součástí projektu Dům osobního rozvoje, vycházejícího z buddhismu, a tak se tam propagují jejich akce. To je možná fajn pro jejich stoupence, ale pro ostatní lidi spíš trochu moc. Více o projektu.
Semtam si vegetariánské jídlo nejen uvařím, ale i na něj zajdu, prostě už pro tu změnu.
Prostředí je příjemné, interiér zakázkový a designově pojatý dle zásad feng shui. Za chvíli vám dojde, že tam není jediný pravý úhel a možná překvapí, že deska barového pultu je i ve vodorovném směru šikmá. Příjemné je, že se tam z podstaty věci nekouří.

Jak už se objevilo v profesionálních recenzích, s typem kuchyně si tu trochu nevědí rady. Jídla z různých koutů světa se mísí s pokusy o českou klasiku ve vegeteriánském provedení. Na placičky z řepy či seitanovou svíčkovou jsem si vážně netroufla.
Předkrmy či saláty zkusím třeba jindy, jejich nabídka byla snad lepší než hlavní jídla.
Mexická kuchyně jim jde dobře, u jednoho jídla byla v menu i poznámka, že je nejoblíbenější. Vsadila jsem na fazole, z nichž burritos sliboval ještě rajčatovou salsu, guacamole, zakysanou smetanu, rýži a zelený salát. To byla kombinace hezky upravená a velice chutná, maso mi v ní rozhodně nechybělo, jen mírňoučká pálivost mi vyhovovala a čerstvý koriandr navrch vše chuťově završil. Suroviny byly čerstvé, jen rýže ohřívaná. Opravdu jsem si moc pochutnala, porce byla veliká. Musela jsem ale jíst rychle, jídlo nebylo úplně horké a brzy vychládalo.
Quesadillu s boloňskou směsí ze sóji, rajčat a sýra jsem aspoň ochutnala, ale ta mě nenadchla, ač jinak jídlo vypadalo také hezky a suroviny se zas tolik nelišily. Vyfotit se pořádně nenechalo!
Trochu problém byl s nápoji, nebyla vzhledem k počasí chuť na nic studeného. Dali jsme si čaj, měla ho být konvička, ale přistál nám na stole jeden velký půllitrový hrnek. Ve stejném tam nosili i čaj z čerstvé máty či zázvoru.
Spíše ze studijních důvodů než z hladu jsme zkusili moučníky. Limetkový koláč byl s tvarohovou náplní, nijak neoslnil. Mrkvový dort ( hmota s ořechy, rozinkami, jáhlami a zázvorem) byl jen zlehka opečený navrch, uvnitř spíše nechaný polosyrový, nevím, zda to tak patří. Ořechy trochu chroupaly, byly syrové a rozmočené. I mrkev trochu chroupala, ale zda by rozvařená či rozpečená byla lepší? Vcelku jsem očekávala, že to opravdu bude takové, jak pamatuju z dávné ochutnávky zdravé výživy, kdy se podávalo něco podobného s mákem, rozmočené s ostatními surovinami. Tady dojem zachraňovala čokoládová poleva, ta byla kvalitní. Oba zákusky měly ledničkovou teplotu, byly prostě trochu moc studené.
Naše obsluha byla nová, ne ve všem zběhlá, ale snažila se být milá. S postupujícím odpolednem se restaurace zaplňovala a na večer je radno mít rezervaci. A to i ve všední den, jak jsem si ověřila při další návštěvě. Do půl šesté skoro prázdno, od půl sedmé plno.
Domácí čokoláda je výborná, hodně se podobala té polevě z minula. Ale stačí menší porce, ta větší je pro normálního člověka snad nezvládnutelná! Předkrmy jsou dobré, ověřili jsme - zajdete-li, určitě je nepřehlédněte, třeba výběr z předkrmů nebo plněnou bramboru. A ve všední den se podává i obědové menu, polévky prý jsou vždy skvělé.




 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Komentáře

1 coco-choc coco-choc | E-mail | Web | 7. února 2010 v 18:01 | Reagovat

Díky Vilemíno za super vege tip. Ten já ocením. Rozhodně do restaurace s přítelem zamíříme.

2 toffo toffo | Web | 7. února 2010 v 18:20 | Reagovat

Prostředí restaurace je neotřelé. Mrkla jsem se na jejich webové stránky, z jejich prezentace cítím, že tu jde spíše o duševní, ne materiální potravu. Což také rozhodně není na škodu.

3 Pája Pája | Web | 11. února 2010 v 19:37 | Reagovat

S doma dělaným mrkvovým koláčem mám jen ty nejepší zkušenosti. Asi jiný kraj jiný mrav, ale carrot cake, je obvykle podáván s bílou polevou a o jáhlech, jako o součásti jsem nikdy neslyšela. Můj výtvor trošičku pčipomínal perník, ale byl označen jako velmi dobrý.

4 Pája Pája | Web | 11. února 2010 v 19:43 | Reagovat

Omlouvám se, právě jsem v receptech našla ten na mrkvový koláč.

5 Vilemína Vilemína | E-mail | Web | 11. února 2010 v 20:41 | Reagovat

3 a 4 - myslíš jako australský mrkvový? Tak tomu se nepodobá, bohužel :)

6 vintage bride gowns vintage bride gowns | E-mail | Web | 17. ledna 2013 v 10:44 | Reagovat

Excellent read. Your blog is worth a read eveyrthing. I found it on yahoo
http://www.movedress.com/informal-wedding-dress-wedding-dress-function-occasion.html

7 malbeth malbeth | Web | 9. září 2016 v 1:03 | Reagovat

nebankovní půjčka online nové strašecí :-?

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama